Harabin: Cítime sa nevinní, chceme pokračovať v disciplinárkach

Na prejednaní disciplinárnych návrhov podaných predsedníčkou Najvyššieho súdu SR Danielou Švecovou trvajú aj Štefan Harabin, Viliam Dohňanský a Gabriela Šimonová. Disciplinárne návrhy pre kauzu sexuálneho delikventa Milana M. podala predsedníčka Daniela Švecová minulý rok v októbri voči všetkým trom členom senátu, ktorý vo veci rozhodoval.

05.08.2016 13:28
stefan harabin, Foto: ,
Štefan Harabin chce, aby bol oslobodený spod skutku uvedenom v disciplinárnom návrhu.
debata (21)

Disciplinárne senáty Švecovej návrhy zastavili, lebo podľa ich názoru boli podané oneskorene. O návrhu voči Gabriele Šimonovej bolo rozhodnuté ako o poslednom a sudkyňa sa odvolala vo štvrtok. Predsedníčka Najvyššieho súdu SR sa už odvolala voči rozhodnutiam o zastavení konania v prípade Harabina a Dohňanského.

Ako informoval Štefan Harabin, trvá na prejednaní veci a chce, aby bol oslobodený spod skutku uvedenom v disciplinárnom návrhu, pretože nebolo dokázané, že sa stal a disciplinárneho previnenia sa nedopustil. Harabin disciplinárny senát zároveň žiada, aby jeho vec bola vybavená prednostne „vzhľadom na pokračujúcu šikanu za právny názor“. Dodal, že sa cítia nevinní a preto trvajú na prejednaní veci. Harabin čaká, že budú oslobodení a potom avizuje, že bude žiadať náhradu škody. Viliam Dohňanský argumentuje, že odvolanie predsedníčky najvyššieho súdu je nedôvodné a preto je ho potrebné zamietnuť.

Šéfka Najvyššieho súdu SR je presvedčená, že sa všetci traja dopustili závažného disciplinárneho previnenia, lebo vydali svojvoľné rozhodnutie, ktoré je v rozpore s právom. Švecová v tomto prípade navrhla preradenie Harabina a Dohňanského na súd nižšieho stupňa, v prípade Šimonovej navrhla zníženie funkčného platu o 50 percent na pol roka. Švecová podala voči Harabinovi ešte ďalšie dva disciplinárne návrhy, tam nie sú známe žiadne rozhodnutia. Jednému návrhu čelí Harabin aj od šéfky Súdnej rady SR Jany Bajánkovej. Tá dala podnet na Harabinovo stíhanie pre jeho výroky na adresu Daniely Švecovej. Jej návrh disciplinárny senát zamietol a aj ona sa voči takémuto rozhodnutiu odvolala.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #Štefan Harabin #Daniela Švecová