Povolia mestá extrémistom výstavy?

Samosprávy musia byť pozorné, ináč prispejú k tomu, že v ich priestoroch budú verejnosť poučovať ľudia, ktorí sa netaja obdivom k fašizmu.

10.08.2016 07:00
protest, 17. november 2012, Bratislava Foto:
Pravicový radikál a poslanecký asistent Marián Mišún plánuje urobiť v Púchove a Trnave verejnú výstavu s prednáškou.
debata (52)

Púchov a Trnava sú prvé mestá, kde plánuje extrémista a poslanecký asistent Marián Mišún urobiť verejnú výstavu s prednáškou. Má ísť o protireakciu na odporúčané exkurzie stredoškolákov do koncentračných táborov a pamätných miest holokaustu, ktoré navrhlo ministerstvo školstva ako jednu z foriem prevencie proti extrémizmu a neznášanlivosti. Podľa právničky Ireny Bihariovej je Mišúnova akcia nebezpečná v tom, že bude znižovať a relativizovať vážnosť skutočných historických faktov.

Žiadosť o usporiadanie prednášky spojenej s diskusiou a výstavou fotografií zatiaľ potvrdil Púchov. Eva Kvocerová, prednostka mestského úradu, povedala, že ju majú od tohto pondelka. Zatiaľ ju podľa jej slov neriešili. Hovorca Trnavy Pavol Tomašovič v utorok nemal informácie o takejto žiadosti. Zároveň dodal, že mesto aktuálne nemá k dispozícii žiadne voľné oficiálne priestory na vystavovanie. „Občanom na takéto účely slúži západné krídlo radnice, ale to máme do konca roka zarezervované pre iné aktivity,“ vysvetľuje hovorca. Pripúšťa, že mohli osloviť majiteľov súkromných výstavných priestorov.

Témou akcie, ktorú Mišún nazýva vzdelávacím projektom, má byť genocída slovenského národa či obete vlastizrady po roku 1989. Historik Ivan Kamenec celý projekt ostro odsúdil. O genocíde slovenského národa po roku 1989 nemôže byť ani reči. „To je absolútny nezmysel, obsahom takejto výstavy môžu byť len výmysly. Ide o absolútnu neznalosť pojmu genocída, ignoranciu faktov, nielen historických, ale aj pojmových,“ hovorí odborník zo Slovenskej akadémie vied.

„Nebezpečenstvo týchto výstav spočíva v tom, že týmto sa relativizuje a znižuje vážnosť skutočnej genocídy. Oni na úroveň genocídy a holokaustu dávajú vývoj po 89. roku s negatívnymi sociálnymi aspektmi neekonomickej transformácie. Bagatelizujú to, čo genocída a holokaust v skutočnosti boli,“ poukazuje predsedníčka mimovládky Ľudia proti rasizmu Irena Bihariová.

Marián Mesároš, riaditeľ Slovenského národného strediska pre ľudské práva, to považuje za aktivitu strany, ktorá slúži len na upútanie pozornosti. O avizované výstavy sa bude stredisko zaujímať. O idei tohto projektu svedčia Mišúnove slová na sociálnej sieti, kde napísal, že návštevy koncentračných táborov považuje za vymývanie mozgov. Podľa Bihariovej takto poslanecký asistent prezentuje svoju inklináciu k fašistickým tendenciám.

Pravicového radikála Mišúna polícia v novembri 2012 obvinila z výtržníctva, keď v Bratislave podpálil vlajku Európskej únie. Vyhostili ho na dva roky z Bratislavy a zaplatil pokutu 300 eur. Pred voľbami sa tiež prezentoval plagátom s pracovnými tábormi. Mišún patril k najtvrdšiemu krídlu kandidátky Kotlebovej strany. Robil si spoločnú kampaň s neonacistom Mariánom Magátom, ktorý sa netajil sympatiami k Adolfovi Hitlerovi. Do parlamentu sa však neprekrúžkoval. Avizované výstavy s ním bude organizovať Rudolf Vaský, kontroverzný bloger a podporovateľ kotlebovcov, a tiež občiansky aktivista Martin Daňo.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémisti #Marián Mišún