Procházkovi požičali aj jeho kritici

Kým sa rozkmotrili s lídrom, pomáhali aj finančne. Sieť zhltla okrem veľkej, takmer trojmiliónovej, pôžičky aj niekoľko menších. Desiatky tisíc eur jej požičali aj súčasní Procházkovi kritici. Okrem toho zaplatili aj členské príspevky. Takmer polovicu z úveru banky už Sieť podľa jej hovorkyne splatila, zvyšok doplní do roku 2020.

14.08.2016 14:30
procházka Foto: ,
Predseda Siete Radoslav Procházka (na snímke z tlačovej besedy vo volebnej centrále strany po ukončení volieb do parlamentu v marci 2016) sa rozhol až na sneme oznámiť, či kandiduje na svoju doterajšiu funkciu.
debata (15)

Základ požičala banka, ale na činnosť a kampaň Siete dali zo svojho vrecka aj poslanci, ktorí medzitým prestali dôverovať predsedovi Radoslavovi Procházkovi a založili Platformu za zodpovednú politiku. Najväčšiu sumu z nich poskytol strane jej bývalý podpredseda Andrej Hrnčiar. Rovných 100-tisíc eur. S požiadavkou na finančnú pomoc súhlasil, dal si však podmienku.

„Bola to oficiálna pôžička, ktorá mi odišla z osobného účtu, aj v správe pre prijímateľa bolo napísané, že ide o pôžičku. Išlo o všetky moje úspory, takže mojou podmienkou bolo vrátenie hneď z prvej tranže zo štátneho rozpočtu, a to sa aj stalo," ozrejmil Hrnčiar. Peniaze mu strana vrátila zo štátneho príspevku, ktorý dostala po voľbách. Prišli mu na účet podľa jeho slov v máji, a teraz už nemá Sieť voči nemu žiadne podlžnosti. Okrem toho Hrnčiar zaplatil aj členský príspevok 10 500 eur.

Kandidát na nového predsedu strany Eduard Adamčík okrem vyše desaťtisícového členského požičal strane 70-tisíc eur. Tvrdí, že je rád, že základy Siete pomohol budovať aj takýmto spôsobom. „Mám ešte silu a energiu pokračovať v stavbe ďalej aj za cenu strát. Nie Sieť, ale ja som dlžný. Musím členom odovzdať veľa energie, aby sme stranu zmenili," reagoval Adamčík.

Potvrdil, že išlo o pôžičku, na otázku, či už je vyrovnaná, však neodpovedal. Sieť podľa neho potrebuje upevniť nielen účet, ale aj členskú základňu. „Na členskú základňu sa sústredím v tejto chvíli viac ako na pôžičku," doplnil Adamčík.

Podľa výročnej správy 2 500 eurami pomohla aj tretia členka platformy Katarína Cséfalvayová. Ako členský príspevok zaplatila 3 100 eur.

Hlavnú časť financií Sieti zabezpečil niekoľkokrát navyšovaný úver v celkovej hodnote 2,8 milióna eur, ktorý strana musí splatiť koncom augusta 2020. Ako uviedla hovorkyňa strany Karmen Nemetová, s bankou sa dohodli na splátkovom kalendári na celé volebné obdobie. „Pre rok 2016 bola dohodnutá splátka v sume 1,2 milióna eur, pričom toto už bolo k dnešnému dňu zaplatené, a zvyšných 1,6 milióna eur sa bude splácať v rokoch 2017 až 2020, kedy je dohodnutá splatnosť úveru," spresnila Nemetová.

Zdôraznila, že Sieť si vždy riadne plnila a bude plniť povinnosti vyplývajúce zo zákona o politických stranách a zo zákona o volebnej kampani a svoje pohľadávky voči dlžníkom aj záväzky voči veriteľom spravuje bežným spôsobom. Strana od štátu za celé štvorročné obdobie dostane spolu viac ako tri a pol milióna eur.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #úver #Radoslav Procházka #Sieť