Danko chce poslancom obmedziť čas na vystúpenia

Predseda parlamentu Andrej Danko chce poslancom obmedziť čas na vystupovanie. Takáto zmena má byť zakotvená v novom rokovacom poriadku. Myšlienka obmedzenia diskusie na vhodný časový limit vychádza podľa Danka najmä z praktických skúseností, a to nielen rokovania slovenského parlamentu, ale aj bohatej histórie a praxe súčasných rokovacích systémov vo svete.

01.08.2016 14:00 , aktualizované: 15:38
debata (27)

„Plánované obmedzenie nemožno v žiadnom prípade vnímať ako zásah do slobody prejavu volených zástupcov. Práve naopak, odstránia sa tým opakované snahy o umelé naťahovanie diskusie, či rôzne prieky poslancov. Stanovený limit musí byť dostatočný na vyjadrenie názoru, poslanec predsa musí byť schopný vyjadriť sa presne a zrozumiteľne k danej téme v určitom časovom rozpätí,“ vysvetľuje obmedzenie času predseda parlamentu.

Danko chce v septembri predstaviť poslancom nový rokovací poriadok a otvoriť k nemu diskusiu. Počas parlamentných prázdnin Danko zriadil pracovnú skupinu, ktorá pripravuje zmeny rokovacieho poriadku. Potrebu nového rokovacieho poriadku si podľa neho vyžiadali situácie, ktoré za posledné mesiace vznikali počas rokovacích dní v pléne Národnej rady Slovenskej republiky.

Rokovací poriadok je o dodržiavaní pravidiel

Príprave rokovacieho poriadku predchádza rozbor rokovacích poriadkov vo viac ako 20 krajinách Európskej únie. „Slušné správanie, čisté a protokolárne oblečenie by mal byť absolútny etalón správania sa v pléne parlamentu,“ povedal Danko a dodáva „…samozrejmosťou musí byť aj dodržiavanie pravidiel a to bez rozdielu, napríklad zákaz používania mobilného telefónu, konzumácie jedla alebo pitia v pléne parlamentu, či natáčania akýchkoľvek videí.“

Novinkou, ktorá sa momentálne pripravuje, bude aj systém presného prideľovania času na diskusiu. Danko pripomína históriu, keď snaha extrémne dlhých rečníckych vystúpení bola už v rímskom senáte, ale asi najviac zapamätateľný je Senát v USA, kde rokovací poriadok umožňuje senátorom až tzv. „filibuster“, čiže úplné potopenie zákona neprerušovanými prejavmi. Praktiky filibusteru sú známe ako povestné čítania telefónnych zoznamov Washingtonu, či viac ako 24 hodinové prejavy a čítania ústavy.

V 9 z 27 komôr parlamentov je obmedzený čas prejavu

Porovnanie rokovacích poriadkov ukázalo, že spomedzi 27 komôr parlamentov v deviatich komorách existuje stále obmedzenie dĺžky rečníckeho času, ktorý je určený pre poslancov alebo senátorov v rozprave k návrhu zákona na schôdzi parlamentu. Teda poslanci alebo poslanecké kluby majú vyhradený fixný časový priestor, ktorý môžu v rozprave k návrhu zákona využiť.

Tento model je aplikovaný v Snemovni reprezentantov Belgického kráľovstva, vo Folketingete Dánskeho kráľovstva, v parlamente Helénskej republiky (Grécko), v parlamente Chorvátskej republiky, v parlamente Lotyšskej republiky, v Senáte Poľskej republiky, v Národnej rade Rakúskej republiky, v Poslaneckej snemovni Rumunska a v Spolkovom sneme Spolkovej republiky Nemecko.

Vo všetkých uvedených prípadoch s výnimkou Spolkového snemu v Nemecku sú limity podľa Danka pre vystúpenia rečníkov stanovené priamo v rokovacom poriadku parlamentu. V Bundestagu je rozdelenie rečníckeho času medzi poslanecké kluby stanovené na základe politickej dohody. V siedmich komorách parlamentov je dĺžka trvania rozpravy a dĺžka rečníckeho času v rozprave k návrhu zákona na schôdzi parlamentu stanovená na základe rozhodnutia poslaneckého grémia.

V dvoch komorách parlamentov určenie dĺžky rečníckeho času v rozprave k návrhu zákona na schôdzi parlamentu môže stanoviť alebo stanovuje predseda parlamentu. Tento model je používaný v Národnom zhromaždení Bulharskej republiky (avšak nie pred druhým hlasovaním) a v Snemovni ľudu parlamentu Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska.

V šiestich národných zastupiteľstvách môže byť dĺžka trvania rozpravy k návrhu zákona na schôdzi parlamentu stanovená na základe rozhodnutia parlamentu. Tento model uplatňuje Poslanecká snemovňa a Senát Parlamentu Českej republiky, Národná rada Slovenskej republiky, Snemovňa reprezentantov Holandského kráľovstva, parlament Švédskeho kráľovstva a Národné zhromaždenie Maďarska.

V troch komorách zákonodarných zborov je dĺžka trvania rozpravy a rečnícky čas v rozprave k návrhu zákona na schôdzi parlamentu absolútne neobmedzená. Tento model je možné nájsť v Snemovni reprezentantov Cyperskej republiky (limity sa týkajú rozpráv pri iných otázkach, nie pri návrhoch zákonov), v parlamente Estónskej republiky a v parlamente Litovskej republiky (časové obmedzenia sa týkajú len niektorých subjektov a nie všetkých rečníkov v rozprave). Národná rada Slovenskej republiky patrí medzi tieto tri parlamenty, kde rozprava nie je obmedzená.

Nicholsonová: Obmedzenia vystúpení budú testom rétoriky

Obmedzenie času pre poslancov v rozprave podľa podpredsedníčky parlamentu Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS) môže byť testom rétorických schopností. Ako povedala, dobrý politik by mal byť aj dobrým rečníkom. „A dobrý rečník by mal byť schopný v dvadsiatich, tridsiatich minútach povedať to, čo chce povedať.

V parlamente sa už niekoľkokrát stalo, že keď poslanci svojimi vystúpeniami nepresvedčili, tak aspoň unavili. Pevne verím, že sa to bude týkať všetkých, a teda napríklad aj vystúpení pána predsedu Danka, ktorý sa týmto tiež bude môcť otestovať," vyhlásila.

Podľa predsedu poslaneckého klubu Most-Híd Gábora Gála v parlamente sa dohodli, že s dĺžkou vystúpení treba niečo spraviť. Pripomenul, že táto požiadavka tu už bola v minulých volebných obdobiach.

„V Európskom parlamente či v Rakúsku sú takéto obmedzenia. Nebolo by to nič nové. Treba sa však dohodnúť naprieč politickým spektrom,“ povedal Gál dnes pre agentúru SITA. Gál by bol rád, keby sa našiel kompromis. „Bude prirodzeným postojom opozície, že s tým nebude súhlasiť, aj keď sama priznáva, že to treba obmedziť,“ dodal.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #NR SR #Lucia Nicholsonová #Andrej Danko