Dni sa skracujú, prichádza ochladenie

Slnečnú letnú pohodu preruší cez víkend dážď a mierne ochladenie. Oveľa výraznejší pokles teploty vzduchu nás čaká v druhej polovici týždňa, a to aj o 10 stupňov.

06.08.2016 07:00
počasie, teplo Foto: ,
Počasie v Bratislave bolo v piatok príjemné a nabádalo športovať.
debata (11)

Destabilizáciu počasia, aké bolo na Slovensku v posledných dňoch, má na svedomí oblačnosť, ktorá sa k nám posúva od západu. Tá spôsobí, že v sobotu aj v nedeľu sa môžu vyskytnúť prehánky a búrky, pričom teplota vzduchu stratí tropické hodnoty.

„Nemalo by to byť veľmi výrazné ochladenie, len nebude tak horúco. Vo štvrtok bolo napríklad na Záhorí 31,5 stupňa, a to už je horúce počasie. Teraz cez víkend budú teploty celkom príjemné. S pribúdajúcim časom, najmä v sobotu popoludní a v nedeľu, by už malo byť zase viac slnka a riziko zrážok bude dosť nízke. Takže víkend v konečnom dôsledku až taký zlý nebude,“ zhodnotil súčasný vývoj počasia Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Budúci týždeň bude kopírovať to, čo tu máme od začiatku leta. Po miernom ochladení sa opäť oteplí a čakajú nás celkom príjemné dni. Ale to sa zmení v strede týždňa, keď sa k nám dostane chladnejší vzduch zo severozápadu až severu. Ľudia, ktorí majú radi horúce počasie, nebudú nadšení, pretože teploty klesnú oveľa viac ako tento víkend. Najmä vo štvrtok a v piatok, ak bude veľa oblačnosti, môže sa teplota vzduchu pohybovať okolo 22 stupňov, pri daždi môže byť aj chladnejšie. Veľa bude teda záležať na tom, či zasvieti slnko, alebo bude zamračené a pršať. Vývoj počasia naznačuje, že august zrejme nebude patriť medzi rekordne teplé mesiace. Tam sa nezaradí ani júl, aj keď patril medzi teplé júle. Bolo totiž veľmi veľa búrok a oblačnosti, a tak teplota vzduchu nemohla vystúpiť tak vysoko, ako to bolo napríklad vlani. Zároveň pri jednotlivých poveternostných frontoch, ktoré tu boli často, teplota vzduchu vždy trochu klesla. August sa vyvíja dosť podobne. Leto sa ešte neskončilo, ale je zrejmé, že do histórie nevstúpi ako mimoriadne horúce. Zrejme bude nadnormálne teplé, s odchýlkou 1,5 až 2 stupne nad dlhodobým priemerom.

„A určite sa nebude dať vyhodnotiť ani ako mimoriadne suché leto. Napríklad v Hurbanove bol júl rekordne bohatý na zrážky, nikdy v tomto mesiaci od roku 1871 tam nenapršalo tak veľa zrážok ako tento rok. A to bude platiť o viacerých miestach na Slovensku. Celková hodnota priestorového úhrnu zrážok z celého územia Slovenska môže konkurovať takým júlom, aký bol napríklad v roku 1960 alebo 1965, keď bola povodeň na Dunaji, alebo aj v roku 2010, čo bol rok veľmi bohatý na zrážky,“ dodal klimatológ.

Častými dažďami sa prejavuje vplyv klimatického fenoménu El Niňo. Ten bol podľa Faškových slov vlani aj na začiatku tohto roku veľmi silný, takže sa do atmosféry dostalo veľa vodnej pary. Prúdeniami, ktoré existujú v atmosfére zeme, sa vodná para dostala aj do priestoru strednej Európy, preto je tu teraz tak veľa zrážok.

Dni sa začínajú skracovať. Každý deň vychádza slnko trošku neskôr a trochu skôr zapadá. Už to nie sú len nejaké zlomky minút, ale niekedy aj 2 – 3 minúty za jeden deň. O toľko sa skracuje každý deň obdobie medzi východom a západom slnka.

„Noci sú dlhšie, a keď je jasno, tak sa cez noc výraznejšie ochladí. Preto sú rána po jasnej noci výrazne sviežejšie, ako to bolo niekedy pred mesiacom. Vtedy vychádzalo slnko na východnom Slovensku už pred 5. hodinou, a keď ľudia išli ráno medzi 6. a 7. do práce, cítili hrejivé lúče, ak bolo jasno. S pribúdajúcim časom to bude stále horšie a ľudia, čo skoro vstávajú, sa budú budiť už do tmy,“ dodal Pavol Faško.

Sobota - Prevažne oblačno. Miestami, najmä na strednom Slovensku, dážď, prehánky, ojedinele búrky aj s krúpami. Denná teplota 23 až 28 stupňov.
Nedeľa - Prevažne polooblačno, ojedinele dážď alebo prehánky. Denná teplota 22 až 27 stupňov.
Pondelok - Jasno až polooblačno. Denná teplota 25 až 29 stupňov.
Utorok - Jasno až polooblačno, večer na západe a severe čiastočne zväčšená oblačnosť. Denná teplota 26 až 31 stupňov.
Streda - Jasno až polooblačno, od západu pribúdanie oblačnosti. Denná teplota 26 až 31 stupňov.
Štvrtok - Prevažne veľká oblačnosť, na viacerých miestach dážď, ojedinele búrky, najmä na východe. Ochladenie. Denná teplota 19 až 24 stupňov, na severe 14 až 19 stupňov.
Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #dážď