Polícia varuje pred podvodnými ponukami práce v Rakúsku

Polícia varuje pred narastajúcim počtom podvodných ponúk práce v Rakúsku. V ponuke sú rôzne nekvalifikované pracovné pozície v skladoch pri balení mäsa alebo zeleniny, drogérie, spravidla vo Viedni. Znalosť cudzieho jazyka sa nevyžaduje.

29.07.2016 11:45
debata (9)

Priebeh je vo všetkých prípadoch rovnaký, začína sa to pracovnou ponukou na slovenskom internete (napríklad www.bazac.sk, www.bazos.sk, www.pracovne-ponuky.eu). Záujemcov následne kontaktujú česky alebo slovensky hovoriace osoby, podajú základné informácie a dohodnú si stretnutie v hoteli alebo v penzióne vo Viedni. Ubytovacie zariadenia často menia. Ako upozornil hovorca Prezídia PZ Michal Slivka, pri stretnutí podpíšu pracovnú zmluvu a záujemcovia o prácu musia uhradiť zálohu „za ubytovanie“ na mesiac vopred vo výške od 300 – 400 eur. Sprostredkovateľ ich odvedie na izbu s tým, že ráno príde po nich. To si však už len nájdu sms správu, že sa práca z rôznych dôvodov momentálne ruší a telefónne číslo odosielateľa je už nedostupné.

Polícia preto záujemcov o prácu v zahraničí upozorňuje, aby si ponuky vždy dôsledne preverili a v prípade akýchkoľvek pochybností nepodpisovali pracovné zmluvy a neuhrádzali žiadne poplatky. Seriózne firmy nikdy nepýtajú vopred vyplatenie vysokých súm.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #podvod #ponuka práce