Ochladenie bolo iba výstrelkom

Ochladenie s prízemnými mrazmi bolo iba krátkodobým žartíkom počasia. Teraz by už malo byť teplejšie a ak sa na pár dni ochladí, nebude to také výrazné. Viac nás budú zrejme trápiť komáre, ktoré majú po nedávnych dažďoch dobré podmienky na rozmnožovanie.

13.08.2016 07:00
pocasie, Bratislava, piknik, príroda Foto: ,
Prázdninový piatok využili niektorí Bratislavčania na výlet do prírody v okolí hlavného mesta.
debata (3)

Tento dotieravý štípajúci hmyz začína byť aktívny najmä večer. Cez deň sú komáre zalezené v úkrytoch.

„Počasie komárom nahráva, ich väčší výskyt jednoznačne súvisí s predchádzajúcimi zrážkami. Niekde ich je viac, niekde menej. Nahromadenie vody v priehlbinách vytvára pre komáre priaznivé prostredie, kde sa potom môžu liahnuť," vraví Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Veľmi chladné ráno, aké sme prežívali v piatok, už na Slovensku 12. augusta dávno nebolo. Niekde dokonca aj mrzlo. V Telgárte klesla teplota vo výške päť centimetrov nad zemským povrchom na mínus 1,4 stupňa, na Štrbskom Plese mínus 2,2 stupňa, v Oravskej Lesnej mínus 0,7 stupňa. V Kuchyni na Záhorí a Hurbanove síce nemrzlo, ale zaznamenali tu rekordne nízku teplotu 1,9 stupňa. V Kuchyni takto chladno nebolo 12. augusta od roku 1961, v Hurbanove od roku 1951.

Krátkodobý pokles teplôt spôsobila jasná obloha v noci. Slovensko sa podľa klimatológa dostalo do priestoru, kde sa urobilo akési okno v oblačnosti. Na Česko sa nasunula oblačnosť, takže tam neboli podmienky pre prízemné mrazy. Ak nad územím nie je v noci oblačnosť, to je, akoby ste spali vonku a neprikryli by ste sa. Oblačnosť je ochrannou vrstvou, ktorá bráni naakumulovanému teplu, aby unikalo do atmosféry. A tá v noci na piatok chýbala.

Ako bude

  • Sobota – prevažne polooblačno, ojedinele slabý dážď. Denná teplota 20 až 25 stupňov.
  • Nedeľa – malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť, ojedinele prehánky. Denná teplota 25 až 29 stupňov.
  • Pondelok – polooblačno až oblačno, miestami prehánky. Denná teplota 23 až 28 stupňov.
  • Utorok – malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť, ojedinele prehánky. Denná teplota 21 až 26 stupňov.
  • Streda – polooblačno až oblačno, ojedinele prehánky. Denná teplota 19 až 25 stupňov.
  • Štvrtok – malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť, ojedinele prehánky. Denná teplota 20 až 26 stupňov

    Zdroj: SHMÚ

Cez víkend sa bude otepľovať, ale nedajú sa očakávať veľké horúčavy. Teploty nasledujúcich dní nám pripomenú, že sa už pomaly blíži jeseň a už nebude také jednoduché dosiahnuť tridsiatky. Sem-tam sa môžu vyskytnúť prehánky alebo búrky, ale nebudú časté ani výrazné ako na konci júla a začiatku augusta.

„S teplotami okolo 33 stupňov, aké tu boli v prvom augustovom týždni, sa v najbližšom období už počítať nedá. Myslím si, že v tých najteplejších oblastiach budú na úrovni 29 možno aj 30 stupňov. V severnejších častiach Slovenska to bude okolo hranice letného dňa, to znamená 24 – 25 stupňov," predpokladá Faško.

Pri poklesoch teploty bude veľa záležať na tom, či bude svietiť slnko. S blížiacou sa jeseňou hrá slnečný svit čoraz väčšiu úlohu. V období vrcholiaceho leta nebolo dôležité, či slnko svietilo, alebo nesvietilo, teplo bolo stále. Teraz, ak nevykukne slnko, môže byť teplota v chladnejších regiónoch okolo 20 stupňov. Pri slnečnom svite by to malo byť asi o štyri stupne viac.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #komáre