Slovensko spropaguje 21 filmov o pamiatkach

Pre každý hrad či kostol vlastný dokument. Nitriansky hrad odprezentuje sokoliar a jeho zverenci z vtáčej perspektívy. Skúsení dokumentaristi a fotografi vytvoria približne desaťminútové dokumenty o 21 pamiatkach. Tie by sa mali objaviť nielen na slovenských televíznych kanáloch a výstavách.

08.08.2016 13:00
Dóm sv. Alžbety, Košice Foto:
Dóm sv. Alžbety v Košiciach.
debata (2)

„Zároveň sme si povedali, že niekto nemusí chcieť vidieť toľko filmov, tak natočíme jeden dlhší o všetkých hradoch, zámkoch a iných pamiatkach. A niekedy sa ľahšie vystavujú fotky, ako premietajú filmy, takže tím fotografov tiež chodí po celom Slovensku a zachytáva naše skvosty,“ povedala dramaturgička Oľga Valentová.

Režiséri aj fotografi majú za sebou prvé zábery. Zaznamenávajú zmeny, ktorou prejde každá pamiatka počas opravy. Všetko sa to deje v rámci projektu Kultúrne dedičstvo, ktorý je financovaný z peňazí Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórska aj z nášho štátneho rozpočtu. Fotografie a filmy jeho organizátori ponúknu verejnoprávnej televízii, kultúrnym pamiatkam, ktoré sú súčasťou projektu, aj ambasádam na Slovensku. Propagovať tak budú nielen doma, ale aj v zahraničí.

Hrad Devín. Foto: SHUTTERSTOCK
Hrad Devín, Bratislava Hrad Devín.

„V tomto programovom období, ktoré sa skončí v apríli budúceho roka, bolo podporených 21 projektov obnovy národných kultúrnych pamiatok na Slovensku za vyše 10 miliónov eur. K tomu treba pripočítať sumu, ktorou prispel slovenský štátny rozpočet, čo je 15 percent. Ide o také významné pamiatky, ako je hrad Devín, kláštor v Hronskom Beňadiku, Štátne divadlo v Košiciach, hrad Ľupča alebo Modrý Kameň,“ konštatoval riaditeľ odboru grantov na Úrade vlády Jaroslav Mojžiš.

Fotograf Pavol Plesník pracuje na snímkach kláštora v Hronskom Beňadiku, hradu v Slovenskej Ľupči či žilinskej Kunsthalle. „Napríklad Kunsthalle ešte nie je dokončená, a tak musí byť človek naozaj veľmi kreatívny, hľadať detaily a prípadne spájať obrázky, aby vznikol nejaký celok,“ priblížil Plesník.

Nitriansky hrad. Foto: SHUTTERSTOCK
Nitra, Nitriansky hrad Nitriansky hrad.

Pod jeho vedením pracujú aj nórske fotografky, ktoré prišli dokumentovať naše pamiatky v rámci spolupráce ich krajiny na projekte. Nikdy predtým na Slovensku neboli. „Bola to príjemná skúsenosť fotografovať niečo, čo vidíte prvýkrát. Sú to nádherné miesta, zaujímavé je tiež sledovať rekonštrukcie a to, ako postupujú. Boli sme tým očarené,“ zhrnula jedna z nich Kaya Gaarder.

Podľa nej je táto práca na jednej strane jednoduchá, pretože prídu a zdokumentujú, čo vidia, ale na druhej strane je to aj výzva, pretože sa dostali na rôzne miesta od strechy až po pivnicu a museli ich správne zachytiť a vystihnúť. Najdôležitejšie je zaznamenať rekonštrukciu, ale aj život naokolo a dať fotografiám tiež sociálny aspekt.

Kláštor V Hronskom Beňadiku. Foto: SHUTTERSTOCK
Kláštor, Hronský Beňadik Kláštor V Hronskom Beňadiku.

Režisér Dušan Bustin spolupracuje na dokumentoch so svojou kolegyňou Janou Minárikovou. Oceňuje, že pri tvorbe dostali voľnosť, čo sa týka formy prezentácie. Každý ich film je teda inak spracovaný, na každej z pamiatok našli niečo, čím je zvláštna. „Napríklad pri Nitrianskom hrade je sokoliar Tomáš, ktorý tam má sokoly a orly, takže celý hrad je natočený s pomocou dronov z perspektívy vtákov, akoby lietali ponad hrad aj cez katedrálu. Dokonca aj pri rozhovoroch sú používané vtáky,“ konkretizoval Bustin.

Na dokumentovanie Považského hradu sa režiséri rozhodli pre takzvaný land art, čiže umenie v prírode. Keďže ide o zrúcaninu, pri ktorej môžu mať niektorí diváci problém s predstavivosťou a fantáziou, oslovili niekoľko skupín, ktoré medzi zvyškami stien spravia historické inštalácie. Príbeh Hradu Modrý Kameň prerozprávajú bábky, ktoré v ňom majú svoje múzeum.

