Spravodlivosť zostáva pomalá

Čakanie na spravodlivosť je jednou z najväčších skúšok trpezlivosti občanov a na Slovensku to platí už dlhé roky. Pomalosť súdov sa prejavila aj za prvých šesť mesiacov tohto roka.

25.07.2016 13:00
Jaromír Čižnár Foto: ,
Jaromír Čižnár
debata (23)

Ústavný súd priznal sťažovateľom odškodnenie vo výške 400-tisíc eur, vlani to bolo viac ako 660-tisíc eur za celý rok.

Na nekonanie súdov upozorňujú dlhodobo aj prokurátori. Za prvý polrok podali pre prieťahy na príslušné súdy 92 sťažností. "Je zrejmé, že v tejto časti trestného konania, v súdnom konaní, je potrebné hľadať dôvody prieťahov, resp. spôsoby ich odstraňovania, aby sa nám nestávalo, že jediní „potrestaní“ v niektorých kauzách zostanú poškodení“ vyhlásil generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Už viac ako dva roky musia hlásiť prieťahy na jednotlivých súdoch prokurátori povinne. Dostali to príkazom od Čižnára.

V prípadoch, kde bola podaná obžaloba a súd nevykonal v danej veci žiadny úkon v lehote od šiestich mesiacov až do jedného roka, prokurátori podajú sťažnosť. Najviac ich smerovalo za prvých šesť mesiacov na Okresný súd v Trnave, až 65. Súdy sa obhajujú tým, že majú veľa práce a málo sudcov. Hovorkyňa Krajského súdu v Trnave Jana Kondákorová povedala, že z Okresného súdu v Trnave odišli štyria trestní sudcovia. „Stav sa stabilizoval až tento rok vo februári po príchode troch nových sudcov. Bolo im prerozdelených množstvo spisov,“ uviedla hovorkyňa.

Personálne problémy na súdoch riešila aj Súdna rada. Vypočítala, že chýba okolo sto sudcov. U ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej však nepochodila, ich počty sa zvyšovať nebudú. Žitňanská členom rady vysvetlila, že pri rokovaní s ministerstvom financií o budúcoročnom rozpočte by neuspela. Rezort totiž neustále vykazuje do sto neobsadených sudcovských miest, čo je dôsledok zdĺhavého obsadzovania miest novými sudcami. Výberové konania predĺžili novozavedené sudcovské previerky.

Žitňanská si však sľubuje zlepšenie, ktoré majú priniesť pripravované opatrenia. Súdom by od budúceho roka mala ubudnúť celá exekučná agenda, čo je ročne okolo 540-tisíc vecí. Exekúciami sa bude zaoberať už len jeden súd, a to okresný v Banskej Bystrici. Pomôcť by mala aj elektronizácia v súdnictve. Po novom budú prokurátori adresovať sťažnosti už nielen dotknutým sudcom, ale budú ich zasielať na vedomie aj príslušným predsedom súdov. Informácie o prieťahoch dostáva z Generálnej prokuratúry aj ministerka spravodlivosti.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #spravodlivosť #minister spravodlivosti