Pred Bonaparte protestovali už ôsmykrát

Ďalší diel protestných pondelkov za odstúpenie Roberta Kaliňáka z postu ministra vnútra pokračoval aj vpondelok. Už po ôsmykrát sa pred obytným komplexom Bonaparte v Bratislave zišli stovky ľudí, podľa organizátorov ich bolo tritisíc.

08.08.2016 19:13 , aktualizované: 20:41
protest, bonaparte, Foto: ,
Protest pred Bonaparte.
debata (383)

Protest odštartovali skandovaním, dav kričal „Odstúp!“, potlesk sprevádzalo bubnovanie. Ľudia si aj dnes na protest priniesli transparenty s nápismi "Kali, máš výpoveď!“, "Fico hyperkomanč!“ „Kali, radšej chytaj pokémonov!“

Petíciu za odvolanie Kaliňáka za kauzu Bašternák počas hodiny podpísalo približne 270 ľudí. Informoval o tom petičný výbor pri stánku, kde sa ľudia podpisovali. Zbieranie podpisov sa začalo koncom júla v Handlovej. Celkový počet podpisov, ktoré doteraz vo všetkých mestách na Slovensku vyzbierali, petičiari odhadnúť nevedia, pretože podpisy stále pribúdajú.

Program ľuďom urobili Milan Markovič, Rasťo Piško a Milan Kňažko. Hudobným hosťom bola kapela Páni Bratia. Pomedzi príhovory dav kričal napríklad „Nikdy nie je neskoro,“ „Dosť bolo Fica,“ alebo „Fuj“. Niekoľkokrát Fica i Kaliňáka vypískali. Milan Kňažko pred davom pripomenul, že na mieste, kde stojí komplex Bonaparte, mal byť priestor pre ľudí, nakoniec je tu dom, v ktorom žijú politici. Podľa neho je strašné, že sa premiér tejto krajiny nepostavil za ľudí, rovno sa tam však nasťahoval.

Kňažko spomenul, že je to hanebnosť. „Toto hebedo nepatrí do štvrte rodinných domov, zostane tu ako mohyla korupcie verejnej správy,“ povedal Kňažko. Dav rozveselil slovenský humorista Rasťo Piško, ktorý pred ľuďmi prečítal list občanov obce Horný Výplach predsedovi vlády Robertovi Ficovi. „Vážený pán trojitý premiér. Úvodom nášho listu vás srdečne, teda srdečne nie, lebo ste sa naň liečili. Gratulujeme, lebo na to, aby sa človek stal členom vašej koalície, musí mať silný žalúdok. Žalúdok ale radšej nie, lebo aj pán Danko sa liečil na žalúdok,“ čítal Piško. „Človek sa tu bojí urobiť si srandu zo svojej vlády, lebo keď ste všetci takí chorí, je to neetické. Ešte šťastie, že Bugár a Procházka vyzerajú zdravšie, ako deň po voľbách,“ pokračoval s tým, že v Hornom Výplachu teraz v lete nakrúcajú šou Moja mama verí lepšie ako tvoja. "Pán premiér, to nie je všetko, lebo keby ste tam účinkovali vy, volalo by sa to Moja koalícia verí lepšie Kaliňákovi ako celá republika,“ bavil dav Piško a spomenul, že ľudia v Hornom Výplachu sa nevedeli dohodnúť, ako to tu je, tak si hodili kockou. Protest dav ukončili spevom hymny Slovenskej republiky.

Podľa opozície by mal predseda vlády Robert Fico odvolať Kaliňáka, pretože obchodoval s podnikateľom Ladislavom Bašternákom, ktorý je podozrivý zo spáchania daňových podvodov. Zároveň od Fica požadujú, aby sa vysťahoval z bytového komplexu Bonaparte, pretože bol postavený za peniaze z daňových podvodov. Fico má navyše podľa opozície v komplexe zvýhodnené lacné nájomné, čo považujú za úplatok. Opoziční politici tiež odôvodňujú organizovanie demonštrácií tým, že im vládna koalícia zabránila prerokovať tieto záležitosti na pôde parlamentu. Mimoriadne schôdze o vyslovení nedôvery Kaliňákovi aj Ficovi zvolané na začiatku leta totiž presunuli až na koniec riadnej septembrovej schôdze. Opozičné subjekty v tom vidia obmedzovanie možnosti vykonávať mandáty svojich poslancov a tým aj porušenie ústavy.

Protest sa konal aj v Trnave.

383 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #kauza Bašternák #Bonaparte