Pyrotechnici v Lešti likvidovali muníciu z 2.svetovej vojny

Špecialisti z Národného centra EOD a radiačnej, chemickej a biologickej ochrany Nováky likvidovali spolu s policajnými pyrotechnikmi nevybuchnutú muníciu z obdobia druhej svetovej vojny. Ako informovala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková, likvidácia v Centre výcviku Lešť bola zároveň súčasťou výcviku.

31.07.2016 13:13
debata (2)

"Odstraňovanie a likvidácia nevybuchnutej munície patrí medzi tie spôsobilosti našich ozbrojených síl, ktoré sú vysoko hodnotené aj zo strany NATO. Dôkazom toho je aj to, že na summite vo Varšave aliancia akceptovala ponuku Slovenska stať sa vedúcou krajinou tzv. zvereneckého fondu NATO, ktorého cieľom je poskytnúť pomoc Ukrajine pri rozvoji spôsobilostí v oblasti likvidácie nevybuchnutej munície a improvizovaných výbušných zariadení. Jeho garantom bude náš rezort,“ uviedol minister obrany Peter Gajdoš.

Pri likvidácii leteckých bômb či delostreleckých granátov v priestoroch Centra výcviku Lešť využili pyrotechnici špeciálne postupy. "Pri bežnom odpale by bol rozlet črepín až do kilometra. Špeciálnymi postupmi, ktoré overujeme, sa nebezpečný priestor zredukuje na niekoľko desiatok metrov.

Má to mimoriadny význam napríklad vtedy, ak je nevyhnutné nevybuchnutú muníciu zlikvidovať priamo v zastavaných priestoroch,“ vysvetlil náčelník strediska rozvoja spôsobilostí z nováckeho národného centra Peter Bezdek.

Ako doplnil, práve likvidácia munície, pri ktorej nie je presne definovaná konštrukcia a vekom mohla zmeniť vlastnosti, prispieva ku kvalitnejšiemu výcviku špecialistov. Svoju vysokú odbornosť v oblasti likvidácie nevybuchnutej munície (EOD) preukázali slovenskí vojaci v minulosti aj počas svojho pôsobenia vo viacerých operáciách a misiách medzinárodného krízového manažmentu, dodala Danka Capáková.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #munícia #Lešť #druhá svetová vojna #pyrotechnici