Prázdninuje vláda aj parlament

Nemajú určený pracovný čas, ani si nevypisujú dovolenkové lístky ako bežní zamestnanci, ale aj členovia vlády a poslanci počas letných prázdnin nezasadajú a doprajú si voľno. Ministri i zákonodarcovia hovoria, že to neznamená, že celý čas oddychujú, sú v úradoch a venujú sa svojej agende a pracovným stretnutiam.

25.07.2016 14:00
parlament, budova Foto: ,
Poslanci sa opäť začnú schádzať koncom letných prázdnin, pričom začiatok schôdze Národnej rady je naplánovaný na 6. septembra.
debata

Politici nespadajú pod Zákonník práce, odmeňovaní sú podľa zákona o platových pomeroch ústavných činiteľov. Plat im ide bez ohľadu na to, či pracujú, majú dovolenku, alebo sú na nemocničnom lôžku.

Premiér Robert Fico sa od 1. júla zaoberá hlavne agendou slovenského predsedníctva v EÚ. Úrad vlády otázku, či premiér bude dovolenkovať a kde, nekomentoval. Minister práce Ján Richter zo Smeru hovorí, že vzhľadom na slovenské predsedníctvo v únii a aktuálnu prípravu viacerých zákonov nemá veľa času dovolenkovať. „Ale na nejaké predĺžené víkendy s rodinou a vnúčatami si čas určite chcem vytvoriť. Bude to však na Slovensku, možno nejaké Tatry, a potom sa pôjdeme okúpať,“ povedal.

Šéfka rezortu pôdohospodárstva Gabriela Matečná, nominantka SNS, sa na dovolenku ešte len chystá. Pôjde na poznávací zájazd s cestovnou kanceláriou do Japonska. Minister dopravy Roman Brecely zo Siete dovolenkoval v Malých Karpatoch. „S partiou kamarátov bol na stanovačke aj s dcérou. Vždy cez leto už devätnásty rok na pár dní zoberú chlapi deti a idú pod stany, ženy nechávajú doma. Každý deň sú na inom mieste, umývajú sa v potoku, varia deťom, ktoré spia pod stanmi a muži pod celtami,“ priblížila hovorkyňa ministra Karolína Ducká. Na podobnom výlete bol aj minister vnútra Robert Kaliňák zo Smeru. So starším synom trávil čas v susednom Česku.

Kabinet sa naposledy stretol 7. júla, ďalšie rokovanie sa uskutoční v stredu 17. augusta po šiestich týždňoch. „Vláda je však pripravená kedykoľvek zasadnúť v prípade, že si to bude aktuálna situácia vyžadovať,“ uviedol tlačový odbor Úradu vlády. Náročné rokovanie čaká vládu po letnej prestávke, pretože už 19. augusta uplynie termín, kedy musí predložiť návrhy zákonov na septembrovú schôdzu. Témou bude zrejme legislatíva, ktorá súvisí s prípravou budúcoročného štátneho rozpočtu.

Pokiaľ ide o Národnú radu, tá naposledy rokovala 6. júla. Poslanci vtedy odložili schôdzu o odvolaní ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Na ďalší deň sa tiež v pléne nakrátko stretli, keď mala byť schôdza zase o odvolaní premiéra Roberta Fica. Vznikli však spory pri otvorení schôdze medzi podpredsedami snemovne Andrejom Hrnčiarom zo Siete a Luciou Nicholsonovou z SaS. Poslanci sa následne rozišli.

Býva zvykom, že poslanci sa väčšinou približne od 10. júla nestretávali. V minulom volebnom období však bola výnimka v roku 2012, keď nastúpila jednofarebná vláda Smeru. Snemovňa vtedy rokovala aj na prelome júla a augusta. Poslanci mali na programe vyše 60 bodov, z toho boli takmer tri desiatky vládnych návrhov zákonov.

Viacerí zákonodarcovia hovoria, že aj keď má Národná rada teraz prestávku, pracujú ďalej. Dovolenku už má za sebou predseda parlamentu Andrej Danko zo SNS. Na ostrove Kréta oddychoval deväť dní so svojimi synmi. Podpredseda poslaneckého klubu Smeru a šéf výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek povedal, že sa minulý týždeň stretol na pôde parlamentu s rektormi umeleckých škôl. „Možnože niektorí majú voľno, ale ja som sa nezastavil. Ak sa podarí na päť dní niekde vybehnúť, tak to bude fajn. Pôjdem asi s deťmi k moru do Chorvátska,“ poznamenal.

Predseda opozičného klubu OĽaNO Richard Vašečka dovolenkuje vo Važci s rodinou. Už tento týždeň sa však chystá pracovne do Bratislavy.

Poslanci sa opäť začnú schádzať koncom letných prázdnin. Parlamentné výbory štartujú rokovania od 23. augusta. Začiatok schôdze Národnej rady je naplánovaný na utorok 6. septembra. Poslanci na schôdzach pléna strávili od marcových volieb dovedna 24 rokovacích dní. Do konca roka, ak nebudú ešte nejaké mimoriadne schôdze, ich čaká ďalších 37 rokovacích dní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #leto #parlament #prázdniny #predsedníctvo v Rade EÚ