MZV: Rady pre Slovákov cestujúcich do Ria

Pre Slovákov, ktorí idú do Brazílie ako turisti na maximálne 90 dní, platí bezvízový styk. Pas však musia mať platný minimálne šesť mesiacov po návrate z krajiny, upozorňuje slovenské ministerstvo zahraničných vecí.

04.08.2016 16:00
Brazília, Vírus Zika Foto: ,
V Brazílii v týchto dňoch postrekujú proti komárom, ktoré prenášajú vírus Zika.
debata (1)

V súvislosti s Letnými olympijskými hrami v Riu de Janeiro slovenské ministerstvo zahraničných vecí upozorňuje slovenských občanov cestujúcich do Brazílie na podmienky vstupu, núdzové kontakty či pripomína, čo pre občanov SR v núdzi veľvyslanectvo môže a čo už nemôže urobiť. Rezort o tom informuje na svojej internetovej stránke. Olympiáda v Riu trvá od 5. do 21. augusta, futbalové zápasy sa budú konať v brazílskych mestách Belo Horizonte, v hlavnom meste Brazília, Manaus, Salvador a Sao Paulo. Následne v dňoch 7. až 18. septembra sa v Brazílii uskutočnia XV. Paralympijské hry.

Pre Slovákov, ktorí idú do Brazílie ako turisti na maximálne 90 dní, platí bezvízový styk. Pas však musia mať platný minimálne šesť mesiacov po návrate z krajiny. Po príchode do Brazílie sa vypĺňa registračný formulár migračného úradu, ktorý sa odovzdáva pri odchode z krajiny. Počas pobytu je potrebné si ho starostlivo uschovať. MZV odporúča nenosiť pri sebe pas, osobné doklady a veľkú hotovosť či šperky a ponechať ich v hotelovom trezore. Súčasne však odporúča mať pri sebe kópiu pasu.

Ministerstvo upozorňuje aj na colné predpisy. Pri vstupe do tejto juhoamerickej krajiny je potrebné deklarovať hotovosť alebo cestovné šeky presahujúce hodnotu 2 500 eur (10 000 BRL). Do Brazílie sa nesmú dovážať čerstvé potraviny, ovocie a zelenina, drogy, omamné látky, cigarety a alkohol, ktoré boli vyrobené v Brazílii a určené len pre zahraničný trh. Osoby mladšie ako 18 rokov nesmú vo svojej batožine dovážať žiadne cigarety a alkohol. Bez cla je možné do Brazílie doviezť veci a tovar preukázateľne pre osobnú potrebu a v množstve, ktoré zodpovedá charakteru a dĺžke trvania pobytu. V prípade dovozu liekov MZV odporúča disponovať potvrdením ošetrujúceho lekára v anglickom jazyku o diagnóze a potrebe užívania uvádzaných farmaceutík.

Rezort odporúča cestujúcim zabezpečiť si kvalitné zdravotné poistenie. „Prvá pomoc v prípade nehody sa poskytuje bezplatne len v štátnych zdravotníckych zariadeniach, ktorých kvalitatívna úroveň je rôzna. V súkromných zariadeniach sa platí nielen za každý lekársky úkon, ale aj za základnú lekársku konzultáciu. Na celom území Brazílie a predovšetkým v jej severných častiach (Manaus) existuje riziko nákazy vírusom zika a ochorenie horúčkou dengue a chikungunya, ktoré prenášajú komáre Aedes aegypti,“ informuje MZV s tým, že je praktické nosiť so sebou repelenty a chrániť sa oblečením s dlhým rukávom či nohavicami. „V prípade zmeny a zhoršenia zdravotného stavu po návrate z Brazílie odporúčame vyhľadať lekársku starostlivosť, prípadne kontaktovať najbližšie zariadenie cudzokrajných chorôb v Bratislave, Nitre, Martine a Košiciach,“ dodal rezort.

