Zvrátia poslanci Kotlebov postoj k národnej pamiatke?

Situácia okolo zablokovanej dotácie ministerstva kultúry pre Prvé slovenské literárne múzeum v Revúcej zostala na mŕtvom bode. Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba ju odmietol podpísať, pretože plánuje školu zrušiť a podmienkou získania peňazí je, že kraj nesmie najbližších 10 rokov historickú budovu gymnázia predať. V opačnom prípade by musel príjemca dotáciu vrátiť štátu. Minister kultúry Marek Maďarič však zatiaľ ustúpiť nemieni.

04.08.2016 20:00
Revúca, gymnázium Foto: ,
Budova Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej.
debata (127)

Rezort kultúry vyčlenil na rekonštrukciu plota a chodníkov v areáli školy 30-tisíc eur. Budova však patrí Banskobystrickému kraju, ktorý je zároveň aj zriaďovateľom gymnázia. Zmluvu o dotácii tak musí podpísať Kotleba. Ten to však neurobil a oznámil vedeniu školy, že nevyhlási ani verejnú súťaž na dodávateľov prác.

Kraj to odôvodnil tým, že škola onedlho nebude mať žiadnych žiakov a iné využitie budovy nevie nájsť. „Udržiavať prázdnu budovu po dobu takmer 10 rokov kvôli prijatiu jednej dotácie nie je systematické riešenie. Preto je najskôr nutné dohodnúť sa v rámci celospoločenskej diskusie na plánoch ďalšieho využitia tejto budovy,“ hovorí sa v stanovisku kraja.

Keďže ide o kultúrnu pamiatku a symbol národného obrodenia, je podľa Maďariča postoj šéfa kraja, ktorý kedysi tvrdil, že „Prvé slovenské literárne gymnázium si zrušiť nedáme“, hlúpy a protislovenský.

Župa navyše nie je priamym prijímateľom peňazí, ktoré majú byť využité na opravu areálu. Ministerstvo sa pre denník Pravda vyjadrilo, že „prijímateľom dotácie je priamo Prvé slovenské literárne gymnázium ako správca pamiatky, a nie jej vlastník". Župa pod vedením Kotlebu pritom dlhodobo tvrdí, že budovu predávať nechce a nie je o ňu ani záujem, preto by podľa rezortu spomínaná podmienka zmluvy nemala predstavovať žiadny problém. Má zaručovať právnu ochranu historickej budovy, aby „neprepadla do súkromných rúk, pretože je to národná kultúrna pamiatka, ktorá predstavuje odkaz našich predkov o význame vzdelávania pre Slovákov“, tvrdí hovorca rezortu Jozef Bednár.

Podľa neho je argumentácia Banskobystrického samosprávneho kraja len narýchlo vymyslenou výhovorkou. „Ide o funkčnú školu, do ktorej stále chodia desiatky študentov, pedagógov a návštev a ktorej prístupové chodníky sú v katastrofálnom, zdravie ohrozujúcom stave.“ Župa má podľa ministerstva ako vlastník budovy zo zákona povinnosť starať sa o túto pamiatku. A ak sú k dispozícii potrebné finančné prostriedky, ani úvahy župy o zrušení školy nemôžu byť dôvodom na odmietnutie grantu.

Rovnaký postoj zastáva aj ministerstvo školstva. „Je potrebné oddeliť otázku historickej pamiatky, ktorej zachovanie ministerstvo jednoznačne podporuje, od otázky fungovania gymnázia,“ uviedla Eva Koprena, hovorkyňa rezortu školstva. Pripomína, že organizácia činnosti stredného školstva je vo výlučnej kompe­tencii zriaďovateľa.

Prečítajte si glosu Martina Krna: Národná, kultúrna.

V Revúcej sú v súčasnosti dve gymnáziá a kraj nepodpísanie dotácie obhajoval tým, že udržiavanie literárneho gymnázia je nehospodárne. Či plánuje tieto školy zlúčiť, zatiaľ nie je jasné.
Župný poslanec Kamil Danko (Smer, KDH) je otvorený rokovaniam pre ich zlúčenie. „V minulosti bola schválená koncepcia školstva pre samosprávny kraj a s Prvým slovenským literárnym gymnázium sa nepočítalo, lebo je neperspektívne a má málo študentov,“ vysvetľuje s tým, že by sa tým mohla vyriešiť aj otázka tridsaťtisícovej dotácie. „My ako poslanci budeme urýchlene hľadať riešenia, národné kultúrne pamiatky by mali byť zachovávané a v maximálnej možnej miere udržiavané a využívané,“ povedal Danko.

Podľa poslankyne Ľubice Laššákovej (Smer, KDH) by malo byť v Banskobystrickom kraji do dvoch týždňov mimoriadne zastupiteľstvo a keďže sa takýto problém vyskytol, určite sa ním budú zaoberať. „Predpokladám, že poslanci za obvod Revúca pripravia všetky potrebné podklady kompletne a presne vypracované a oboznámia s problémom všetkých poslancov,“ hovorí a dodáva, že kraj máva zasadnutia raz za dva mesiace, čo je výrazne viac oproti ostatným krajom. „Župan takmer všetky návrhy vetuje, a to aj napriek tomu, že návrh naprieč celým politickým spektrom schvália drvivá väčšina poslancov,“ upozorňuje Laššáková s tým, že ju postoj župana ohľadom dotácie neprekvapil.

Ak sa však župa nerozhodne do konca roka dotáciu vyčerpať, tridsaťtisícová injekcia poputuje naspäť do kasy štátu.

© Autorské práva vyhradené

127 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Banskobystrický samosprávny kraj #ĽSNS