Cenu potravinového balíčka netvorí len jeho obsah

Vyše jednej tretiny. Toľko zoberie dodávka či skladovanie z hodnoty jedného potravinového balíčka. Chudobní, ktorí majú na túto pomoc nárok, tak dostanú potraviny za niečo viac ako 20 eur. Ekonóm poukazuje, že cena za distribúciu je adekvátna, ak sa pomoc bez problémov dostane tam, kde má.

08.08.2016 12:00
potraviny, obchod, nákup, nákupné centrum,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (40)

Hodnota balíka bola vyčíslená na 33,66 eura vrátane DPH. Pri jeho predstavovaní úrady veľa nehovorili, že v tejto sume nie sú zahrnuté len náklady na potraviny. Ľudia sa preto začali pýtať. Náš čitateľ si poskladal obdobný balíček v jednom z hypermarketov. Upozornil nás, že jeho nákup vyšiel asi na 20 eur. Denník Pravda si v jednom z reťazcov zostavil vlastný balíček, stál vyše 23 eur.

Jana Lukáčová, hovorkyňa Ústredia práce, vysvetľuje, že balík treba chápať ako ucelený produkt. Do celkovej sumy sú zarátané nielen potraviny, ale aj príprava a distribúcia. „Cena zohľadňuje nákup potravín, ich skladovanie, balenie či hodnotu obalu,“ vymenúva Lukáčová. Ďalšie položky podľa nej tvorí skladovanie už pripravených balíkov a manipulácia s nimi, pričom hmotnosť jedného je asi 13 kíl. „Určitú položku tvorí aj distribúcia balíkov na úroveň okresov, čo predstavuje najmenej 79 miest po celom Slovensku,“ pripomenula Lukáčová.

Balenie, dodávku aj skladovanie potravín zabezpečuje konzorcium akciovky Italmarket Slovakia a eseročky KON-RAD, ktoré vyhrali tender. Na otázku, koľko percent im ide z jedného balíka, konzorcium neodpovedalo. Isté je, že ak splnia všetky záväzky, za plánovaných 103 259 rozdaných balíkov by mali dostať 3 475 698 eur.

Ministerstvá sa často snažia robiť veľké obstarávania, čím otvárajú cestu len veľkým firmám, ktoré dokážu splniť podmienky.
Michal Páleník, riaditeľ Inštitútu zamestnanosti

Náklady na dopravu a distribúciu vzniknú aj organizáciám, ktoré preberajú potravinové balíky od konzorcia. Slovenský Červený kríž, Slovenská katolícka charita a Charita svätej Alžbety zabezpečujú, aby sa pomoc dostala ku konkrétnemu človeku či rodine. „Odmenu partnerským organizáciám stanovuje operačný program, dostanú 5 % z ceny balíkov po ich prevzatí a ďalších 5 % po ich odovzdaní prijímateľom,“ dopĺňa Lukáčová. Zároveň vysvetľuje, že výsledná suma závisí teda od toho, koľko balíkov reálne preberú a koľko ich odovzdajú. Ak všetky, tak z jedného balíčka im pripadne 3,37 eura. Slovenská katolícka charita podľa hovorcu Jána Michalského použije financie na dopravu, skladovanie balíkov či na administratívu. „Peniaze pokryjú tiež personálne náklady pracovníkov či výdavky spojené s oslovovaním konečných príjemcov,“ vysvetľuje Michalský.

Náš nákup potravín v jednom z reťazcov stál 23,33 eura. Pri výbere jednotlivých položiek sme prihliadali na to, aby výrobky boli v rovnakej váhe. Zároveň sme sa usilovali vyberať produkty od slovenských výrobcov. Podobnú snahu prezentovalo aj konzorcium. Po pripočítaní 3,37 eura pre neziskové organizácie sa cena zvyšuje na 26,7 eura. Rozdiel celkovej hodnoty balíka (33,66 eura) a tejto sumy je 6,96 eura, čo by mohla byť približná suma z každého balíka, ktorú by malo dostať konzorcium. Pri našom nákupe predstavuje 20,6 percenta.

