Pokračuje proces s otcom Dominika odpojeného od prístrojov

Na Okresnom súde v Prešove dnes pokračoval proces v prípade smrti 24-ročného Dominika z Popradu. Obžalovaným je jeho otec Jozef A., ktorý podľa obžaloby postihnutého syna odpojil od prístrojov. Počas dnešného dňa sa pred senát súdu postavili ďalší svedkovia.

08.08.2016 16:03
debata (19)

Predvolaní boli zdravotnícki záchranári, ktorí rodinu poznali z predchádzajúcej skúsenosti z pobytu Dominika v nemocnici alebo boli privolaní do bytu v deň Dominikovej smrti. Ako uviedla jedna zo svedkýň, chlapca pri príchode našli záchranári ležiaceho na posteli s vytiahnutou kanylou. Nedýchal a bol bez pulzu. V byte sa nachádzal sused i otec, ktorý ale bol pod vplyvom alkoholu, čo vyplývalo z jeho gestikulácie a rozprávania. Obžalovaný to už dávnejšie zdôvodnil tým, že po smrti syna „zexoval“ fľašu pálenky a na viaceré okolnosti, ktoré nastali po synovej smrti si nepamätá. Na otázku záchranárov, či smrť synovi spôsobil on, odpovedal záporne. Syna hladil a hovoril: „Už ti je dobre, už si v nebíčku.“

Ako uviedla svedkyňa, nezisťovali, kto vytiahol kanyly, keďže otec bol s Dominikom sám. Nepýtali sa ho ani to, či robil úkony vedúce k jeho záchrane. O prípade informovali políciu. Svedkyňa tiež uviedla, že ona sama má osobnú rodinnú skúsenosť s postihnutým bratom trpiacim obdobnou chorobou akú mal Dominik. „Niekto, kto to nezažil, si nevie predstaviť, aké to je ťažké,“ uviedla pred súdom a so slzami dodala, že je úctyhodné, že sa oňho rodina tak dlho starala.

Za starostlivých rodičov, ktorí sa o svoje dieťaťa zaujímali a venovali sa mu, označil obžalovaného a jeho manželku aj ďalší vypočutý záchranár. S rodinou vraj prichádzal do styku nepravidelne v období Dominikovho pobytu na oddelení ARO. V deň jeho smrti asistoval pri tom, keď ho po výmene kanyly priviezli záchranári okolo obeda domov. Obžalovaný sa mu pri odchode nezdal pod vplyvom alkoholu. „Zdalo sa, že je rád, že je Dominik doma. Vyzeral tak, ako som ho poznal,“ uviedol pred senátom. Prekvapilo ho iba to, že chcel synovi vybrať z úst sondu. Vzhľadom na aktuálny zdravotný stav mu odpájanie od ventilácie neodporučil.

„Myslím, že sa všetci svedkovia zhodli na tom, že starostlivosť obidvoch rodičov o Dominika bola výnimočná. To len potvrdzuje ten skutkový stav, o ktorom sme od začiatku hovorili, že v tomto prípade išlo zjavne o resuscitáciu,“ uviedol advokát obžalovaného Daniel Lipšic s tým, že to potvrdzujú aj skoršie odborné vyjadrenia o opakovanom odpájaní a zapájaní prístroja. Ako obžalovaný Jozef A. povedal pred novinármi, v tomto prípade vystupuje ako nevinná obeť. Súd nepovažuje za megaproces, ale skôr divadelné predstavenie. „Megaproces bol 24 a pol roka starostlivosti o ťažko zdravotne postihnutého syna,“ povedal obžalovaný s tým, že mu je ľúto, čo sa stalo. Stratil vraj polovicu rodiny. „Nie je mi ľúto ani tak za synom, lebo už mu je dobre. Starali sme sa oňho koľko sme vládali. Ale je mi ľúto za tou zradou mojej najbližšej rodiny – manželky a druhého syna,“ dodal s tým, že verí v spravodlivosť.

Súdny proces sa začal 13. júna tohto roka. Prokuratúra obvinila 47-ročného Jozefa A. z obzvlášť závažného zločinu vraždy na chránenej osobe. Podľa obžaloby sa jej dopustil tým, že 26. septembra 2015 odpojil svojho syna od umelej pľúcnej ventilácie a odsávania, na ktoré bol odkázaný. Obžalovaný obvinenia prokuratúry odmietol a svoju vinu poprel. Podľa obhajoby išlo o smrť pri neúspešnej resuscitácii. Na základe žiadosti obhajoby súd 17. júna obžalovaného Jozefa A. prepustil z vyšetrovacej väzby, kde strávil trištvrte roka. Prokurátor sa voči tomuto rozhodnutiu neodvolal. V prípade dokázania viny hrozí obžalovanému trest odňatia slobody na 25 rokov až doživotie. Proces je naplánovaný aj na utorok 9. augusta, súd plánuje vypočuť ďalších svedkov.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #eutanázia