Obvinili prokurátora pre falošný podpis?

Zatiaľ iba mlčanie. Prokuratúra, či už krajská, alebo Generálna, nevysvetľuje obvinenie elitného prokurátora Vasiľa Špirka. Verejnosť tak nevie, za čo je konkrétne stíhaný.

27.07.2016 20:00
Generálna prokuratúra Foto: ,
Generálna prokuratúra tvrdí, že Špirkov prípad objektívne prešetrí.
debata (66)

Opozícia vyhlasuje, že Špirka obvinili preto, aby ho mohli odstrániť z vyšetrovania prípadu, v ktorom figuruje minister vnútra Robert Kaliňák. Generálna prokuratúra opozičným politikom odkazuje, že sa svojimi vyjadreniami snažia zasahovať do nezávislosti a činnosti polície aj prokuratúry. Podľa informácií denníka Pravda sa Špirkova kauza môže týkať trestného oznámenia, pri ktorom je spor ohľadom pravosti podpisu.

Je to vôbec prvý raz na Slovensku, keď špeciálny prokurátor čelí obvineniu. Informácie o tom sa prevalili tento týždeň. Najprv o obvinení na pondelkovom proteste v Bratislave, ktorý zorganizovala opozícia, hovoril líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič, na druhý deň ho potvrdila Generálna prokuratúra.

Podľa Úradu špeciálnej prokuratúry Špirko teraz čerpá riadnu dovolenku. Hovorkyňa úradu Jana Tökölyová doplnila, že po vznesení obvinenia boli všetky spisy pridelené prokurátorovi vyžiadané a preverujú sa.

Krajská prokuratúra v Banskej Bystrici, ktorá na Špirkov prípad dohliada, sa k veci nevyjadruje. Prokurátor Rastislav Remeta nás odkázal na Generálnu prokuratúru. Jej hovorkyňa Andrea Predajňová uviedla, že na Špirka podali trestné oznámenie konkrétni ľudia. Nezverejnila už, kto to bol. „Trestné stíhanie a vznesenie obvinenia bolo vykonané na základe trestného oznámenia konkrétnych osôb. Podstatou protiprávneho konania obvineného malo byť vykonanie úkonov trestného konania v rozpore so zákonom v inej trestnej veci, než v ktorej vykonával dozorovú činnosť," povedala hovorkyňa.

Podľa informácií Pravdy z justičných zdrojov je Špirko stíhaný za to, že údajne spísal trestné oznámenie s podnikateľom Ľubomírom¤V. Ten v ňom mal obviniť politické špičky z rezortu vnútra, že vedeli o jeho daňových podvodoch a ťažili z nich. Obvinený prokurátor mal zákon porušiť tým, že údajné trestné oznámenie mal dať podpísať podnikateľovi bez jeho advokáta. Títo dvaja mali nakoniec označiť podpis Ľubomíra V. za sfalšovaný a práve oni mali na Špirka podať trestné oznámenie.

Podnikateľa koncom júna poslal Špecializovaný trestný súd v Pezinku za daňové podvody do väzenia na viac ako štyri roky. Súd vtedy rozhodoval o dohode o vine, ktorú s obvineným uzavrel Špirko. Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tokölyová iba potvrdila, že voči obvinenému Ľubomírovi¤V. sa skončilo trestné stíhanie schválením dohody o vine a treste. „V súčasnosti je menovaný vo výkone trestu odňatia slobody,“ spresnila.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár uistil, že prokuratúra celú vec objektívne prešetrí. Zároveň odmietol hysterické prejavy opozičných politikov. Líder SaS Richard Sulík včera vyhlásil, že obvinenie prokurátora Vasiľa Špirka je pokusom o jeho kompromitáciu a zastrašovanie. „Vyjadrenia politikov k tejto trestnej veci je potrebné vnímať v politickom kontexte,“ poukázala Čižnárova hovorkyňa Predajňová. Tiež si položila otázku, odkiaľ disponuje Matovič informáciami zo spisového materiálu.

Podobné obvinenia na politické špičky Smeru vzniesol vlani pri výsluchu z daňových podvodov obvinený právnik Milan¤Ch. Tvrdil, že jeho podvody kryli a profit z nich mali mať aj dvaja ministri bývalej vlády Robert Kaliňák a Ján Počiatek. Vyšetrovanie tieto tvrdenia nepotvrdilo. Špirko dozoruje vyšetrovanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, konkrétne kúpu podielu vo firme Ladislava Bašternáka. Prokurátora obvinila NAKA z trestného činu zneužívania právomocí verejného činiteľa. Špirko voči tomu podal sťažnosť, o ktorej sa ešte nerozhodlo.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Vasiľ Špirko