Konzulárnu asistenciu občanom SR bude zabezpečovať Veľvyslanectvo SR v Brazílii a Honorárny konzulárny úrad v Riu de Janeiro. Na stránke pripomínajú, čo veľvyslanectvo môže pre Slovákov v núdzi urobiť – pri strate či krádeži pasu môže vydať náhradný cestovný preukaz, môže kontaktovať príbuzných alebo známych, ktorí môžu občanovi bez financií poslať peniaze či poradiť, ako previesť peniaze do zahraničia. Veľvyslanectvo takisto môže odporučiť miestneho advokáta, ak príde Slovák do kontaktu s políciou či súdmi, môže odporučiť lekárov aj tlmočníkov. V prípade nehody môže informovať príbuzných, môže kontaktovať slovenských občanov vo väzbe a podávať o nich správy príbuzným a známym. Môže osvedčiť pravosť kópií, listín či podpisov, pri takýchto službách však treba rátať so správnymi poplatkami.

Na druhej strane veľvyslanectvo nemôže za občana zaplatiť cestovné lístky, kauciu ani žiadne účty, napríklad za liečenie, ubytovanie, právnu pomoc a nemôže ani poskytnúť a zaobstarať bezplatné ubytovanie. Nemôže nahrádzať činnosť advokátskych služieb, cestovných kancelárií, leteckých spoločností, bánk alebo iných špecializovaných inštitúcií. Nemôže slovenským občanom zabezpečiť lepšie zaobchádzanie ako s miestnymi občanmi, napríklad v nemocniciach alebo väzniciach. Veľvyslanectvo tiež nemôže zasahovať do súdneho konania ani vyšetrovať trestné činy a iniciovať ho v mene občana SR.

Stratu či krádež dokladov by mali Slováci nahlásiť miestnej polícii a vyžiadať si o tom doklad, následne sa obrátiť na veľvyslanectvo a požiadať o vydanie náhradného cestovného dokladu. Pri strate či krádeži peňazí môžu využiť služby Western Union. V prípade zranenia či hospitalizácie môže konzul navštíviť zraneného či chorého v nemocnici a s jeho súhlasom informovať príbuzných. Veľvyslanectvo však nemôže zaplatiť výdavky za liečbu či hospitalizáciu našich občanov v zahraničí, ani ich repatriáciu a cestovné na návrat do SR.

Ďalej ministerstvo informuje, že v Riu de Janeiro je najčastejšie elektrické napätie 127 V, ale hotely používajú aj 220 V. Pre prípad odporúčajú si so sebou vziať potrebnú redukciu. Vzhľadom na členité hornaté pobrežie je na mnohých miestach nedostatočný alebo slabý signál. Pred cestou odporúčajú zaujímať sa u svojho mobilného operátora, či aktivovaný roaming sa vzťahuje aj na územie Brazílie a prípadne si ho dať aktivovať. Takisto informujú, že v sektore služieb by mali zamestnanci ovládať angličtinu, väčšina domáceho obyvateľstva však komunikuje len v portugalštine. V čase konania LOH Rio 2016 bude v tejto časti zimné obdobie s priemernými teplotami od 20°C do 35°C počas dňa a nočné teploty môžu klesnúť až na 18°C.

V období konania Olympijských a Paralympijských hier sa bude konať v Riu de Janeiro množstvo kultúrnych podujatí. Zahraniční turisti si môžu na www.passaporteculturalrio.com kúpiť za približne štyri eurá (15 BRL) tzv. „kultúrny pas“, na základe ktorého budú mať pri zakúpení vstupenky na mnohé podujatia, múzeá, kultúrne centrá zľavu alebo bezplatný vstup.

Podrobnejšie informácie aj s kontaktmi na Slovenský dom či oddelenie turistickej polície sú na stránke: www.mzv.sk/…o-de-janei-1

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #víza #Rio 2016 #odporúčania #Zika #MZV