Vodný mlyn Dunajský Klátov. Foto: SHUTTERSTOCK
vodný mlyn, Dunajský Klátov, rybník Vodný mlyn Dunajský Klátov.

Slovenská agentúra pre cestovný ruch sa domnieva, že projekt Kultúrne dedičstvo má dvojitý prospech. Zrekonštruujú sa pamiatky a oprava sa zároveň využije na ich propagáciu doma aj v zahraničí. Publicita prostredníctvom dokumentov je podľa agentúry v rámci cestovného ruchu vždy prospešná. Okrem vysielania v televíziách sa cez distribučné kanály na internete alebo sociálne siete dokážu dostať filmy k miliónom ľudí.

„Fotografie alebo videá, ak sú kvalitné, majú veľkú silu. Pohľad na krásny hrad alebo kaštieľ môže motivovať ľudí k jeho návšteve. Na samotné rozhodnutie prísť na Slovensko však vplýva kvalitná ponuka produktov cestovného ruchu, dopravné spojenie a ďalšie faktory,“ spresnila Zuzana Onufer z komunikačného odboru agentúry. Ako doplnila, agentúra sa pri svojich propagačných filmoch snaží pokryť celé Slovensko, všetky regióny a atrakcie. Na zviditeľnenie iba kultúrnych pamiatok využíva iné prostriedky ako dokumenty.

Štátne divadlo v Košiciach. Foto: SHUTTERSTOCK
Košice, štátne divadlo Štátne divadlo v Košiciach.

Odborník na reklamu Igor Brossmann si myslí, že približne desaťminútové dokumenty sú na propagáciu dlhý formát, keďže reklama sa podáva skôr krátko a úderne. Čím je video dlhšie, tým viac to dopozeráva úzka cieľová skupina, ktorú pamiatky výsostne zaujímajú. Podľa neho nejde o znaky materiálov, ktoré sa používajú na prilákanie zahraničných turistov. „Je to video, ktoré keď bude bežať v televízii, tak si ho nejakí záujemcovia o historické pamiatky pozrú. Ak nevedeli, že rekonštrukcia prebehla teraz, určite to pre konkrétnu pamiatku môže mať významný vplyv na návštevnosť,“ vysvetlil Brossmann.

Celý projekt by mal byť dokončený najneskôr do marca budúceho roka. „Niektoré veci budú hotové určite skôr, napríklad fotografie pôjdu už v októbri na výstavy do Nórska,“ doplnila dramaturgička Valentová.

Hrad Ľupča. Foto: SHUTTERSTOCK
Hrad Ľupča Hrad Ľupča.

Starostovia už majú plány

Samosprávy, kde sa pamiatky nachádzajú, veria, že takáto reklama priláka viac turistov. Väčšina už má s filmami a fotografiami aj konkrétne plány. „Bude o nás vedieť viac ľudí. Aj obec by to mala dostať ako propagačný materiál, takže aj my to môžeme používať napríklad v regionálnych médiách. Vedela by som si predstaviť, že by sme niektoré fotografie mohli vystaviť aj priamo v mlyne. Je to veľmi dobrá reklama pre obec,“ priblížila Mária Csibová, starostka obce Dunajský Klátov, kde je unikátny vodný mlyn. Dodala, že zatiaľ čo pred rekonštrukciou mlyn objavilo ročne asi 500 návštevníkov, po nej je ich od mája už vyše tisíc.

Starosta Slovenskej Ľupče Miroslav Macák plánuje dokument o miestnom hrade darovať aj družobným obciam a návštevám. „Ešte niekedy dávno robila verejnoprávna televízia dokument o nás aj okolitých obciach, takže aj to používame ako darček. Teraz to budeme môcť aspoň obmeniť. Hrad nám nikto nevezme a pritiahne veľa ľudí,“ zhrnul Macák.

V Seredi je objektom záujmu filmárov kaštieľ. Podľa primátora Martina Turčányiho je teraz ešte ťažké predpovedať, kam sa mesto vďaka Kultúrnemu dedičstvu posunie. „Vítame však každú aktivitu, ktorá pomôže zviditeľneniu nášho mesta, jeho pamiatok,“ uzavrel Turčányi.

Pamiatky, ktoré predstavia dokumentárne filmy

Nitriansky hrad, Hrad Ľupča, Hrad Devín, Pisztoryho palác, Považský hrad, Hrad Modrý Kameň, Hradisko Molpír, Štiavnické Bane, Holíčsky zámok, Kaštieľ v Seredi, Kunsthalle v Žiline, Rosenfeldov palác v Žiline, Budatínsky hrad, Vodný mlyn Dunajský Klátov, Kostol sv. A. Paduánskeho v Košiciach, Štátne divadlo v Košiciach, Dominikánsky kostol v Košiciach, Dóm sv. Alžbety v Košiciach, Bardejovské suburbium, Kláštor v Hronskom Beňadiku, Karpatské drevené kostolíky

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kultúrne pamiatky #dokumentárne filmy #Kultúrne dedičstvo