Minister Richter si uctil pamiatku zosnulých baníkov

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter si v stredu v Handlovej uctil pamiatku 20 baníkov a banských záchranárov, ktorí prišli o život po explózii v bani 10. augusta 2009. Ako informovala Monika Benková z tlačového odboru rezortu práce, na pietnom zhromaždení "Deň bielych ruží" si predstavitelia štátnej a verejnej správy, mesta Handlová ako aj obyvatelia uctili pamiatku obetí najväčšieho banského nešťastia v dejinách Slovenska.

10.08.2016 20:51
debata (4)

"Vážim si, že organizátori týmto pietnym stretnutím preukazujú rešpekt a úctu tým, ktorí zaplatili pri výkone svojej práce tú najvyššiu daň. Som presvedčený, že vláda využije všetky existujúce nástroje na ochranu a zabezpečenie dôstojných pracovných podmienok spĺňajúcich európske štandardy,“ uviedol minister.

V stredu sa o 9:30 v Handlovej rozozvučali zvony, ktoré symbolicky pripomenuli posledné spojenie s baníkmi v podzemí. O 18:00 minister Richter položil veniec a zapálil sviečku pri pamätníku baníkov na Ulici 29. augusta. Novela zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch zaradila do kalendára 10. august ako Deň obetí banských nešťastí.

Tragédia, pri ktorej zahynulo 20 baníkov a záchranárov, sa stala 10. augusta v Bani Handlová. Výbuchu v podzemí predchádzal požiar, ktorý prišli likvidovať záchranári z Hlavnej banskej záchrannej stanice.

Explóziu neprežili dvadsiati ľudia, jedenásť banských záchranárov a deväť civilných baníkov. Tlaková vlna ľahko zranila ďalších deviatich baníkov, vzdialených od miesta nešťastia 150 až 200 metrov. Nešťastie sa stalo 330 metrov pod povrchom, v časti Východnej šachty, kde sa skončila ťažba 17. júna.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Richter #baňa Handlová