Opozícia obviňuje expolitika z korupcie - za zmenu zákona o energetike

Opoziční poslanci tvrdia, že pri novelizácii zákona o tepelnej energetike došlo ku korupcii. Podali v tejto súvislosti trestné oznámenie. Obviňujú jedného z bývalých politikov, že v prospech veľkých teplárenských firiem presadil zmenu zákona tak, že vyhovovala im a skomplikovala výstavbu vlastných kotolní v bytovkách. Podľa opozície za to údajne zobral peniaze vo výške 10-tisíc eur.

12.08.2016 12:42 , aktualizované: 20:00
debata (47)

Poslanci Jozef Viskupič, Eduard Heger (OĽaNO) a Karol Galek (SaS) ako dôkaz predložili mailovú komunikáciu medzi expolitikom a združením zastupujúcim veľké teplárenské spoločnosti na Slovensku. „V jednom z mailov z januára 2014 Jaroslav V. ponúkol združeniu zabezpečenie podpory optimálneho prístupu zo strany gestorského výboru NR SR k obsahu a kľúčovým paragrafom pripravovanej novely zákona o teple,“ vyhlásil Viskupič. Narážal na bývalého predsedu už zaniknutej SDSS Jaroslava Volfa. Komunikácia mala prebiehať údajne s výkonnou riaditeľkou Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) Zuzanou Klčovou.

Volf v rozhovore pre Pravdu akékoľvek obvinenia odmietol. „Je pravda, že som s pani Klčovou komunikoval, ale bolo to previazané, pretože som mal niekoľko zmlúv so SZVT, keďže som s nimi spolupracoval. Chceli poradiť v oblasti, ktorá mi bola blízka, osem rokov som pôsobil v hospodárskom výbore a touto problematikou som sa zaoberal. Samozrejme, že spolupráca prebiehala na normálnej legitímnej báze formou zmlúv, ktoré boli fakturované a ktoré som ako živnostník aj zdanil. Žiadne úplatky a takéto nezmysly nenastali," povedal Volf.

Na celú záležitosť reagoval aj Slovenský zväz výrobcov tepla s tým, že je profesionálnym združením, ktoré spolupracuje s príslušnými štátnymi orgánmi. „Na odborné účely a komunikáciu si zväz najíma aj externých poradcov vždy v súlade s platnou legislatívou SR. SZVT odmieta zapojenie do politických hier. Pri presadzovaní svojich názorov a postojov vždy využíva výlučne odborné argumenty," reagoval Karol Klobušický z komunikačného oddelenia SZVT.

Napádaná zmena zákona sa týka ustanovenia, ktorým sa obmedzila výstavba vlastných domových kotolní v panelákoch. Podľa novely zákona o tepelnej energetike spred takmer dvoch rokov musí pri odpojení od centrálneho zdroja tepla stavebný úrad zohľadniť stanovisko veľkého výrobcu tepla. Vo veci malých kotolní už bola spísaná petícia občanov a skupina opozičných poslancov podala návrh na Ústavný súd.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #zákon #energetika #NR SR #úplatok #poslanec