Skončí sa parlamentný cirkus?

Bitku o transparent či lídra OĽaNO-Nova Igora Matoviča v tričku, ako si točí video alebo debatuje na facebooku, by už poslanecká snemovňa nemala zažiť. Poslancov po letných prázdninách čakajú nové pravidlá, ktoré im určia, ako sa majú v zákonodarnom zbore správať či obliekať. Šéf Národnej rady Andrej Danko (SNS) splnil, čo im sľuboval počas posledných schôdzí parlamentu. Zmenu rokovacieho poriadku. Tú už pripravuje ním zriadená komisia. Zatiaľ v tajnosti. Vynovený "rokovák" chcú predstaviť až v septembri. Vedenie snemovne si od neho sľubuje viac disciplíny.

03.08.2016 12:00
parlament, národná rada, NR SR, rokovacia sala Foto: ,
Poslancov po letných prázdninách čakajú nové pravidlá, ktoré im určia,, ako sa majú v zákonodarnom zbore správať či obliekať.
debata (30)

Podľa informácií Pravdy niektorí poslanci už materiál dostali na pripomienkovanie minulý týždeň. „Návrh je v paragrafovej forme. Tých zmien je tam pomerne veľa, až 26,“ uviedol poslanec, ktorý chcel zostať v anonymite. Asi najväčšou novinkou bude obmedzenie vystúpení poslancov, tí by sa pri nich mali zmestiť do určitého časového limitu. Opatrenia by sa mali dotknúť aj správania a oblečenia poslancov vrátane tričiek s nápismi odkazujúcimi na politických súperov, nahrávania videí a fotenia kolegov. Zakáže sa vnášanie transparentov a plagátov do snemovne, čo často využívala opozícia. Či je v hre aj zriadenie parlamentnej stráže, ktorá by zasiahla v prípade konfliktu, je otázne.

Kto je členom komisie, ktorá novelu poriadku pripravuje, odkedy začne platiť, aký časový limit budú mať politici na svoje vystúpenie, to nechce Danko prezradiť. „Zmeny rokovacieho poriadku sú ešte stále v štádiu kreovania a v tomto momente nie je možné odpovedať na vaše otázky,“ reagovala pre Pravdu hovorkyňa predsedu parlamentu Eva Kliská.

Poslanec Peter Kresák si myslí, že ustanovenia o oblečení poslancov by nemal riešiť rokovací poriadok, ale pripravovaný etický kódex poslanca. „Súčasný rokovací poriadok potrebuje zmeny aj technické, pretože od roku 1996, odkedy platí, sa veľa zmenilo,“ poukázal Kresák. Predseda poslaneckého klubu Most-Híd Gábor Gál hovorí, že je vecou dohody, na aký čas sa skráti dĺžka vystúpení. Je však za to, aby tento časový limit bol zakotvený priamo v rokovacom poriadku.,, Ak sa dohodneme na obmedzenom režime vystúpenia, je potrebné to mať legislatívne zakotvené," myslí si Gábor.

Opozičný poslanec Alojz Baránik (SaS), člen parlamentného ústavnoprávneho výboru, povedal, že on žiadny materiál o zmenách v rokovacom poriadku na pripomienkovanie nedostal. Upozornil, že ani jeho opoziční kolegovia z výboru. „K nám sa to nedostalo, inak by sme o tom hovorili. Realita je taká, že hoci koalícia hovorí, že sa chce o zmenách dohodnúť, nikdy nerešpektovala náš názor,“ poznamenal Baránik.

Politológ Michal Horský verí, že nové pravidlá napomôžu zvýšenie politickej kultúry. Upozorňuje, že po 25 rokoch politická kultúra a prejavy v zákonodarnom zbore hraničia s legitimitou parlamentnej demokracie. „V niektorých prejavoch ju bezprostredne ohrozujú,“ mieni Horský. Podľa neho je nemysliteľné, aby moc, ktorej predstavitelia sú poslanci, strácala autoritu, a tým aj legitimitu.

Podľa odborníčky na protokol Márie Holubovej prejav niektorých politikov je taký, že aj ich volič stráca v ich konanie istotu. „Niektorí politici nerozoznávajú rozdiel medzi emocionalitou a racionalitou. V prejave im chýbajú fakty, ale používajú osobný útok, urážky dehonestáciu inej osoby,“ upozorňuje Holubová.

Ešte počas júnovej schôdze Danko upozornil, že ak poslanci budú chodiť v oblekoch a nebudú po sebe pokrikovať, to nie je návrat do doby Vladimíra Mečiara. Podľa neho samozrejmosťou musí byť aj dodržiavanie pravidiel, a to bez rozdielu, napríklad zákaz používania mobilného telefónu, konzumácie jedla alebo pitia v pléne parlamentu, či natáčania akýchkoľvek videí. Ešte pred prázdninami vyhlásil, že „kým budem predseda, poslankyňa nebude mať krátke tričko, nebude urážať kolegu, nebude jesť horalku“.

Dankovo definitívne rozhodnutie zmeniť rokovací poriadok prišlo po incidente s Igorom Matovičom, kvôli ktorému bola koncom júna niekoľkokrát prerušená schôdza. Odmietal totiž zbaliť transparent, ktorý doniesol do rokovacej sály. Podľa Danka hrozil vtedy fyzický konflikt medzi upratovačkou, ktorá mala plagát upratať, a niektorými predstaviteľmi opozície. Olej do ohňa ešte prilial neskôr aj spor dvoch podpredsedov parlamentu Lucie Nicholsonovej (SaS) a Andreja Hrnčiara (Sieť), kto bude viesť schôdzu o vyslovení nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi (Smer).

Predseda ústavnoprávneho výboru Robert Madej (Smer) nevie, či sa návrh poriadku dostane na septembrovú schôdzu parlamentu. „Náš výbor by musel návrh prerokovať do 22. augusta,“ upozornil Madej. Nevedel spresniť, kedy sa výbor najbližšie stretne.

Rokovací poriadok pripravuje pracovná skupina, tá najprv analyzovala podobné predpisy vo vyše 20 krajinách Európskej únie. Porovnanie ukázalo, že spomedzi 27 komôr parlamentov v deviatich existuje fixné obmedzenie dĺžky rečníckeho času. Slovenský parlament sa už teraz môže uzniesť na dĺžke času na rozpravu, ktorý nemôže byť kratší ako desať minút, a ak ide o zástupcu klubu, nemôže byť kratší ako dvadsať minút. Toto ustanovenie sa však nevyužíva.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #rokovací poriadok #NR SR #Andrej Danko #parlamentná kultúra