Výlet na Slovensko im 'osladil' Ryanair

Vybrali sa na svoju vôbec prvú návštevu Slovenska. Napokon im ju však poriadne skomplikovala a predražila letecká spoločnosť Ryanair.

12.08.2016 15:00
debata (15)
Sylvii Mudau a jej dcérkam (zľava) Bienvenidou... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Sylvia Mudau Sylvii Mudau a jej dcérkam (zľava) Bienvenidou a Queenie sa na Slovensku páči, pobyt si užívajú a snažia sa zabudnúť na nepríjemný zážitok z letu z Dublinu.

Sylvia Mudau (40), občianka Juhoafrickej republiky, si pred časom aj s dvoma dcérkami, Queenie (13) a Bienvenidou (6), naplánovala cestu z írskeho Dublinu do Bratislavy. „Pozvala nás krstná mama dievčat. Bratislavčanka, ktorá momentálne žije v Írsku,“ začína Sylvia. V ostrovnej „zelenej“ krajine býva pritom aj ona sama, so staršou dcérou už osem rokov, mladšia sa v nej narodila. Má tam riadne povolenie pracovať a všetky tri aj trvalý pobyt.

„Na výlet sme sa veľmi tešili, nikdy sme u vás neboli,“ pokračuje. V Dubline kúpila tri letenky, využila pritom služby nízkonákladovky Ryanair, ktorý lieta na požadovanej trase aj s medzipristátím v britskom Birminghame. „V porovnaní s priamym letom sme takto mohli ušetriť asi 200 eur,“ zdôvodní.

Keďže Írsko aj Spojené kráľovstvo majú v Schengene od mája 2000 len obmedzené členstvo, Sylvia si včas vybavila schengenské víza na Slovensko. „Nebol s tým problém. Slovenská ambasáda v Dubline nám ochotne pomáhala a radila,“ hovorí.

V deň letu si od nich v centre zákazníckych služieb Ryanairu na dublinskom letisku vypýtala letuška pasy aj víza. No keď si ich prezrela, stroho im oznámila, že do lietadla nesmú. Nemajú vraj osobitné víza na transfer cez Britániu. „Do lietadla nás nepustili, letenky zrušili, peniaze nevrátili,“ opisuje Sylvia.

Hneď sa informovala v inej leteckej spoločnosti, ukázala tam platné dokumenty, odvolala sa na pokyny veľvyslanectva uvedené na internetovej stránke. „Vysvetlila som, že v Británii sa vôbec nemienime zdržať, že sa ani nedostaneme z priestoru pre tranzit – a oni žiadnu prekážku letieť nevideli,“ zdôrazňuje. Keď sa preto s deťmi opätovne snažila nastúpiť do lietadla Ryanairu, kontrolné zariadenie začalo pípať, letušky spustili krik, dievčatá sa rozplakali… Doteraz majú podľa mamy traumu a šok z toho zážitku.

Výsledok? Tri osoby si museli za ďalších 600 eur kúpiť nové letenky na stroj Aer Lingus a priletieť ním priamo z Dublinu do Viedne. „Medzičasom sme na tú zlú skúsenosť zabudli. Pozreli sme si Bratislavu, pochutili si na bryndzových haluškách, páčil sa nám areál Hradu aj most s ufom,“ pochvaľovali si najmä usmievavé dievčatá s farebnými korálikmi vo vlasoch.

Ministerstvo zahraničia Pravde potvrdilo, že slovenské veľvyslanectvo v Dubline vydalo žiadateľke platné schengenské víza na pobyt na Slovensku. „Vo vzťahu k vstupu na územie Slovenskej republiky boli zo strany nášho zastupiteľského úradu v Dubline splnené všetky potrebné náležitosti. Nie sú nám známe žiadne okolnosti, na základe ktorých spoločnosť Ryanair mohla odmietnuť vstup menovaným osobám na palubu lietadla. A mala by to vysvetliť, keďže cestujúce mali nielen platné vízum na Slovensko, ale aj platné povolenie na pobyt na území Írska,“ reagoval hovorca rezortu diplomacie Peter Stano.

Vysvetlenie Ryanairu, ktoré Pravda získala po piatich dňoch čakania a urgencií, bolo stručné: „Všetci klienti Ryanairu musia mať pri sebe platný cestovný pas (a v prípade potreby víza), ako je to uvedené v našich cestovných podmienkach, s ktorými musí každý klient súhlasiť v čase rezervácie.“ Odpoveď, aké doklady nemala konkrétne rodina vylúčená z cesty do Bratislavy, však chýbala.

Sylvia Mudau sa už skontaktovala s právnikom a plánuje podať sťažnosť a prípadne záležitosť riešiť aj súdne.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Ryanair #letecká spoločnosť