Opatrovatelia by mali dostať viac

O viac ako 27 eur stúpne štátna dávka pre tých, ktorí sa starajú o ťažko chorého člena rodiny. Matka, ktorá opatruje svoje ťažko postihnuté dieťa, namiesto súčasných viac ako 220 eur dostane vyše 247 eur. Pre opatrovateľov je to často jediný príjem, keďže starostlivosť o zdravotne postihnutého si vyžaduje nepretržitú pozornosť. Sociálny rezort pritom pre zlepšenie finančnej situácie takýchto rodín pripravil aj viacero ďalších zmien. Platiť by mali takmer všetky od januára budúceho roka.

03.08.2016 14:00
04-shutterstock 123430627 Foto:
Rodinní príslušníci, ktorí sa starajú o zdravotne ťažko postihnutého príbuzného, si od januára finančne prilepšia.
debata (3)

Zdenka Ďurdínová zo Zázrivej sa stará o svoju dvadsaťpäťročnú dcéru na invalidnom vozíku. Hovorí, že opatrovateľov poteší každé navýšenie. „Bola by som rada za akúkoľvek pomoc, pretože je to veľká bieda. Niekedy zvýšia dôchodok dcére napríklad o dve eurá, ale mne vzápätí opatrovateľský príspevok znížia o štyri. Keby sa to aspoň trochu zlepšilo, aj to by nám pomohlo. Pretože inak sme finančne odkázaní na manžela,“ reagovala Ďurdínová. Ako hovorí, najradšej by išla niekam do práce, aby si privyrobila, ale dcéra potrebuje celodennú starostlivosť. Má 85-percentné postihnutie a v žiadnom prípade ju nemôže nechať samu. „Učitelia aj všetci možní štrajkujú, ale ja nemôžem ísť nikam, od rána do večera musím s dcérou stále dokola niečo robiť,“ doplnila pani Zdenka.

Základný príspevok na opatrovanie je aktuálne 220,51 eura, od budúceho roka stúpne na 125 percent životného minima, čo predstavuje 247,61 eura. „Dnes máme päť rôznych výšok príspevku na opatrovanie. Rozlišujeme pri nich to, v akej situácii alebo o koľko zdravotne ťažko postihnutých sa jeden opatrovateľ stará, čiže príspevok je rozdielny pri starostlivosti o jedného, iný pri starostlivosti o dvoch,“ povedal štátny tajomník rezortu Branislav Ondruš. Na budúci rok si takto prilepší 33 450 opatro­vateľov, o dva roky neskôr by ich podľa výpočtov ministerstva malo byť 33 954. Týka sa to len tých, ktorí sú v produktívnom ve­ku.

Okrem zvýšenia dávky sa zavádza aj vyššia ochrana príjmu ťažko postihnutého. Dnes platí, že ak je jeho príjem vyšší ako 1,4-násobok životného minima, čo je 277, 326 eura, príspevok na opatrovanie sa kráti. Rezort túto hranicu posunul vyššie, na 1,7 násobok minima, v súčasnosti je to suma 336,753 eura. V budúcom roku sa takto pridá 17 598 ľuďom, o dva roky neskôr ich počet stúpne na 18 560.

Treťou z najzásadnejších zmien je zrušenie obmedzenia doby, počas ktorej štát platí dôchodkové poistenie za opatrovateľa. Súčasné najvyššie časové lehoty dvanásť alebo osemnásť rokov padajú. Opatrovatelia budú štátnymi poistencami dovtedy, kým ich blízky bude potrebovať pomoc.

„Dnes máme nastavený systém tak, že napríklad za rodiča, ktorý sa stará o zdravotne ťažko postihnuté dieťa od jeho narodenia, platí štát dôchodkové poistenie maximálne do 18. roku veku dieťaťa, akonáhle sa stáva dospelým, tak ho rodič môže naďalej opatrovať, ale v tomto období už zaňho štát neplatí poistné. Toto sa od 1. januára budúceho roka zmení a štát bude platiť dôchodkové poistenie za matku alebo otca, ktorý sa stará o zdravotne ťažko postihnuté dieťa tak dlho, ako sa oňho bude starať,“ konkretizoval Ondruš.

Ako ďalej uviedol, takíto ľudia majú v súčasnosti po 18 rokoch nárok na dôchodok zhruba 127 eur mesačne, po zmene im bude patriť najmenej minimálny dôchodok, čo je vyše 311 eur. Predovšetkým rodičia, ktorí sa starajú o ťažko postihnuté deti od narodenia, so starostlivosťou väčšinou nekončia, keď sú ich deti plnoleté. Naopak, často ide až o desiatky rokov, po ktorých rodičia nemajú šancu sa vrátiť naspäť do pracovného života a zostávajú aj v dôchodkovom veku odkázaní na sociálne dávky.

Zmeny obsahujú novely zákonov o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o sociálnom poistení. Ministerstvo ich včera predložilo do pripomienkového konania.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #sociálne dávky #ťažko zdravotne postihnutí #opatrovateľské služby