Spájajú v trenčianskej nemocnici oddelenia iba pre nové miesto primára?

Šetrenie peňazí alebo dobré miesto pre straníckeho nominanta? Zlúčenie ortopédie s úrazovou chirurgiou vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne vyvolalo diskusie. Niektorí lekári vidia za tým prípravu novej primárskej funkcie.

10.08.2016 10:26
nemocnica, Fakultná nemocnica v Trenčíne,... Foto: ,
Ortopedické aj traumatologické oddelenia Fakultnej nemocnici v Trenčíne sídlia v jednom nemocničnom pavilóne.
debata (5)

Hovorí sa, že má byť pre poslanca parlamentu Jaroslava Ridoška (SNS), ktorý pracuje v nemocnici ako úrazový chirurg. Vedenie nemocnice však vysvetľuje, že oddelenia spája, lebo sú stratové. V novom režime by mali fungovať už o tri týždne.

„O zlúčení sa rozhodlo bez potrebnej prípravy, bez toho, aby boli vyhodnotené vstupy, bez konzultácií s hlavným odborníkom pre ortopédiu. Nie je to šťastný a štandardný postup. Zlučovanie je podľa môjho názoru len umelý krok, aby si niekto spravil teplé miestečko na ďalších 10 – 15 rokov,“ povedal Andrej Švec, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre odbor ortopédia. Upozornil na to aj zdravotnícky rezort, ktorý je zriaďovateľom nemocnice, a požiadal ministra Tomáša Druckera, aby zabránil tomuto podľa neho nelogickému plánu.

Karol Gottschal, primár trenčianskej ortopédie, tvrdí, že zlúčenie by bolo krokom späť. Odôvodňuje to tým, že vo svete nie je trend spájať, ale atomizovať ortopédiu na špecializované pracoviská, ktoré sa zaoberajú len liečbou ochorení ramena alebo len kolena. „Spolupráca lekárov, sestier a ďalších zamestnancov teraz funguje ako dobre namazaný stroj, je výborná produktivita práce. Stačí, že z toho zohratého tímu ktokoľvek odíde, nemusí to byť len operatér, môže to byť aj inštrumentárka, ošetrovateľ či asistent, a už produktivita nebude taká, aká je teraz. Sú na Slovensku zlúčené oddelenia, ale každé z nich má svoju históriu. Vždy to bolo preto, aby nemocnica sanovala nejaký deficit v regióne, ale naozaj nepoznám prípad, že by boli zlúčené dve plne funkčné a relatívne prosperujúce oddelenia, ktoré medzi sebou vynikajúco spolupracujú,“ zdôraznil Gottschal. Okrem toho poznamenal, že rozhodnutie o spojení prišlo rýchlo, v dovolenkovom období. Aj on si myslí, že skutočným dôvodom je vytvorenie nového primárskeho miesta pre vopred určenú osobu.

Poslanec Jaroslav Ridoško, ktorý je zástupcom primára na traumatologickom oddelení, sa veľmi nechcel k tejto téme vyjadrovať, pretože to považuje za predčasné. „Nemám sa k čomu vyjadriť, nie som kandidát na funkciu primára. Zvažujem túto možnosť, ale zatiaľ som sa do výberového konania neprihlásil,“ pripomenul Ridoško. Na prihlásenie sa do konkurzu je čas ešte pár dní. Uzávierka na podávanie prihlášok je v piatok 12. augusta.

Trenčiansky manažment aj ministerstvo zdravotníctva odmietajú podozrenie, že rozbehnutý konkurz už má istého víťaza.

Oddelenia sa podľa námestníka nemocnice Mareka Káčeríka zlučujú kvôli ekonomike. Obe spolu vlani zaznamenali stratu 1,5 milióna eur. Ich fúzia by mala priniesť lepšie využitie nemocničného personálu, postelí, operačných sál a prístrojovej techniky.

Ministerstvo zdravotníctva poukazuje na to, že tieto oddelenia fungujú pod jednou hlavičkou napríklad aj v Trnave, Nitre, Martine, Ružomberku aj Bratislave. „Oddelenie ortopédie aj oddelenie úrazovej chirurgie FN Trenčín patria k špecializovaným zdravotníckym pracoviskám, pracuje na nich špičkový zdravotnícky personál, k dispozícii majú modernú zdravotnícku techniku a prístroje, operačné sály aj nadštandardné lôžka, preto je dôležité, aby boli všetky tieto kapacity čo najefektívnejšie využívané a negatívne neovplyvňovali celkové hospodárenie nemocnice,“ uviedla k polemikám o zlučovaní Stanislava Luptáková, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.

Ortopedické oddelenie vzniklo v roku 1949 a prechodne bolo umiestnené v priestoroch Štátneho sanatória v Trenčianskych Tepliciach. Je jedným z najstarších ortopedických pracovísk na Slovensku.

Čím sa líši ortopédia a traumatológia

Ortopédia sa zaoberá hlavne plánovanými operáciami, traumatológia akútnymi zdravotnými problémami, najmä úrazmi. Ortopedické oddelenie v Trenčíne sa venuje chirurgickej liečbe pohybového aparátu v celej ich šírke, teda liečbe získaných a vrodených porúch, degeneratívnych, zápalových a onkologických ochorení, poúrazových stavov a pod. Vykonávajú sa tu implantácie veľkých kĺbov, zložité artroskopické operácie a je to jediné pracovisko v Trenčianskom kraji, ktoré robí rozsiahle operácie chrbtice. Za rok sa na oddelení uskutoční asi tisíc operácií. V traumatológii sú ľudia vyškolení na poskytovanie zdravotnej starostlivosti pri úrazoch, ktorí riešia úrazy celého tela. Typický traumatologický pacient je človek, ktorý utrpí úraz, do nemocnice ho privezie sanitka a tam ho na oddelení úrazovej chirurgie operujú. Často sú to pacienti s mnohopočetnými a život ohrozujúcimi poraneniami. Pri operáciách, ak je to nutné, pomáhajú aj iní špecialisti, napríklad aj ortopédi.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ortopédia #Fakultná nemocnica v Trenčíne #úrazová chirurgia #zlučovanie