Budúci vojaci už bojujú. S infekciou

Ešte len nastúpili na výcvik, a už skončili v nemocnici. Takmer 90 vojakov z martinských kasární skolilo v nedeľu infekčné ochorenie. Hospitalizovať museli 57 z nich, medzi nimi aj 10 žien.

08.08.2016 12:22 , aktualizované: 19:30
Univerzitná nemocnica v Martine Foto: ,
Prví deviati pacienti skončili v Univerzitnej nemocnici v Martine.
debata (36)

Zdravotné ťažkosti ďalších neboli akútne, preto zostali izolovaní v kasárňach. Čo bolo zdrojom nákazy, ukážu až kontrolné rozbory, ktoré ešte v pondelok neboli k dispozícii. Jedlo, ktoré konzumovali, dodáva firma. Preveriť treba nielen spôsob jeho prípravy, ale aj následnú manipuláciu s ním.

V martinských kasárňach absolvuje od stredy minulého týždňa základný vojenský výcvik 195 nováčikov. Zvládnuť ho má za sedem týždňov.

„Nie sme toho času schopní povedať, či to ochorenie bolo bakteriálneho pôvodu, to znamená salmonela či šigel (dyzentéria), alebo vírusové ochorenie (napríklad rotavírusy, poz. red.). Zatiaľ nemáme výsledky vyšetrení ani z Martina, ani z Ružomberka. Takže pokiaľ tieto výsledky budeme mať, budeme pokračovať v opatreniach,“ povedal hlavný lekár Ozbrojených síl SR Vladimír Lengvarský.

Zdravotné ťažkosti sa u vojakov objavili v nedeľu, mali žalúdočné problémy a vyššie teploty. „Začalo to postupne gradovať, zhruba okolo 15. hodiny. Postupne to boli desiatky vojakov a na základe pokynov regionálneho hygienika sme prijímali opatrenia na zamedzenie rozšírenia tohto stavu a pomoci týmto novým absolventom základného výcviku,“ uviedol minister obrany Peter Gajdoš.

Prvých deviatich hospitalizovali v Univerzitnej nemocnici v Martine, v pondelok k ním pribudli ešte štyria. A ďalších 44 ľudí so zdravotnými ťažkosťami už prevážal autobus, ktorý má Prápor výcviku v Martine k dispozícii, do Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku. Na infekčnom oddelení umiestnili šiestich, ostatných pacientov dali do voľných priestorov. „Vytvorili sme kapacity, ktoré sme mali zhodou okolností voľné, a to sú oddelenie, kde sú hospitalizovaní vojaci, ktorí sa vracajú z misií, a na doliečovacom oddelení. Takže zhodou okolností sme dokázali umiestniť takýto počet pacientov,“ povedal riaditeľ Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku Jozef Ježík, s tým, že v prípade výskytu ďalších infekčných ťažkostí majú voľných ešte desať miest. Nemocnica pri prijímaní pacientov vystačila s personálom, ktorý tam bol.

Minister Gajdoš, ktorý bol za pacientmi v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku, tvrdí, že situácia je nateraz pod kontrolou. „Všetci príslušníci sú mimo ohrozenia života, cítia sa dobre a situácia je stabilizovaná a zlepšuje sa,“ povedal na krátkom brífingu v nemocnici.

Lengvarský uviedol, že situáciu ďalej monitorujú a zo zdravotného hľadiska prijali všetky opatrenia, aby zabránili výskytu nových ochorení, prípadne izolovali tých, ktorí na útvare ďalej sú a nevykazujú žiadne známky infekčného ochorenia.

Minister obrany Peter Gajdoš (vľavo) a hlavný... Foto: Pravda, Renáta Jaloviarová
Gajdoš, Lengvarský Minister obrany Peter Gajdoš (vľavo) a hlavný lekár Ozbrojených síl SR Vladimír Lengvarský na brífingu v ružomberskej vojenskej nemocnici.

Vojenskí hygienici robia kontrolu v kasárňach, nariadená bola analýza rozboru vzoriek stravy z víkendu vrátane nápojov. „Zisťujeme zdroj nákazy. Nariadil som preveriť uvedenú záležitosť aj sekciou kontroly, či boli dodržané všetky organizačné opatrenia, ktoré sú potrebné pri zabezpečovaní, ale aj pri výdaji stravy. Akonáhle budem mať reálne výsledky kontroly, prijmem opatrenia,“ spresnil Gajdoš.

Takisto regionálni hygienici už odobrali vzorky u dodávateľa stravy, ktoré zaslali na rozbor do laboratória v Žiline. „Urobili sme odber biologického materiálu od personálu, odobrali sme všetko, čo sa odobrať dalo,“ povedala regionálna hygienička a vedúca služobného úradu v Martine Tatiana Červeňová. Ak by sa rozborom zistila salmonelóza, tak výsledky by hygienici mohli mať zrejme už dnes večer. V prípade vírusového ochorenia by mali byť výsledky do dvoch dní.

Firma, ktorá dodáva jedlo do kasární, dodáva stravu aj do iných zariadení. Hygienici dopoludnia preverili dve z nich a tam sa zdravotné ťažkosti u klientov nevyskytli. Pre vojenské zariadenie však doviezli navyše nátierku, ktorá inde nešla. Vojenský rezort bude musieť dať preveriť aj spôsoby, ako je strava dodávaná, čo sa s ňou deje po prevzatí v kasárňach a ako je stravníkom podávaná. „Pri určitom nedodržaní technologických postupov môže dôjsť k rozmnoženiu mikroorganizmov, ktoré potom môžu spôsobiť takéto ochorenie,“ uviedla hygienička.

Nakazení sú muži a ženy, ktorí v martinských kasárňach absolvujú výcvik, na ktorý nastúpili len minulý týždeň. Zo 195 nováčikov ochorelo 87, hoci všetci majú rovnakú stravu. „Neznamená to, že všetci, ktorí boli v kontakte, musia vykazovať známky ochorenia. Závisí to od imunity,“ uviedol hlavný lekár Lengvarský.

Výcvik v martinských kasárňach mal trvať sedem týždňov a čakatelia a kadeti by počas neho mali zvládnuť základné vojenské zručnosti. Ide o mladých ľudí do 35 rokov, medzi ktorými sú regrúti aj absolventi vysokých škôl. Po úspešnom absolvovaní budú zaradení do odborného výcviku v rámci Ozbrojených síl SR. Hospitalizovaní vojaci musia prípravu na čas prerušiť. „V prípade bakteriálneho ochorenia predpokladám 10 dní, v prípade vírusového tá doba bude kratšia,“ povedal Lengvarský.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #minister obrany #Peter Gajdoš