Bratislavský penzión odmietol ubytovať Turkov

Prípad, ktorý hraničil so škandálom. Bratislavský penzión odmietol ubytovať študentov z Turecka. Odôvodnil to bezpečnosťou. Reakcia tejto euroázijskej krajiny nenechala na seba dlho čakať. Jej veľvyslanectvo označilo postup penziónu za rasistický.

03.08.2016 19:15
Bratislava, Bratislavský hrad, Dóm sv. Martina Foto:
Penzión, ktorý odmietol ubytovať študentov, je pod Bratislavským hradom.
debata (277)

Na prípad upozornil Ibrahim Taha Uyar, študent z Ankary a kamarát odmietnutých študentov. Mladí Turci prišli podľa neho na Slovensko cez medzinárodný program Erasmus+ na týždeň. Keďže však chceli bližšie spoznať kultúru, rozhodli sa prísť do nášho hlavného mesta skôr. Na ubytovanie si vybrali apartmán nad Hradom, ktorý si rezervovali cez internetový portál.

Po rezervácii dostali e-mail s lámanou angličtinou. V ňom bratislavský apartmán objednávku odmietol. „Z bezpečnostných dôvodov neubytovávame v hoteli ľudí z Turecka a arabských krajín. Rezerváciu neprijímame. Prepáčte!“ bolo napísané v správe.

„Moji priatelia nevedeli, čo majú robiť. Napísali e-mail, že je to rasistické a takéto správanie si nezaslúžili,“ opísal Ibrahim. Na to podľa odpovede, ktorú poskytol rezervačný portál, penzión reagoval tým, že neubytováva nikoho z krajiny, kde pretrváva vojenský konflikt, vojna alebo vojenská zmena vlády. „Nie, nie sme rasisti, len sme primerane opatrní a myslíme na iných našich klientov,“ písalo ubytovacie zariadenie v odpovedi.

Študenti si potom bez problémov našli iný hotel. Vyjadrenie k tomuto incidentu žiadal denník Pravda aj od majiteľov spomínaných apartmánov. Telefonicky však boli nedostupní. Brána pred penziónom bola včera zatvorená, s naším redaktorom komunikovali ľudia, ktorí tvrdili, že k nemu patria. Zopakovali, že nechcú prijímať ľudí z arabských krajín a Turecka, rovnako ako iné apartmány, ktoré si určujú podobné podmienky. Odmietnutie rezervácie podľa nich nesúviselo s vierovyznaním, ale s obavami zo súčasnej situácie v Turecku a arabských krajinách.

„Ostro odsudzujeme tento neprijateľný, zaostalý a rasistický postoj, ktorý je namierený proti ľudským právam a v žiadnom prípade nie je zlučiteľný s ľudskými hodnotami,“ komentovalo situáciu Veľvyslanectvo Tureckej republiky na Slovensku. Ako však ďalej uviedlo, tento individuálny postoj jedného zariadenia nie je možné pripisovať celému Slovensku a jeho turistickému sektoru. „Základy turecko-slovenského priateľstva sú natoľko pevné, že nemôžu byť ovplyvnené jednotlivými udalosťami tohto druhu. Nemali by byť pochybnosti o tom, že tak ako v minulosti, budú slovenskí hostia cestujúci do Turecka naďalej prijatí priateľsky a s pohostinnosťou,“ dodalo veľvyslanectvo.

Rezort diplomacie zatiaľ nedostal od tureckej ambasády nijaké upozornenie alebo nótu. Takéto konanie odsudzuje. „Posudzovať ľudí podľa štátnej príslušnosti alebo národnosti je diskriminačné a proti základným ľudským právam,“ konštatoval riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Igor Skoček.

„Už je to v politickej sfére, tam už žiadne rady podľa mňa neplatia. Len čo sa vyhrocuje situácia, ľudia podliehajú viac emóciám, preto im ťažko vyčítať, že im chýba vecnosť,“ povedal bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Migrácia, nedostatočne zabezpečené hranice, nejednotný postoj Európskej únie, všetko spolu podľa analytika aj s pokusom o štátny prevrat v Turecku vytvára napätú situáciu. „V tomto guláši informácií sa nečudujem napríklad majiteľom penziónu. Nemajú možnosť si študentov preskúmať, nevedia, kto to je. Skôr by som venoval pozornosť tomu, že takéto veci sa dejú. Sú to varovné signály, že sa tu niečo deje a nie je to dobre. Ich správanie je neštandardné, ale zodpovedá atmosfére, ktorá sa tu vyvinula nie našou vinou,“ uzavrel Žitný.

© Autorské práva vyhradené

277 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #ubytovanie