Novým šéfom Siete je Brecely, Procházka sa za vulgarizmy ospravedlnil

Novým predsedom strany Sieť je minister dopravy Roman Brecely. Do funkcie ho zvolili delegáti na mimoriadnom sneme, kde v tajnom hlasovaní ho podporilo 86 delegátov zo 125 prítomných. Napokon bol jediným kandidátom na predsedu Siete. Radoslav Procházka už nekandidoval.

13.08.2016 08:03 , aktualizované: 17:50
brecely Foto: ,
Roman Brecely (pred mikrofónom) sa stal novým predsedom strany Sieť.
debata (144)

Novozvolený predseda Siete Roman Brecely pred novinármi povedal, že Procházka Sieť dostal do parlamentu a vládnej koalície, za čo mu patrí vďaka. Zo Siete chce mať Brecely modernú stranu. Podľa neho v Sieti nejde o vzkriesenie, ale konsolidáciu, čo vníma ako manažérsku úlohu. „Jednou z prvoradých úloh bude pre mňa nastavenie férovej komunikácie s poslancami, ktorí nás reprezentujú v parlamente,“ povedal. Dlhy sa chystá riešiť, nevidel zatiaľ finančné výkazy.

Expredseda Siete Radoslav Procházka zostáva v strane ako radový člen. Po sneme nemá žiadnu stranícku funkciu. „Bolo to demokratické hlasovanie,“ konštatoval o voľbe nového predsedu. Procházka zostáva tiež poslancom NR SR.

Procházka sa zároveň ospravedlnil za vulgarizmy, ktoré vychrlil na adresu svojich kolegov potom, keď sa dozvedel o nominácii Brecelyho. Netušil, že zapnuté mikrofóny jeho slová zachytia.

Hrnčiarovcov mrzia nedemokratické praktiky

Skupina poslancov NR SR okolo Andreja Hnčiara berie na vedomie výsledky dnešného snemu Siete. Ako uvádzajú vo vyhlásení, mrzí ich, že zúčastnení funkcionári strany sa uspokojili s nedemokratickými praktikami, ktoré zaviedol bývalý predseda. „Potvrdili sa obavy zo zlej prípravy snemu ako aj možných manipulácií na sneme,“ vyhlásili.

Skutočnosť, že aj po zvolení Romana Brecelyho za predsedu, viedol rokovanie na sneme Radoslav Procházka, podľa pätice poslancov nasvedčuje tomu, kto a akým spôsobom bude aj naďalej viesť stranu. „Budeme sledovať ďalšie kroky nového vedenia,“ dodávajú poslanci.

Nové mená aj zmena stanov

Okrem predsedu delegáti zvolili aj dvoch podpredsedov a troch členov predsedníctva. Novými podpredsedami sa stali Tomáš Stoklasa, ktorý sa pôvodne uchádzal o post predsedu a žilinský mestský poslanec Martin Kapitulík. Ako podpredsedovia zostali Eduard Adamčík a Katarína Cséfalvayová a členom predsedníctva Igor Janckulík.

Snem Siete zrušil kompetenciu predsedu, ktorá mu vyplývala zo stanov, že v prípade naliehavej potreby, vyvolanej náhlymi politickými okolnosťami a na účely ochrany dobrého mena, môže konať sám na miesto príslušného orgánu Siete. Procházka tento bod stanov využil, keď v júni odvolal z funkcie prvého podpredsedu strany Andreja Hrnčiara a z funkcie člena predsedníctva Martina Fedora.

Delegáti zároveň odmietli zrušiť toto rozhodnutie Procházku, čo požadovala pätica poslancov okolo Andreja Hrnčiara. Za zrušenie odvolania Hrnčiara bolo 20 delegátov a Fedora 21.

