Most-Híd pozastavil členstvo političke, je obvinená zo spojenia s mafiou

Okresné predsedníctvo Mosta-Híd v Dunajskej Strede pozastavilo členstvo v strane Judite Cs., ktorá je obvinená zo založenia zločineckej skupiny a krátenia dane pri výrobe nelegálnych cigariet spolu s mafiánskym gangom sátorovcov.

12.08.2016 11:06
debata

Judita Cs. je miestna predsedníčka klubu Mosta-Híd v Gabčíkove. Okresné predsedníctvo jej pozastavilo členstvo až do právoplatného rozhodnutia súdu. Prípadom predsedníčky sa zaoberalo okresné predsedníctvo Mostu-Híd na štvrtkovom zasadnutí. „O aktivitách Judity Cs., pre ktoré bola obvinená, strana nevedela,“ reagoval hovorca strany Most-Híd András Nagy.

Národná kriminálna agentúra v utorok 2. augusta zadržala sedem osôb spájaných so skupinou sátorovci. Po vypočutí štyroch z nich prepustili a pre ostatných troch požiadal prokurátor o ich väzobné stíhanie. Bývalého policajta Borisa D. poslal sudca pre prípravné konanie do väzby. Expolicajt je obvinený, že sa podieľal na vražde Vojtecha E. v roku 2003 formou účastníctva, vo štvrtok bol však prepustený z väzby. Obvinených Juditu Cs. a Róberta R. ponechal na slobode.

Senát Najvyššieho súdu vo štvrtok rozhodoval o sťažnosti špeciálneho prokurátora proti tomu, že ich sudca nevzal do väzby. „Senát jeho sťažnosť zamietol. Stotožnil sa s dôvodmi, ktoré uviedol vo svojom rozhodnutí sudca. Nezistili sa skutočnosti, ktoré by odôvodňovali obavu, že by obvinení marili trestné stíhanie,“ odpovedalo tlačové oddelenie Najvyššieho súdu.

Regionálna politička čelí obvineniu zo zosnovania a podporovania zločineckej skupiny spolu s ďalšími ôsmimi, medzi nimi je aj expolicajt z elitného útvaru. Všetci sú spájaní s gangom „sátorovcov“, ktorý mal páchať násilnú a ekonomickú trestnú činnosť na území Slovenska aj Maďarska od roku 1999 až do roku 2010.

Vyšetrovateľ obvinil Juditu Cs. aj z ekonomického trestného činu. Podľa polície sa mala s ďalšími členmi gangu podieľať na krátení daní pri výrobe nelegálnych cigariet v hodnote vyše 500-tisíc eur. Ich výrobou v Orechovej Potôni mali v roku 2007 skrátiť daň takmer o 18 miliónov vtedajších slovenských korún, čo je v prepočte vyše 597-tisíc eur. Ďalší dvaja majú na krku obvinenie z vraždy. Dokopy bolo obvinených 15 osôb.

Za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny hrozí v prípade dokázania viny päť až desať rokov za mrežami. V prípade krátenia dane a poistného sa trest odňatia slobody pohybuje od troch do osem rokov, prípadne od sedem až do dvanásť rokov.

Mailom sme vo štvrtok požiadali o vyjadrenie aj samotnú Juditu Cs., do uzávierky denníka Pravda sa však neozvala. Jej meno figuruje vo viacerých obchodných spoločnostiach. V jednej z nich bol predtým spoločníkom a konateľom aj Kristián K., ktorý je takisto medzi obvinenými.

debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd