Firmám tety Anky sa vlani darilo, upozornil Beblavý

Firmám spojeným s príbuznou bývalého generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Marcela Foraia Annou Sučkovou sa vlani darilo. Konštatoval to vo štvrtok na tlačovej besede nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý.

28.07.2016 17:11
Miroslav Beblavý Foto: ,
Nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý konštatoval, že firmám tety Anky sa vlani darilo.
debata (79)

„Kým v mediálnom a politickom svete zúril na jeseň minulého roka škandál tety Anky, siedmim firmám z jej skupiny sa darilo čoraz lepšie. Len počas roka 2015 stúpli ich tržby o ďalšiu tretinu na 9,3 milióna eur a celkovo tak oproti roku 2011 vzrástli takmer šesťnásobne,“ informoval. Zmluvy na tento rok zostali podľa Beblavého nezmenené, alebo dokonca boli, ako pri firme SPV 40, navýšené. „To všetko po odvolaní Marcela Foraia a mediálnej búrke,“ povedal novinárom.

Pokračujúci podnikateľský úspech však v apríli ohrozil podľa Beblavého odchádzajúci riaditeľ VšZP Miroslav Vaďura. „Na základe kontroly Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou konštatujúcej mnohonásobné porušenia zákonov aj vnútorných predpisov pri týchto firmách viaceré zmluvy vypovedal k 30. júnu,“ povedal Beblavý.

Poisťovňa potvrdila a predĺžila zmluvy s firmami tety Anky

Ako nezaradený poslanec poukázal, nový manažment poisťovne viaceré zmluvy potvrdil a predĺžil. „Odvoláva sa pri tom na podnety pacientov a pacientskych organizácií, ktoré sa obávali obmedzenia zdravotnej starostlivosti. Zmluvy so štátnou poisťovňou má tak naďalej päť zo siedmich spoločností spájaných s tetou Ankou. Týchto päť spoločností reprezentuje 95 percent ich obratu,“ upozornil Beblavý.

Poslanec oslovil Všeobecnú zdravotnú poisťovňu a požiadal o sprístupnenie všetkých dokumentov dokazujúcich, že niekto sa firiem tety Anky zastal. „Pokiaľ ide o podnety konkrétnych pacientov, nebola schopná hodnoverne zadokumentovať jediný mail, list alebo akýkoľvek iný kontakt. Pokiaľ ide o pacientske organizácie, poisťovňa mi postúpila jeden list od Petra Kučeru, predsedu Únie pomoci a podpory zdravia,“ povedal Beblavý. V ňom sa hovorí o podnetoch pacientov z Prešovského a Košického kraja. „Táto organizácia však sídli v Trnave, predstavuje ju jediný človek a vôbec sa nevenuje zdravotníctvu, ale rozširovaniu systému Eurokľúč, vďaka ktorému môžu zdravotne postihnutí mať prístup k toaletám,“ doplnil.

Beblavý tiež upozornil, že 24. júna tohto roka napísal list VšZP poslanec Richard Raši (Smer), v ktorom ju žiada, aby prehodnotila svoje rozhodnutie. „Jeho list prezrádza detailnú znalosť fungovania týchto firiem a úprimný záujem o ich ďalšie bezproblémové fungovanie,“ priblížil. „Ako sa hovorí v múdrej knihe: Podľa skutkov ich poznáte ich. Slovenská verejnosť už pozná Richarda Rašiho ako najväčšieho politického obhajcu zdravotníckej chobotnice a táto informácia to len potvrdzuje,“ uzavrel poslanec.

Úplne štandardné podmienky pre firmy

Ako povedal na brífingu generálny riaditeľ VšZP Miroslav Kočan, poisťovňa predĺžila zmluvy spoločnostiam Welix, s.r.o. a SPV 40, s.r.o. na základe niekoľkých faktorov. Podľa neho spomínané firmy nemajú žiadne špeciálne podmienky, poskytujú zdravotnú starostlivosť za úplne štandardných podmienok. „Ošetrili v minulom roku 40 tisíc klientov z toho 31 tisíc v odbore rádiológia. V tom časovom tlaku, ktorý sme mali na rozhodnutie, sme došli k názoru, že potrebujeme ďalší čas na to, aby sme sa rozhodli, čo s tým. Preto sme ich predĺžili o šesť mesiacov a spustili hĺbkovú kontrolu v každej jednej prevádzke,“ vysvetlil Kočan.

Dodal tiež, že dve z firiem spájaných s kauzou tety Anky sú lekárne. „Majú veľký obrat. Lekárne akonáhle získajú licenciu prevádzkovať verejnú lekáreň, každá zdravotná poisťovňa je zo zákona povinná s nimi uzatvoriť zmluvu a preplatiť všetky recepty, ktoré pacienti prinesú do lekárne.,“ vysvetlil generálny riaditeľ.

Kočan informoval novinárov, že bývalý šéf VšZP Miroslav Vaďura, ktorý v súčasnosti pôsobí v poisťovni ako riaditeľ sekcie ekonomiky, ku koncu septembra tohto roka končí. „Napriek tomu, že po preštudovaní aj protokolu z úradu, aj po preštudovaní kontroly NKÚ, mne sa nejaví, že by niektoré kauzy boli spájané priamo s jeho menom,“ povedal Kočan.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #VšZP #Miroslav Beblavý #teta Anka