Dobrovoľníci sú ako bútľavé vŕby pre ťažko chorých

Prečo by ste mali robiť niečo, za čo na prvý pohľad nedostanete nijakú odmenu? Kvôli čomu je dobré byť dobrovoľníkom? Aký to bude mať vplyv na váš život?

30.07.2016 18:00
dobrovoľníci, čaj, káva Foto:
Dobrovoľníci ponúkajú kávu a čaj pred ambulanciami.
debata (1)

Peťo chodí s pacientmi v Onkologickom ústave svätej Alžbety ako dobrovoľník hrávať spoločenské hry a hovorí, že mu to dáva veľmi veľa. „Môj dobrovoľnícky deň vyzerá tak, že prídem, dám si naše dobrovoľnícke zelené tričko, odložím veci do skrinky a beriem pod pazuchy svoje pracovné prostriedky, ktorými sú hry. Máme šach, dámu, karty… Snažím sa vždy obísť izby, aby všetci vedeli, že som tam.“

Je jedným z dobrovoľníkov občianskeho združenia Dobrovoľnícka skupina Vŕba. Činnosť skupiny pre Pravdu priblížili Alžbeta Frimmerová, koordinátorka dobrovoľníckeho programu a predsedníčka občianskeho združenia, a Monika Mikulová, koordinátorka dobrovoľníkov v tomto združení. Združenie funguje od roku 2003 a jeho 28 pravidelných a niekoľko príležitostných dobrovoľníkov pôsobí v Onkologickom ústave sv. Alžbety a v Národnom onkologickom ústave v Bratislave. Filozofia združenia vychádza z toho, že pre ťažko chorých pacientov je dôležitá nielen kvalitná zdravotná starostlivosť, ale aj rozptýlenie a sociálny kontakt. Pacienti sa totiž po týždňoch v nemocnici cítia ako odrezaní od sveta.

Chorí nepotrebujú len lekárov

Nápad na založenie DS Vŕba prišiel ešte v roku 1999 od lekárky Onkologického ústavu sv. Alžbety, ktorá si uvedomovala, že pacient potrebuje aj inú starostlivosť, ako mu je schopný poskytnúť zdravotnícky personál. Na začiatku sa dobrovoľníci s pacientmi najmä rozprávali, robili im spoločnosť, fungovali ako „bútľavé vŕby“ a podľa toho si zvolili aj svoj názov. V súčasnosti členovia združenia robia aj množstvo ďalších aktivít, ambulantným pacientom v čakárňach rozdávajú kávu a čaj, s pacientmi na oddeleniach hrajú hry, venujú sa tvorivej činnosti, vyrábajú rozličné veci a darčeky. Pacienti si tiež môžu požičať knihy z mobilnej knižnice. Medzi príležitostné aktivity dobrovoľníkov patria aj rôzne koncerty, rozprávania o cestovateľských skúsenostiach či vianočné koledovanie.

Peťo je rád, keď pacient vďaka nemu aspoň na chvíľu zabudne na svoju chorobu. „Utkvelo mi v pamäti, keď som raz išiel pomáhať na interné oddelenie a vtedy tam bolo dosť mladých. Hovorili o svojich chorobách veľmi otvorene a mali nečakane dobrú náladu. Mali radi šport a stále by len mastili karty. Tak sme hrali, a čo tam nejaká nemocnica,“ hovorí, „Nie každý má však chuť hrať a u niekoho cítim, že by sa chcel rozprávať. Snažím sa každému vyhovieť. Pacienti už vedia, že chodím každý štvrtok, tak ma niekedy aj čakajú.“ Hovorí, že v onkologickom ústave si uvedomil, koľko môže pre niekoho znamenať jednoduchý rozhovor.

Gabika je dobrovoľníčkou takmer tri roky a momentálne vedie tvorivé dielne v Národnom onkologickom ústave. „Hľadala som na internete možnosti dobrovoľníckych aktivít a našla som inzerát Vŕby, na ktorom ma veľmi zaujalo heslo Ja Ťa budem sprevádzať, ale Ty mi ukáž cestu,“ spomína na začiatky. Počas pôsobenia v dobrovoľníckej skupine prešla viacerými činnosťami. Začínala s návštevami pacientov na oddelení rádiológie Onkologického ústavu sv. Alžbety: „Bolo to pekné obdobie. Niekedy sme s pacientmi viedli hlbšie rozhovory, inokedy sme spolu len pozerali televíziu a rozprávali sa o televíznom programe.“

Dobrovoľníčky na tvorivých dielňach v NOÚ. Foto: Zuzana Budinská
dobrovoľníci, Národný onkologický ústav, tvorivé dielne Dobrovoľníčky na tvorivých dielňach v NOÚ.

