V bojnickej zoo utratili medveďa, ohrozoval návštevníkov

Z výbehu bojnickej zoo ušiel medveď hnedý. Udalosť sa stala vo štvrtok ráno a na maca mimo oplotenia upozornili samotní návštevníci. Chytiť sa ho podľa Andrey Klasovej, vedúcej odboru marketingu a propagácie Zoo Bojnice, podarilo do štvrť hodiny od nahlásenia. Potvrdila, že za ten čas mohol ľudí ohroziť.

22.07.2016 19:00
debata (13)

„Ako sa dostal zo svojho výbehu, presne nevieme. Jeho útek však pravdepodobne súvisí s tým, že sme prestavovali zariadenia vo vnútri výbehu a pri prestavbe vzniklo vyvýšené miesto, po ktorom mohol vyjsť von," vysvetlila Klasová. Zviera zostalo v medziplotí medzi výbehom a ďalším oplotením priestoru pre medvede. Maco si to však odtiaľ mohol ľahko nasmerovať medzi návštevníkov a ohroziť ich. „Je to nevyspytateľné zviera," vysvetľuje Klasová.

Po nahlásení udalosti sa pracovníci zoo ihneď snažili z okolia stiahnuť verejnosť. „Veterinár najskôr použil uspávaciu pušku, ale bezúspešne, zviera sme museli v záujme bezpečnosti všetkých utratiť," dodáva Klasová, s tým, že šesťročný medveď mal už od príchodu do záhrady agresívne sklony. „Išlo o jedinca, ktorý k nám bol dovezený z českej zoologickej záhrady Tábor asi pred mesiacom, čiže príčinou jeho nervozity bolo aj nové prostredie," objasňuje Klasová a dodáva, že šelma už aj predtým ohrozovala ošetrovateľov, ktorí sa o neho starali. „Vo výbehu sme už urobili opatrenia, aby sa v ňom nenachádzalo žiadne vyvýšené miesto, cez ktoré by mohli macovia ujsť," dodala Klasová.

Medveď ušiel z výbehu bojnickej zoo naposledy asi pred desiatimi rokmi. „Napadlo vtedy veľa snehu, čím opäť vzniklo vyvýšené miesto pri stene, čo medvedica využila," vysvetlila Klasová.

Podobný prípad sa v novembri 2012 odohral aj v Zoologickej záhrade v Košiach, odkiaľ ušla samica takina indického Coco. Kopytníka našli o pár dní neskôr niekoľko kilometrov od zoo, v lokalite pri obci Kostoľany. V bratislavskej zoo sa zas v novembri 2014 stratil krkavec čierny, jediný svojho druhu, ktorého chovali. Vtáka sa nakoniec po výzve podarilo vypátrať. Z bratislavskej zoo v auguste 2010 ušla aj opička Linda, gibon zlatolíci, ktorá sa dostala až na rušnú cestu a skomplikovala rannú dopravu. Zviera sa však podarilo bezpečne odchytiť.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #zoo #Bojnice #medveď