Rezervačný portál vyhodil penzión zo stránky. Pre diskrimináciu

Bratislavský penzión doplatil na odmietnutie tureckých študentov. Zákazníci si ho cez rezervačný portál už nenájdu. Stránka Booking.com ho odstránila zo svojej databázy. Dôvodom je podľa nich diskriminačné správanie.

04.08.2016 16:24
Iuventa, Budkova 2, vyhlad na mesto, hrad,... Foto: ,
Bratislavský penzión, ktorý sa nachádza pod hradom, doplatil na odmietnutie tureckých študentov a bol odstránený z rezervačného portálu.
debata (124)

„Na Booking.com netolerujeme diskrimináciu akéhokoľvek druhu, a ak zistíme, že ubytovacie zariadenie uvedené na našich webových stránkach sa správa diskriminačne, ukončíme náš pracovný vzťah a odstránime ich z našej platformy,“ konštatovala Samantha Wetherald z komunikačného oddelenia portálu. Podľa nej je nešťastné počuť, že nejaké zariadenie neprijme hostí len pre ich pôvod.

Ako pripomenula, keď sa o prípade dozvedeli, pomohli študentom nájsť iné ubytovanie a vymazali penzión zo svojej stránky. Či majú podobné problémy s viacerými zariadeniami, alebo ide o ojedinelý prípad, však už nekonkretizovala.

Traja tureckí študenti prišli na Slovensko cez medzinárodný program Erasmus+. Keďže chceli spoznať našu krajinu a kultúru, prileteli už o niečo skôr. Na rezervačnom portáli si našli jeden z bratislavských apartmánov blízko Hradu. Ten však ich rezerváciu e-mailom odmietol, s tým, že „z bezpečnostných dôvodov neubytováva hostí z Turecka a arabských krajín“. Potenciálni zákazníci odpísali, že to považujú za rasistické a takéto správanie si nezaslúžia. Penzión im mal odpovedať tým, že neprijíma nikoho z krajiny, kde trvá vojenský konflikt či vojenská zmena vlády. Prípad aj s celou komunikáciou študentov s penziónom zverejnil ich kamarát z Ankary.

Na konanie ubytovacieho zariadenia reagovalo aj turecké veľvyslanectvo, ktoré ho odsúdilo ako „zaostalý a rasistický postoj namierený proti ľudským právam a v žiadnom prípade nezlučiteľný s ľudskými hodnotami“. Dodalo však, že tento individuálny postoj jedného zariadenia nie je možné pripisovať celému Slovensku a jeho turizmu. Rovnako odmietavý postoj zaujal aj náš rezort diplomacie.

© Autorské práva vyhradené

124 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #Turecko #diskriminácia #penzión