Konflikty v Sieti tesne pred snemom

Ďalšie rozpory v Sieti tesne pred voľbou nového predsedu. Pätica poslancov strany a Procházkových kritikov má pochybnosti o demokratickej príprave sobotňajšieho snemu, z ktorého má vzísť nový líder.

09.08.2016 19:27
Radoslav Procházka, sieť, Foto: ,
Poslanci, ktorí vyslovili nedôveru predsedovi Siete Radoslavovi Procházkovi, pochybujú o tom, či príprava snemu spĺňa demokratické znaky.
debata (26)

Ak podľa nich nebudú naplnené „základné atribúty politickej korektnosti, otvorenosti a demokratických hodnôt“, hrozia tým, že sa na ňom nezúčastnia. Podľa Procházku je skutočným dôvodom obava poslancov z výsledku súťaže.

Andrej Hrnčiar, Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová, Igor Janckulík a Eduard Adamčík, ktorí už dávnejšie vyslovili nedôveru predsedovi Siete Radoslavovi Procházkovi a vytvorili Platformu za zodpovednú politiku, pochybujú o tom, či príprava snemu spĺňa demokratické znaky. To, že ani podpredsedovia strany nemajú doteraz prístup k zoznamu delegátov, k návrhu rokovacieho a volebného poriadku, podľa nich vyvoláva obavy z možných pripravovaných úskokov a trikov.

„Rokovací a volebný poriadok sú veľmi dôležité, aby sme sa aj my pripravili na snem. Čo sa týka delegátov aj dnes (v utorok – pozn. red.) prechádzam Slovenskom, bol som v Trnave, komunikujem s delegátmi, vysvetľujem veci. Nemyslím si, že priestor na sneme bude taký veľký, aby tam bola možnosť komunikovať a vysvetľovať všetky pálčivé otázky,“ zdôvodnil Eduard Adamčík, ktorého kandidatúru na predsedu plánujú podporiť Procházkovi kritici.

Ďalší člen platformy Andrej Hrnčiar verí, že sa nakoniec na sneme zúčastnia a všetko prebehne férovo. „Verím tomu, že do soboty je ešte dostatok času, aby bolo všetko v poriadku,“ povedal Hrnčiar.

Procházka si myslí, že výhrady poslancov majú iný dôvod ako ten, ktorý oni sami prezentujú. „Všetci nespokojní poslanci vedia, že volebný poriadok aj zoznam delegátov schvaľuje predsedníctvo v stredu ráno. Boli na to predsedníctvo pozvaní a pán Adamčík dokonca ohlásil, že príde. Skutočným dôvodom vyhrážky, že utečú pred otvorenou súťažou na sneme, je ich obava o výsledok tejto súťaže. S prihliadnutím na osobu ich kandidáta je tá obava dôvodná,“ reagoval súčasný predseda strany.

Politológ Michal Horský mieni, že informácie, ktoré pár dní pred snemom vychádzajú zo straníckych kuloárov Siete, neveštia nič dobré, nielen pre samotných účastníkov konfliktu, ale aj pre celú vládnu koalíciu. „Ak očakávaná nestabilita tejto strany prerastie do otvorených konfliktov, len ťažko možno predpokladať, že sa neodrazí na stabilite poslaneckej podpory vládnej koalície,“ konštatoval politológ. Neúčasť pätice poslancov by podľa neho znamenala predčasné vzdanie sa zápasu o zotrvanie v strane a aj presadenie kompromisného kandidáta. Prípadné víťazstvo predsedu Procházku bude podľa politológa iba Pyrrhovo víťazstvo.

Mimoriadny snem, na ktorom si bude Sieť vyberať nového predsedu, sa uskutoční 13. augusta v Trnave. Predseda je volený na obdobie 2 rokov a na jeho zvolenie je potrebná trojpätinová väčšina prítomných delegátov.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Sieť