Procházka odvolal 17. júna prvého podpredsedu strany Sieť Andreja Hrnčiara. Dôvodom malo byť rokovanie s predsedami strán Smera Most-Híd o možnostiach vzájomnej dohody a spolupráce medzi ním a niekoľkými ďalšími poslancami za Sieť na jednej strane a stranami Smer a Most-Híd na druhej strane, mimo oficiálnych štruktúr a poverenia od orgánov Siete. Z rovnakého dôvodu odvolal z funkcie člena predsedníctva a spoluorganizátora tohto postupu Martina Fedora.

Minister predsedom Siete

Člen predsedníctva Tomáš Stoklasa sa pred prvým kolom voľby predsedu vzdal kandidatúry práve v prospech Brecelyho. Poslanec NR SR Eduard Adamčík opustil rokovanie snemu spolu s ďalšími štyrmi poslancami NR SR.

Brecely novinárom povedal, že jeho kandidatúra nebola jeho ambícia ani vopred dohodnutý plán. „Pre mňa je to prekvapenie, s ktorým sa budem musieť naučiť žiť,“ povedal s tým, že nad rámec svojich povinností bude musieť zvládnuť aj stranícku funkciu. Brecely aj ako predseda strany zostáva ministrom.

Na otázku, či Procházka vedel o jeho kandidatúre povedal: „Pri Procházkovi je to nevyspytateľné. Neviem do akej miery počítal s týmto plánom. Ja som mu to nepovedal.“ Brecely plánuje rokovať aj s päticou poslancov NR SR, ktorá opustila rokovanie snemu.

Brecelyho zvolením do funkcie predsedu skončil zakladateľ strany Radoslav Procházka. Ten na začiatku snemu oznámil, že zvolením svojho nástupcu končí vo funkcii a nebude sa o ňu opäť uchádzať.

Brecely bol doteraz podpredsedom Siete. Zároveň je jediným ministrom Siete v súčasnej vláde.

Hrnčiarovci odišli z rokovania snemu

Hrnčiarovci mali najväčší problém s júnovým rozhodnutím Procházku, ktorým odvolal z funkcií Hrnčiara a Martina Fedora. „Najväčší problém bol v tom, že sme boli postihnutí za názor. Sme presvedčení, že v demokratickej strane by za to človek nemal byť potrestaný. Stanovali sme si limity, za ktorých sme boli ochotní fungovať v strane, Chceli sme zistiť, že či je Sieť demokratická strana. To znamená, že predseda, nech je ním ktokoľvek, nemôže nahrádzať najvyšší orgán strany, ktorým je snem a robiť akékoľvek rozhodnutia podľa vlastného uváženia," povedal Andrej Hrnčiar potom, čo spolu s ostatnými poslancami z Platformy za zodpovednú politiku opustili rokovaciu sálu Snemu Siete.

„Ja by som to (odchod zo snemu) nevnímal dramaticky, pokiaľ ide o veľkú politiku, teda fungovanie vládnej koalície," dodal Hrnčiar. Bližšie to komentovať nechcel.

Pätica poslancov NR SR okolo Andreja Hrnčiara... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
sieť, hrnčiar Pätica poslancov NR SR okolo Andreja Hrnčiara odišla z rokovania snemu.

Hrnčiar opakovane upozornil, že Procházka zostáva predsedom strany, kým nebude zvolený nový predseda. „Sú to zadné vrátka, ktoré mu umožňujú pokračovať vo funkcii. Počkáme na výsledky snemu a potom sa rozhodneme ako budeme pokračovať,“ dodal.

Pätica poslancov NR SR okolo Andreja Hrnčiara odišla z rokovania snemu Siete v Trnave, pretože nepresadila pri schvaľovaní programu, aby delegáti najskôr rokovali o tom, aby snem zrušil rozhodnutie Radoslava Procházku o zbavení funkcií Andreja Hrnčiara a Martina Fedora.

Podľa Hrnčiara sa o tom dalo hlasovať len na tomto sneme. „Nemám záujem o žiadne stranícke funkcie, tu ide princíp,“ dodal Hrnčiar. Vyjadril sa, že opustili snem a nie stranu. Pätica si chce počkať na výsledky snemu. „Je ešte veľa vecí, ktoré sa tu môžu stať. Počkáme si, či bude zvolený predseda. Ak nie, znamená to, že do ďalšieho snemu bude stranu viesť Radoslav Procházka,“ skonštatoval Hrnčiar.

