Jánošíkove dni s rekordom. Zahralo 227 heligonkárov

Všade samá heligónka. V rukách ju držali deti v krojoch, tínedžeri aj dospelí. Najmladšieho muzikanta Peťka, ktorý mal len štyri roky, delilo od najstaršieho kolegu Stana presne sedemdesiat rokov. Títo muzikanti "zdolali" na Jánošíkových dňoch rekord v počte spoločne hrajúcich heligonkárov.

08.08.2016 14:00
deti, heligónka, muzikant, Jánošíkové dni,... Foto: ,
Na heligónkach hrali všetci. Aj deti, aj dospelí.
debata (1)

Na festival do Terchovej prišli z rôznych kútov Slovenska. V sobotu podvečer ich bolo toľko, že sa nezmestili na jedno pódium, ale museli pri vystúpení stáť aj pod ním. Naozaj v tej chvíli bola Terchová metropolou heligónky. A keby registrácia do prezenčnej listiny budúcich rekordmanov trvala o čosi dlhšie, bolo by ich ešte viac. Takto sa stihlo do začiatku pokusu o rekord zaregistrovať 227 muzikantov. A presne toľko heligónok naraz spustilo súťažnú pieseň V pondelok doma nebudem. Šapitó pod terchovským amfiteátrom, kde spoločne zahrali, doslova rozozvučali, publikum nadšene tlieskalo. „Myslím si, že diváci mali z hromadného prejavu heligonkárov veľmi silný zážitok. Bolo to veľmi prepracované, precítené. Najstarší účastník mal 74 rokov, ale videl som aj drobcov s malými heligónkami, ktoré vyzerajú skôr ako hračky, ale hrali na nich. Bolo to silné, pozerať na nich, ako ovládajú tento nástroj,“ povedal Michal Svítok z Knihy slovenských rekordov.

Svítok potvrdil, že rekord sa podaril, obec Terchová má po 54. ročníku festivalu Jánošíkove dni aj zápis v slovenskej knihe rekordov a certifikát o ňom odovzdal heligonkárovi, ktorý program režíroval, Martinovi Čerňanskému. On sám začal hrať na heligónke, keď mal 16 rokov. „Na tomto úžasnom nástroji hrá veľa ľudí, tak sme chceli vyskúšať, koľko sa ich nájde. Hráči prišli prakticky z celého Slovenska,“ priblížil Čerňanský. A prečo práve pieseň V pondelok doma nebudem? „Túto skladbu sme vybrali preto, lebo sme v Terchovej, na Jánošíkových dňoch a toto je v podstate taká terchovská hymna,“ podotkol. Dúfal, že do Terchovej príde veľa heligonkárov, ale výsledok ho prekvapil. A presvedčil, že nemusí mať obavu o to, že by o nástroj, ktorý prežil už niekoľko storočí, v blízkej budúcnosti nebol záujem a že by hra na ňom vymrela. „Ja si myslím, že po tom, čo sme v Terchovej videli, určite nie. A to ma veľmi teší,“ dodal.

Muzikanti spolu vytvorili rekord. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
heligónka, muzikant, kroj, Jánošíkove dni Muzikanti spolu vytvorili rekord.

Z Papradna prišli na festival 4-ročný Peťko s 9-ročným bratom Samkom či osem detí z Lokce, ktoré spolu hrávajú dva roky. „Chodíme po celom Slovensku po vystúpeniach, zabávame ľudí. Deti hrajú s veľkou radosťou,“ hovorí ich učiteľ Bruno Bartoš. Niektoré z detí prezradili, že heligónke sa venujú pol roka, iné trénujú už dva roky. „Ja už ani neviem ako dlho, ale veľmi ma to baví,“ poznamenala 8-ročná Sofia Komačková z Terchovej. 12-ročný Sebastián Kozák zo Zázrivej to mal do susednej Terchovej len kúsok. Na heligónke hrá už dva roky. „Prišiel som sem, aby som si zahral,“ povedal muzikant z detského folklórneho súboru Zázrivček. Každý z účastníkov dostal certifikát o vytvorení rekordu.

Doterajší slovenský rekord bol 45 muzikantov, ktorý vytvorili pred dvomi mesiacmi v Podhorí. „Treba spomenúť aj tento rekord, lebo je to podstatne menšia obec, menší festival,“ pripomenul Svítok z Knihy slovenských rekordov. Zároveň však dodal, že „Terchovčania novým rekordom zaťali sekeru poriadne vysoko“.

Skončil sa 54. ročník Jánošíkových dní

Jánošíkove dni v Terchovej trvali od štvrtka štyri dni, počas ktorých sa predstavilo 1 200 účinkujúcich, okrem slovenských aj z Česka, zo Slovinska a z Ruska. V budúcom roku bude medzinárodný festival oslavovať už 55 rokov. A jeho erbové podujatie, ktorým je konský vozový sprievod, už polstoročnicu. Pre oči divákov je to príťažlivý program a pre domácich najmä pocta tradíciám. Vyzdobené sú kone aj rebrinové vozy, na ktorých sa Terchovou vezú v krojoch oblečení furmani, muzikanti a speváci. Terchovčania sa od vlaňajška snažia o zápis konského vozového sprievodu do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenskej republiky. Terchovská muzika, ktorá festivalu dominuje, je od decembra 2013 zapísaná vo svetovom zozname UNESCO.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rekord #Terchová #Jánošíkove dni #heligonka