Obohatia aj smutné príbehy

Aj Alžbeta a Monika, ktoré dnes pracujú ako koordinátorky, priblížili svoje skúsenosti s dobrovoľníctvom. „Raz sme išli s kolegom navštíviť staršiu pacientku. Predtým bola vášnivá záhradkárka a v skrinke mala hŕbu záhradkárskych časopisov, no nikto jej ich nečítal. Vtedy už ani nerozprávala. Mala však veľkú radosť z toho, že sme za ňou prišli a prečítali jej niečo o záhradkárstve. Ukázala nám, čo všetko pestovala. Vtedy ma fascinovalo, ako málo stačí,“ hovorí Alžbeta. Pripúšťa, že dobrovoľníctvo, najmä na týchto oddeleniach, je často psychicky náročné.

„Len málo ľudí chce ísť pomáhať na onkológiu. Dôležité je, aby sa dobrovoľníci vedeli učiť z toho, čo zažili, pracovať s vlastnými emóciami a hovoriť o tom, čo prežívajú. Lebo keby to v sebe dusili, tak sa zbláznia. Niekedy môže byť problémom aj prílišná empatia." Aj smutné príbehy pacientov ich dokážu veľmi obohatiť: „Skamarátila som sa s pacientom, ktorý bol vtedy v rovnakom veku ako ja, čiže mal okolo 20. Niekedy mi prišlo až ľúto, že chodím von, žijem si tým svojím úžasným mladým životom, a on nemôže. Bol veľmi dlho v nemocnici a neskôr aj zomrel, no žil tým, čo som mu rozprávala, akoby tie momenty prežíval so mnou. Rozptyľovalo ho to od jeho choroby.“ Podľa nej ľudia často hovoria, že s dobrovoľníctvom začali preto, lebo chceli veľa dávať, ale neuvedomili si, koľko toho dostanú.

Na prácu na onkológii sa nehodí každý. Dobrovoľníci musia preto prejsť náročným výberovým konaním. „Často sa stretávame s tým, že môžeme prijať štvrtinu uchádzačov. Chceli by sme sa s našou skupinou dostať aj do iných nemocníc, najmä preto, aby tie tri štvrtiny dobrovoľníkov mohli pomáhať pri niečom menej psychicky náročnom,“ hovorí Monika Mikulová. Tiež tvrdí, že slovenské zdravotnícke zariadenia na dobrovoľníkov ešte stále nie sú zvyknuté a akoby starostlivosť o základné potreby pacientov, ktorú dobrovoľníci vykonávajú, bola istý nadštandard. Momentálne sa DS Vŕba venuje len dospelým onkologickým pacientom a združuje dobrovoľníkov od 20 do 81 rokov. V prevahe sú ženy, ale narastá aj počet mužov. Stále však hľadajú nových dobrovoľníkov a ďalší nábor sa bude konať 21. septembra v Onkologickom ústave sv. Alžbety na Heydukovej ulici v Bratislave. Potrebné kontakty a informácie nájdete na internetovej stránke www.dsvrba.sk.

Týždeň dobrovoľníctva

Tradičný celoslovenský týždeň dobrovoľníctva sa bude konať 16. až 22. septembra. Ak sa nechcete priamo zapojiť, sú aj mnohé iné spôsoby, ako pomôcť dobrovoľníckym organizáciám. Konkrétne DS Vŕba možno prispieť darovaním materiálu, pomôcok, kníh či finančným darom. Vašu pomoc privíta aj mnoho iných organizácií a jednoduchý spôsob ponúka internetová stránka www.dobromat.sk. Má zmluvy s mnohými internetovými obchodmi a tie za každý nákup, sprostredkovaný Dobromatom, prispejú na chod vami vybraného združenia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Národný onkologický ústav #dobrovoľník #skupina Vŕba