Riaditeľ Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník hovorí, že cena pre dodávateľa je adekvátna, pokiaľ splnil, čo mal. „Je to v poriadku, ak zamestnal napríklad ľudí, ktorí mali dôstojné pracovné podmienky a mzdy, a tiež ak použil ekologickú dopravu a podobne,“ objasňuje ekonóm. Osobne by však preferoval lokálnych dodávateľov. „Ministerstvá sa často snažia robiť veľké obstarávania, čím otvárajú cestu len veľkým firmám, ktoré dokážu splniť podmienky,“ mieni Páleník. Ak by však zákazky ponúkli menším dodávateľom s dlhodobejšou perspektívou, malo by to podľa neho väčší vplyv aj na zamestnanosť. „Firmy by sa o zákazky bili, ale vedeli by, že sú dlhodobé a môžu prijímať nových ľudí,“ dopĺňa odborník s tým, že aj veľkí dodávatelia ponúknu prácu ľuďom, ale len nakrátko.

Chudobní dostanú v balíčku múku, cestoviny, ryžu či mäsové konzervy. Nárok na ne majú rodiny s nezaopatrenými deťmi, ktoré sú v hmotnej núdzi, dôchodcovia či invalidní občania, ktorí sú v ťažkej finančnej situácii. Sociologička Sylvia Porubänová sa ich sklamania z toho, že hodnota potravín nie je 33 eur, neobáva. „Ľudí skôr zaujíma, či pomoc reálne dorazí a aká je skladba balíčka, nebudú to rozoberať na drobné,“ myslí si Porubänová.

Úrady by však podľa nej mali tlmočiť skutočnú situáciu a neprikrášľovať ju. Konečný počet príjemcov by mal byť podľa Ústredia práce 49 349 ľudí. Súčasťou potravinovej pomoci nie je len rozdávanie balíčkov. Partnerské organizácie tiež zabezpečujú sociálne poradenstvo, vysvetľovanie, ako potraviny spracovať, či rady, ako lepšie hospodáriť v domácnosti.

Európska únia vyčlenila v roku 2014 na balíčky pre Slovensko 55 miliónov eur v rámci Operačného programu potravinovej a základnej materiálnej pomoci 2014 – 2020. Na pomoci sa podieľa aj štát desiatimi miliónmi eur. Rozdávanie potravinových balíčkov je prvým opatrením, ďalším budú balíčky hygienických potrieb, ktoré by sa mali do domácností dostať v jeseni.

S potravinovou pomocou začalo Slovensko na základe dotácií z Európskej únie v roku 2011. Prvý sa však skončil blamážou. Balíčky sa vtedy nedostali k takmer 90-tisíc chudobným. Kompetentní argumentovali neskúsenosťou či zle zvládnutou logistikou. V skladoch vtedy zostalo 3 500 ton múky a cestovín. Škandál viedol k tomu, že v roku 2012 sa Slovensko do ďalšieho ročníka programu nezapojilo. O rok neskôr zase jeho žiadosť zamietla Európska komisia práve pre predchádzajúcu nezvládnutú situáciu.

Podľa Štatistického úradu je u nás chudobou ohrozených približne 640-tisíc ľudí. Najpočetnejšiu skupinu tvoria nezamestnaní, viacdetné rodiny či osamelí rodičia.

Potravinový balíček pre chudobných
položka počet balení cena za balenie (v eurách)
cestoviny – špagety 2 kusy 0,59
cestoviny – kolienka 2 kusy 0,59
cestoviny – slovenská ryža/tarhoňa 1 kus 0,59
ryža 1 kus 1,39
sušená fazuľa 2 kusy 0,85
sušený hrach 2 kusy 0,44
sušená šošovica 2 kusy 0,95
olej 1 kus 1,19
cukor 1 kus 0,89
hladká múka 2 kusy 0,45
polohrubá múka 2 kusy 0,45
konzerva s bravčovým mäsom 1 kus 1,29
konzerva s gulášom 1 kus 1,85
paštéka 4 kusy 0,39
sardinky v oleji 2 kusy 0,57
sardinky v paradajkovej omáčke 1 kus 0,57
instantná polievka francúzska/hovädzia 1 kus 0,39
instantná polievka s knedličkami 1 kus 0,39
instantná paradajková polievka 1 kus 0,39
paradajkový pretlak 1 kus 0,46
sušené mlieko 1 kus 2,59
Celková cena obsahu balíčka: 23,33
Poznámka: Ceny zistené v jednom z obchodných reťazcov

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #potravinová pomoc #cena balíčka