Spolu s Hrnčiarom odišli Martin Fedor, Eduard Adamčík, Katarína Cséfalvayová a Igor Janckulík.

Procházka vyzval na katarziu v strane

Ako povedal v úvodnom prejave na mimoriadnom sneme v Trnave, vzdáva sa strany Sieť, ktorú založil, tak ako sa v biblickom príbehu vzdala svojho dieťaťa žena pred kráľom Šalamúnom. Tá ho bola ochotná dať cudzej žene, len aby dieťa mohlo žiť. Rovnako aj Procházka sa vzdáva strany. “Aby dieťa žilo, musím sa ho vzdať. Nebudem kandidovať a vzdávam sa tohto dieťaťa. Chcem odísť slobodný,“ vyhlásil.

Radoslav Procházka delegátom na sneme povedal,... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
prochazka Radoslav Procházka delegátom na sneme povedal, že jeho odchod dáva príležitosť o celkovú katarziu v strane.

Procházka necíti morálne právo stranu viesť zo subjektívnych i objektívnych dôvodov. Prvým objektívnym je číslo 5,6 percenta, ktoré Sieť dosiahla v parlamentných volieb. Povedal však, že nechcel utiecť 6. marca po voľbách. „Mohol som nechať oslnivejšiu stopu, keby som zutekal hneď. Zostal som na bicykli šliapať do kopca,“ povedal.

Najobjektívnejší dôvod odchodu však pre Procházku nebol volebný výsledok. Pripomenul, že na svojom chrbte dostal do parlamentu desať ľudí. „Najsilnejší objektívny dôvod odísť prišiel, keď ma začali opúšťať najbližší ľudia, ktorých som doviedol do parlamentu. Odo mňa z deviatich ľudí odišlo osem. Od lídra ľudia neodchádzajú,“ konštatoval s tým, že zlyhal v úlohe udržať túto zostavu pokope. Jeho volebný výsledok je mínus osem a preto je jediná možnosť odísť. Od Procházku po voľbách odišlo osem z desiatich poslancov v NR SR. „Takú cenu treba zaplatiť, aby dieťa mohlo žiť,“ dodal s tým, že vyčerpal svoje možnosti kompromisov a cíti, že ďalej by ich vedieť nevedel a ani nechcel. Procházka avizoval, že sa chce uchádzať o post, kde bude vedieť dokázať byť užitočný. Aký to bude však nepovedal.

Delegátom povedal, že jeho odchod dáva príležitosť o celkovú katarziu v strane. Sieť podľa neho potrebuje do konca roka ešte jeden snem, ktorý by bol o programe. „Pokus o katarziu by mal mať aj formu nového názvu,“ uviedol s tým, že pred dvomi rokmi vybral neštandardný názov pre stranu. „Dohodnite sa, čo má byť podstatou strany,“ uviedol. Sieť by sa mala spojiť s ďalšími stranami. „Mimo parlamentu existujú strany, s ktorými stojí za to hovoriť o spolupráci, či spojení,“ povedal. Ako príklad spomenul KDH, SDKÚ-DS a stranu Šanca. Vyskúšať by mal nový predseda aj komunikáciu s tými, ktorí zo strany odišli. „Minulosť ide na moje tričko. Vy môžete snem využiť na debatu, ako to budete robiť v budúcnosti,“ vyhlásil. Očakáva, že sa na sneme nebudú hádať. Jeho výsledky bude rešpektovať.

Sieť by si podľa Procházku mala zachovať rozmer európskej strany. Mala by sa snažiť naďalej o spravodlivý štát. Straníkov vyzval, aby trvali na odklonení policajného prezidenta od ministra vnútra a na nezávislosti policajnej inšpekcie.

144 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Sieť #Roman Brecely