Problémy vo výrobe odstavili známe očné kvapky

Známe očné kvapky Ophthalmo-Septonex zmizli z pultov lekární. Za výpadkom lieku, ktorý trvá od marca, majú byť problémy na strane výrobcu. Lekárnici nevedia zákazníkom odpovedať, kedy budú opäť dostupné. Zatiaľ im ponúkajú lieky s podobným účinkom.

11.08.2016 14:00
oko, kvapky, glaukóm, zákal, očný tlak,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zohnať kvapky do očí Ophthalmo-Septonex je už niekoľko týždňov až mesiacov problém. Slovenské lekárne ich nemajú a zákazníci, ktorí sú na ne zvyknutí, ich hľadajú márne. Musia sa uspokojiť s náhradou, ktorú im odporučia lekárnici. Kvapky je problém zohnať aj cez internet. Viaceré portály zamerané na výdaj liekov a zdravotníckych pomôcok uvádzajú, že tovar je nedostupný. V Česku chýba tento liek ešte dlhšie.

„Traja najväčší dodávatelia liekov majú dlhodobejší výpadok. Očné kvapky sme naposledy dostali vo februári. Nedostupné sú teda od marca, apríla,“ povedal lekárnik z Plus Lekárne v Trnave. Prečo liek chýba, nevedel. „Dodávatelia spomínali, že by si mal objaviť v septembri, ale neviem, či je to pravda,“ dodal lekárnik. Zákazníkom zatiaľ ponúkajú inú alternatívu. „Ide o kvapky Ocuflash, ktoré majú podobný účinok a sú dokonca takmer o polovicu lacnejšie,“ podotkol lekárnik. Kvapky nemá ani žilinská Lekáreň Pri starej poliklinike. „Ľudia ich pýtajú, no niektorí zákazníci už vedia, že je to dlhodobá záležitosť,“ povedala lekárnička. Informácie o ich dostupnosti má lekáreň rôzne. „Jeden distribučná firma tvrdí, že budú od októbra a druhá, že už vôbec nie,“ dodala lekárnička.

V košickej lekárni Toryska sú bez týchto kvapiek viac ako mesiac, možno dva. „V tomto dovolenkovom období ich ľudia vyslovene zháňajú. Vedia, že sú na dezinfekciu očí. Niektorí sem prichádzajú dokonca s receptom,“ prezradila lekárnička. Ako náhradu taktiež ponúkajú Ocuflash, ktorý je vhodný pre deti aj dospelých. „Naviac obsahujú očianku lekársku, ktorá pôsobí protizápalovo, takže zložením sú lepšie ako Ophthalmo-Septonex,“ podotkla lekárnička.

Kvapky Ophthalmo-Septonex sú voľnopredajné, netreba na ne predpis. Podľa prezidenta Slovenskej lekárnickej komory Ondreja Sukeľa sa používajú pri nešpecifických očných zápaloch. „Napríklad keď sa do oka dostane nejaká smietka, ktorá ho podráždi a to začervenie alebo opuchne. Kvapky majú dezinfekčné účinky, fungujú ako prvá pomoc.“

„Ako náhradu si môžu pacienti kúpiť v lekárni voľnopredajné očné kvapky s tinktúrou z očianky lekárskej, borovú vodu či akékoľvek umelé slzy, ktorými si môže oči kedykoľvek vypláchnuť,“ dopĺňa očná lekárka a chirurgička Adriana Smorádková z Očnej kliniky NeoVízia.

Komora eviduje výpadok očných kvapiek na slovenskom trhu viac ako dva mesiace. „Nedodáva ich výrobca,“ povedal Sukeľ. S otázkami sme sa obrátili na držiteľa rozhodnutia o registrácii očných kvapiek, českú spoločnosť Teva Czech Industries, ktorá patrí do nadnárodnej skupiny Teva so sídlom v Izraeli. Pýtali sme sa na dôvod, prečo kvapky nie sú a kedy sa vrátia do lekární. Hovorkyňa spoločnosti Rita Gabrielová na náš mail do uzávierky nereagovala. Pravda sa pokúšala aj o telefonát, no hovor sprevádzalo silné rušenie.

Prerušenie dodávok lieku nahlásil výrobca Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) v marci 2016. „Daný liek má v súčasnosti výpadok pre problémy vo výrobe. Podľa našich aktuálnych informácií sa jeho dodávky plánujú obnoviť koncom roka 2016,“ povedala hovorkyňa ústavu Diana Madarászová. Zoznam prerušení a zrušení dodávok liekov je možné nájsť na internetovej stránke ŠÚKL.

Zisťovali sme, aká je situácia v Čechách. U susedov nie sú kvapky dostupné ešte dlhšie. „Výrobca nahlásil prerušenie dodávky 15. novembra 2015," informovala hovorkyňa českého Státního ústavu pro kontrolu léčiv Lucie Šustková. Ako dôvod podľa nej uviedol oneskorenie dodávok. Český SÚKL nemá informácie, kedy sa liek znovu objaví na trhu.

V slovenských lekárňach sú najnovšie nedostupné aj 15 mililitrové kvapky Visine Classic na začervenané a podráždené oči. Ide o šaržu FCB7300. Ako informuje ŠÚKL, dôvodom stiahnutia je česká verzia údajov na obale a informácií v príbalovom letáku pre užívateľa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #lekárne #lekárnici #očné kvapky