V prípade Harabinovej disciplinárky sa odvolala aj Švecová

Aj ďalšia disciplinárka proti Štefanovi Harabinovi bude pokračovať. Voči rozhodnutiu o zastavení konania v prípade podania týkajúceho sa kauzy sexuálneho delikventa Milana M. sa odvolala predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová.

04.08.2016 15:10
daniela svecova, najvyssi sud Foto: ,
Šéfka Najvyššieho súdu Daniela Švecová.
debata (8)

Informáciu potvrdil hovorca súdu Boris Urbančík. Švecová sa odvolala aj voči rozhodnutiu v prípade Viliama Dohňanského, ktorý bol člen senátu v tejto veci. O podaní voči tretej členke senátu Gabriely Šimovej disciplinárny senát ešte nerozhodol.

Ide o Švecovej prvý návrh z októbra minulého roka na stíhanie členov senátu trestnoprávneho kolégia – Štefana Harabina, Gabriely Šimonovej a Viliama Dohňanského. Tento senát riešil dovolanie vo veci Milana M., ktorý bol stíhaný za trestný čin sexuálneho násilia. Švecová je presvedčená, že sa všetci traja dopustili závažného disciplinárneho previnenia, lebo v tejto veci vydali svojvoľné rozhodnutie, ktoré je v rozpore s právom. Ich rozhodnutie spôsobilo obzvlášť závažný následok – prepustenie Milana M. na slobodu, čím došlo k celospoločenskému ohrozeniu. Švecová v tomto prípade navrhla preradenie Harabina a Dohňanského na súd nižšieho stupňa, v prípade Šimonovej navrhla zníženie funkčného platu o 50 percent na pol roka.

Švecová podala voči Harabinovi ešte ďalšie dva disciplinárne návrhy, tam nie sú známe žiadne rozhodnutia.

Jednému návrhu čelí Harabin aj zo strany šéfky Súdnej rady SR Jany Bajánkovej. Tá dala podnet na Harabinovo stíhanie pre jeho výroky na adresu Daniely Švecovej. Jej návrh disciplinárny senát zamietol a aj ona sa voči takémuto rozhodnutiu odvolala.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Harabin #Daniela Švecová