Kiskov prešľap na otvorení olympiády

Tam kde mala byť po boku prezidenta manželka, sa opäť objavila dcéra. Na otvorení olympijských hier v brazílskom Riu de Janeiro stála na tribúne spolu s Andrejom Kiskom 25-ročná Natália.

09.08.2016 07:00
Kiska Foto:
Prezident Andrej Kiska s dcérou počas slávnostného otvorenia olympiády v Riu de Janeiro.
debata (387)

Obaja držali v rukách slovenskú vlajku a sledovali slávnostný ceremoniál. Kiska sa tým dokonca pochválil na sociálnej sieti. „Na olympiáde v Brazílii som sa zastavil po pracovnej ceste v Čile a Argentíne, a do Ria za mnou dnes (piatok – poz. red.) z Bratislavy priletela aj moja dcéra Natália, s ktorou budeme fandiť našim športovcom,“ napísal Kiska.

Prečítajte si glosu Martina Krna Bez prvej dámy.

Podľa protokolistky Márie Holubovej sa prezident dopustil protokolárnej chyby tým, že oficiálne Slovensko reprezentovala jeho dcéra. Zahraničie to nemusí vnímať veľmi pozitívne. „Mal tam byť spoločne s manželkou alebo sám. V zahraničí to berú ako prešľap. V protokole platí, že nikto nikoho neupozorňuje, že ste urobili chybu, ale urobia si svoju mienku. A ak sa takéto chyby opakujú, tak viac vás už nemusia pozvať,“ povedala Holubová s tým, že najmä anglosaská diplomacia je v tomto smere veľmi striktná.

Holubová uviedla, že na Slovensku nemáme v žiadnom zákone ani dokumente stanovené povinnosti pre prvú dámu. „Napríklad v Spojených štátoch alebo vo Francúzsku je funkcia prvej dámy povolaním, má svoj tím aj pracovné povinnosti. V strednej a vo východnej Európe toto nie je zaužívané,“ doplnila odborníčka na protokol. Manželky slovenského, ruského či českého prezidenta môžu podľa nej pokojne vykonávať svoje povolania ďalej. Napríklad Putinova bývala manželka podľa Holubovej prednášala na vysokej škole, manželka českého prezidenta je archivárka.

Tam, kde je povolanie prvej dámy, tak ju môžu pri oficialitách nahradiť rodinní príslušníci, napríklad aj dcéra, prezidentova matka, je to prípustné. U nás nie. „Prezidenta by mala sprevádzať manželka alebo mal by ísť sám,“ dodala.

Prezident Andrej Kiska už druhý týždeň pokračuje vo svojej pracovnej ceste po Južnej Amerike. Po Čile a Argentíne cestu zakončil v Brazílii. Podľa pracovného programu na pondelok a utorok, ktorý má zverejnený na svojej webovej stránke, už nemá žiadne oficiálne stretnutia. Zostáva už len na olympijských hrách.

© Autorské práva vyhradené

387 debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Andrej Kiska #prvá dáma