Opitý vodič zabil chodkyňu, ďalších dvoch ľudí zranil

Je najvyšší čas na zmenu. Dnešné tresty neodradia ľudí od toho, aby opití nasadli do auta a boli hrozbou aj pre ostatných. Alkohol za volantom cez víkend spôsobil ďalšiu tragédiu.

07.08.2016 19:00
debata (40)

Vodič takmer s 1,7 promile v Trebišovskom okrese zrazil troch chodcov. Jedna žena zomrela, druhá je ťažko zranená a muž má ľahké zranenia. Šofér je v cele policajného zaistenia, hrozí mu desaťročné väzenie.

K tragickej nehode došlo v sobotu ráno okolo deviatej v Kráľovskom Chlmci. Miestny 53-ročný vodič išiel po Hlavnej ulici smerom do centra, keď prešiel ľavotočivou zákrutou, narazil do obrubníka a vyšiel na chodník, kde zrazil trojicu chodcov. Potom prešiel na opačnú stranu ulice, kde nabúral do odstaveného auta. Náraz spôsobil reťazovú reakciu a spolu poškodil tri autá. Okrem nich zničil aj autobusovú zastávku. Odhadovaná škoda na autách aj zastávke dosahuje takmer osemtisíc eur.

„Pri dopravnej nehode 35-ročná chodkyňa utrpela zranenia, následkom ktorých na mieste podľahla. Ďalšia chodkyňa vo veku 43 rokov utrpela ťažké zranenia a ďalší chodec (49) sa ľahko zranil. U vodiča bola vykonaná dychová skúška na požitie alkoholických nápojov s pozitívnym výsledkom 0,80 mg/l, čo v prepočte predstavuje 1,67 promile,“ spresnila košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová. Ako ďalej uviedla, vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin usmrtenia, prečin ublíženia na zdraví a prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, za čo mu hrozí desaťročné väzenie. Vodič, podozrivý z týchto skutkov, bol zadržaný a umiestnený do cely policajného zaistenia. „Bližšie okolnosti, príčina a miera zavinenia dopravnej nehody sú predmetom vyšetrovania aj za účasti znalca z odboru cestnej dopravy,“ doplnila Mésarová.

Nepriaznivá bilancia prázdnin narastá. Prvý letný mesiac bol podľa štatistík na cestách tretí najtragickejší. Vyžiadal si až 27 obetí, vlani ich bolo iba 16. V poslednom júlovom týždni si nehoda pri obci Cabaj-Čápor vyžiadala spolu až tri životy.

Dopravný analytik Ján Bazovský zdôrazňuje, že na cestách je stále veľké množstvo vodičov, ktorí jazdia pod vplyvom alkoholu. Aj keď ich presné počty ťažko zistiť, keďže ich odhalia iba kontroly alebo keď je už neskoro, teda keď sa stane nešťastie podobné tomu sobotňajšiemu. „Tu už by malo ísť aj o nepodmienečný trest, keďže ide aj o usmrtenie a ublíženie na zdraví,“ konštatoval Bazovský. Tým, ktorí jazdia pod vplyvom alkoholu, aj keď nič nespôsobia, by mali byť podľa neho udeľované alternatívne tresty, aby sa nestalo to, čo teraz. „Je to správny prostriedok, ako takéto konanie eliminovať. Týka sa to aj nebezpečnej jazdy, teda cestných pirátov,“ konštatoval Bazovský. Keď niekto podľa neho dostane domáce väzenie s náramkom pol roka a všetci budú vedieť, čo urobil, je to preňho väčší trest.

V súčasnosti za jazdu pod vplyvom alkoholu príde človek o vodičský, dostane pokutu či podmienečný trest. Pri takýchto vodičoch je pritom veľká pravdepodobnosť, že opäť budú šoférovať opití. „Podmienku sa nedá kontrolovať, ale len čo má náramok a opustí dom, už idú po ňom, a keby išiel v aute opitý, chytia ho po 20 minútach,“ doplnil Bazovský.

Ak vodič nafúka do jedného promile, hrozí mu pokuta od 150 do 800 eur a odobratie vodičského preukazu až na tri roky. Nad jedno promile už ide podľa Trestného zákona o prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, za čo je ročné väzenie. Ak tým vodič spôsobil ublíženie na zdraví alebo väčšiu škodu na cudzom majetku, môže ísť do väzenia až na dva roky.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #autonehoda #alkohol za volantom