Procházka vyčkáva, s čím prídu rebelanti

Tri týždne pred mimoriadnym snemom Siete v strane rastie napätie a neistota. Stále nie je zrejmé, kto sa vlastne postaví na jej čelo. Jasne sa nevyjadril ani súčasný predseda Radoslav Procházka, ktorý pred opätovnou kandidatúrou dvere ešte nezabuchol a svojho kandidáta nemá ani skupina piatich rebelujúcich poslancov okolo Andreja Hrnčiara. Viac by mali napovedať rokovania začiatkom augusta, keď by mali hrnčiarovci oznámiť, akého kandidáta budú presadzovať. Snem strany sa uskutoční 13. augusta v Trnave.

24.07.2016 15:00
hrnčiar, procházka Foto: ,
Radoslav Procházka a Andrej Hrnčiar, donedávna priatelia, ktorí stáli spoločne na čele Siete. V súčasnosti ani jeden z nich nemá záujem o predsednícku stoličku v strane. Snímka je z vlaňajšieho júla.
debata (54)

Predseda Procházka naznačuje, že len tak jednoducho z boja neodíde, aj keď sa špekuluje, že už nechce pokračovať ako líder. „Rozhodnutie predsedu, či sa bude uchádzať o obnovu svojho mandátu, závisí aj od toho, s akou personálnou a obsahovou predstavou predstúpia pred snem nespokojní poslanci. Bez jej poznania by akékoľvek rozhodnutie v tomto ohľade bolo predčasné,“ povedala hovorkyňa strany Karmen Németová.

Poslanci Andrej Hrnčiar, Katarína Cséfalvayová, Martin Fedor, Eduard Adamčík a Igor Janckulík, ktorí sú nespokojní s Procházkom, nedokázali doteraz predstaviť osobu, ktorá by ho nahradila. „Nie je to rozhodnuté, máme sa stretnúť piati poslanci a budeme sa baviť, kto za nás pôjde,“ uviedol Hrnčiar.

Ako o možnej kandidátke na post šéfky Siete sa hovorilo o poslankyni Cséfalvayovej. Tá to však nepotvrdila, vraj tomu nie je príliš naklonená. „Preferujem, aby to bola žena, ale v tejto chvíli je to otvorené,“ doplnil Hrnčiar. Nechcel odpovedať na otázku, či by za predsedu kandidoval práve on.

Sociológ Pavel Haulík si myslí, že Andrej Hrnčiar so svojimi ľuďmi stranu nedokáže zachrániť. Či sa to podarí Procházkovi ako staronovému predsedovi, Haulík považuje za otvorené. „Ak má niekto šancu ešte z toho niečo urobiť, je to Procházka. Projekt Siete je jednoznačne spojený s jeho menom. Za normálnych okolností nemusí byť výmena lídra problém, ale táto strana je príliš krátko na scéne a vzbudzovala veľké očakávania, Sieť teda nie je v situácii, keď by si mohla veľmi vyberať, kto ju má viesť,“ myslí si sociológ. Dôvod, prečo nemusí byť strana úspešná s predsedom od hrnčiarovcov, je podľa Haulíka ten, že táto skupina sa nestačila zapísať vo verejnosti ako spoluformovateľ Si­ete.

Podľa politológa Michala Horského sa zdá, že od momentu, ako predseda Procházka vstúpil do vládnej koalície, tak kapitál jeho dôvery vo verejnosti, ale aj v členskej základni Siete je minimálny. „Bolo by však chybou neuznať podiel politika Procházku na vzniku strany Sieť a na vzniku vládnej koalície. Zrejme optimálny model, ktorý delegáti snemu môžu prijať, by bola voľba kandidáta, ktorý má potenciál udržať jednotu strany a vyvážiť rozpory medzi Procházkom a hrnčiarovcami. Či delegáti nájdu takýto kompromis, ktorý by bol najlepším riešením pre Sieť, je stále otvorená otázka,“ zhodnotil politológ.

Pred časom sa ako jedna z možností spomínala kandidatúra Romana Brecelyho, ktorý je ministrom dopravy. Ani takéto riešenie by vraj Hrnčiarova skupina neprijala. Brecely ešte koncom júna po svojej hovorkyni odkázal, že má pred sebou zásadnú výzvu uspieť manažérsky v riadení náročného a rozsiahleho rezortu dopravy. V pozadí strany sú však ľudia, ktorí podľa našich informácií presadzujú, aby sa na čelo strany postavil predsa len Brecely.

Ak sa nepodarí v Sieti nájsť kompromisného kandidáta, stranu by asi čakal čierny scenár. Podľa kuloárnych informácií v prípade kandidatúry Procházku a jeho zvolenia, pätica poslancov zo strany odíde. Tí ešte v júni ohlásili založenie straníckej platformy. Vyhlásili, že Procházka stratil ich dôveru a nereprezentuje ich názory a postoje.

V parlamente sa vláda opiera o 81 hlasov. Sieť reprezentuje 7 poslancov. Koaličné strany sa spoliehajú na prísľub, že všetci deklarovali podporu vládnemu programu. Do vnútorných záležitostí Siete partneri nechcú vstupovať. Sú však úvahy, že ak by poslanci okolo Hrnčiara napokon zo Siete odišli, mohli by sa stať súčasťou poslaneckého klubu Mostu-Híd. Podľa politológa Horského, ak sa chcú poslanci okolo Hrnčiara aj Sieť ako taká vo vysokej politike udržať, tak nemajú inú možnosť, či už jednotne, alebo rozdrobene, naďalej podporovať vládnu koalíciu.

Na politickú scénu vstúpila strana v júni 2014 s vysokými ambíciami. Už vtedy sa v prieskumoch umiestňovala hneď na druhom mieste za stranou Smer. Agentúra Focus jej vtedy namerala vyše 15 percent a uvažovalo sa aj o jej premiérskych ambíciách.

Nad hranicou 10 percent sa držala až do februára tohto roku. V marcových parlamentných voľbách však skončila so ziskom 5,6 percenta a len tesne prekročila prah Národnej rady. V súčasnosti klesla ešte nižšie a dosahuje podporu viac ako jedno percento. Sociológ Haulík pripúšťa, že Sieť by mohla zvýšiť svoju popularitu aj preto, že na politickej scéne chýba ponuka štandardných strán s programom, ideovým zázemím a personálnymi štruktúrami. „Ak sa volič rozhodol, že vo voľbách hlas Sieti nedá, za istých okolností sa môže vrátiť. Tá pravdepodobnosť však nie je veľká,“ uzavrel sociológ.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Sieť