Dalajláma navštívi Bratislavu, bude prednášať verejnosti

Tibetský duchovný vodca dalajláma navštívi 15. až 17. októbra Bratislavu. V bratislavskej AEGON aréne bude mať 14. dalajláma Jeho Svätosť Tändzin Gjamccho prednášku pre verejnosť, agentúru SITA informoval Csaba Kiss z galérie At Home Gallery, ktorá ho k nám pozvala.

02.08.2016 12:23
dalajláma, Colorado, Foto: ,
Historicky po prvýkrát navštívil tibetský duchovný vodca 14. dalajláma Slovensko v októbri v roku 2000.
debata (44)

Návšteva Slovenska je súčasťou jeho cesty mestami Európy. Prednáška v bratislavskom Národnom tenisovom centre (AEGON aréna) bude jediným stretnutím so širokou verejnosťou počas jeho októbrovej návštevy. Informácie o predaji lístkov na prednášku, ktorá bude 16. októbra o 13:00, nájdu záujemcovia na stránkach www.ticketportal.sk a www.athomegallery.org.

Po prvýkrát navštívil tibetský duchovný vodca 14. dalajláma Slovensko v októbri v roku 2000. Na návštevu ho vtedy pozvala galéria At Home Gallery zo Šamorína. V tom čase mu bratislavská Univerzita Komenského (UK) udelila čestný titul doctor honoris causa. Jeho druhá návšteva Slovenska bola v septembri 2009 na pozvanie Nadácie Jána Langoša. Vtedy prebral Cenu Jána Langoša za boj za ľudské práva a demokraciu vo svete. V roku 1989 mu udelili Nobelovu cena za mier.

Dalajláma pôjde z Bratislavy do Prahy a následne do ďalších stredoeurópskych metropol. „At Home Gallery je už viac ako dvadsať rokov centrom súčasného umenia. Táto galéria medzinárodného významu je príkladom novodobej spoločenskej zodpovednosti ako miesto stretávania sa verejnosti, kultúr, významných osobností a umelcov. Priestory starobylej synagógy sa takto stávajú miestom, kde vizionári a mienkotvorné osobnosti vplývajú na budúcnosť,“ vysvetlil Csaba Kiss.

Ako dodala Suzanne Kiss, ktorá je spoluzakladateľkou galérie, „dalajláma reprezentuje to najlepšie z ľudstva, spája súcit, láskavosť, ale aj veci každodenné v záujme celého ľudstva. Jeho návšteva má mimoriadny význam práve v súčasnosti, v časoch neistoty, zmien a nespokojnosti“. Jeho verejná prednáška bude podľa jej slov silným a čistým hlasom volajúcim po mieri a nádeji.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #dalajláma #tibet