Búrky od juhozápadu Slovenska až po Oravu, dážď ustúpi vo štvrtok

Začiatok pracovného týždňa na Slovensku je v znamení dažďov. Búrky sa rozšírili z juhozápadného Slovenska na stredné Slovensko až po Oravu. V týchto oblastiach zaznamenali meteorológovia najvyššie denné úhrny zrážok.

26.07.2016 17:00
debata

V Trstenej v Žilinskom kraji namerali 49 milimetrov. V Ružomberku spadlo 40 milimetrov, rovnako v obci Liesek na Orave a v obci Želovce v Banskobystrickom kraji. V obci Brehy v Banskobystrickom kraji napršalo 30 milimetrov.

Ešte v stredu sa môžu objaviť prietrže mračien, šnúru búrok by mal vo štvrtok ukončiť front o niečo chladnejšieho, no suchšieho vzduchu.

Expozícia tatranskej prírody je zaliata

Počas pondelkovej popoludňajšej búrky sa vyliala voda z potokov, ktoré pretekajú cez Expozíciu tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici a zaliala ju. „Chodníčky pomedzi jednotlivé alpíniá sú zničené, drevené premostenia cez potôčiky podmyté a prítoky a filtračné sitá sú zanesené štrkom. Ich vyčistenie a oprava premostení s chodníčkami si vyžiada niekoľko dní práce,“ povedala koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov Tatranského národného parku Lenka Burdová.

Denný úhrn zrážok, aký spadol v Tatranskej Lomnici, je podľa klimatológa Pavla Faška dosť vysoký. „Také množstvo nemusí spadnúť ani v tejto oblasti každý rok.“ Pripomína, že dážď nemusí byť len výdatný, ale aj intenzívny. „Ak za hodinu spadne viac ako 50 milimetrov, je to taká intenzita, ktorá môže spôsobovať eróziu a môžu vznikať lokálne záplavy,“ povedal Faško.

Časť obce Divina sa ocitla pod vodou

Pondelňajšie búrky zamestnávali hasičov v Žilinskom kraji od pol štvrtej popoludní až do deviatej večer. Celkovo mali šesť výjazdov. Pod vodou bola časť dediny Divina, kde sa vylial z koryta miestny potok.

„Mali sme tu asi takú prietrž mračien, že zatopilo asi 20 rodinných domov. Hasiči pomáhali s odčerpávaním vody v pivniciach. Máme tiež zničené cesty. Na niektorých miestach boli také poškodenia, že sa ľudia nevedeli dostať k svojim domovom,“ prezradil starosta Emil Molko.

Museli tiež čistiť zanesené priepuste na potoku a nánosy bahna z komunikácií. „Jeden náš obyvateľ má domácu meteorologickú stanicu a nameral, že u nás spadlo 105 milimetrov, až sa tomu veriť nechce. Meteorológovia sa na ňu vraj chcú pozrieť,“ dodal starosta.

V Ružomberku zasahovali hasiči

„V Ružomberku hasiči zasahovali na uliciach D. Makovického, Šoltésovej a Klačník. Na týchto miestach odčerpávali vodu z kotolne, z elektrickej rozvodne futbalového klubu či z pivnice rodinného domu. Zasahovali aj členovia dobrovoľného hasičského zboru obce Likavka, ktorí prečistili kanálové odtoky na hlavnej križovatke v Ružomberku,“ priblížila hovorkyňa hovorkyňa Krajského riaditeľstva HAZZ v Žiline. Situácia v Banskobystrickom kraji si zásahy hasičov nevyžiadala.

Výstrahy pred búrkami na celom Slovensku

Aj na stredu platia výstrahy meteorológov pred búrkami na celom Slovensku. Ustúpiť by mali až v priebehu štvrtka. „Tento teplý, dusný a vlhký vzduch by mal byť vytlačený menej teplým a suchším, ktorý nám príde od západu s novým frontom noci zo stredy na štvrtok,“ spresňuje klimatológ Pavol Faško.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #prietrž mračien #lokálne záplavy #úhrn zrážok