Teploty a žalúdočné problémy sa u absolventov základného vojenského výcviku objavili uplynulú nedeľu. Rezort pracuje aj s verziou, že išlo o vírusové ochorenie, aj to je však ešte potrebné potvrdiť. Môžu ho vyvolať napríklad rotavírusy či norovírusy (rýchlo sa šíria, vyvolávajú infekčné ochorenia tráviaceho traktu). V takom prípade mohol infekciu do kasární zavliecť chorý človek, ďalej sa prenášala kontaktom.
K tejto verzii sa prikláňa aj regionálna hygienička z Martina Tatiana Červeňová. „Nie je možné, aby z 531 vydaných jedál iba táto ohraničená skupina ľudí mala bakteriálnu infekciu,“ myslí si. Firma, ktorá jedlo do kasární dodáva, totiž poskytuje stravu aj do iných organizácií. A práve z tejto prevádzky odoberali vzorky regionálni hygienici. Nielen z jedla odloženého 48 hodín, ale napríklad aj zo surovín, ktoré sa používajú na jeho prípravu, z nátierok, z pitnej vody aj biologický materiál od personálu. Predbežné výsledky by mali mať dnes, do konca týždňa už budú definitívne.
Situáciou v prápore sa zaoberajú nielen vojenskí hygienici, ale aj kontrolná komisia. Priestory kasární dezinfikovali a chorí ľudia sú izolovaní. V čase uzávierky novín bolo v nemocniciach 58 osôb (44 v Ružomberku, 14 v Martine) a na izolačke v rámci kasární ďalších 27. Počty sa však v priebehu dňa menili podľa aktuálneho stavu pacientov. „Stav všetkých budúcich vojakov je výrazne zlepšený,“ doplnila Capáková.
Na sedemtýždňový výcvik do martinského práporu nastúpili budúci profesionálni vojaci pred týždňom, žalúdočné ťažkosti a zvýšená teplota sa u viacerých prejavili v nedeľu popoludní. Tí, ktorí zdravotné problémy nemali, pokračujú vo výcviku podľa upraveného plánu.