Prokurátori sa pustili do polície

Zastaraná technika na odpočúvanie, slabá činnosť polície, nerešpektovanie pokynov prokurátora či nedostatočná analýza získaných dôkazov. Aj tieto nedostatky, ktoré vyčíta Úrad špeciálnej prokuratúry policajtom, spôsobujú klesajúci trend v odhaľovaní korupcie.

14.08.2016 15:00
specialny sud, specializovany trestny sud,... Foto: ,
Podľa Úradu špeciálnej prokuratúry počet odhalených korupčných káuz klesá.
debata (82)

Odhalených korupčných trestných činov je čoraz menej. Vlani bolo stíhaných 173 páchateľov, čo bolo v porovnaní s rokom 2014 o 36 menej, rok predtým ich bolo 236. „Klesajúci trend v tejto oblasti je spôsobený tým, že polícia nevyvíja dostatočnú aktivitu, a to najmä v operatívnych zložkách," píše špeciálny prokurátor Dušan Kováčik v správe o činnosti, ktorú predkladá Národnej rade každý rok.

Páchatelia podľa správy častejšie komunikujú prostredníctvom internetu či na preberanie úplatkov využívajú sprostredkovateľov. Na získanie takýchto dôkazov je nevyhnutný aj moderný odpočúvací systém, ktorý polícia nemá. „V tejto súvislosti by bolo potrebné, aby Policajný zbor disponoval kvalitným technickým vybavením, pretože súčasné už nevyhovuje požiadavkám na získanie dôkazov, najmä z hľadiska kvality výstupov – obrazových aj zvukových, ktoré sú niekedy na úrovni spred 10 rokov," vyčíta Úrad špeciálnej prokuratúry polícii.

Bývalý vyšetrovateľ: Je to chyba systému

Za menej odhalených korupčných škandálov špeciálni prokurátori nechcú niesť zodpovednosť, keďže získavanie dôkazov majú na starosti predovšetkým vyšetrovatelia. Pri výkone dozoru spolupracujú väčšinou s príslušníkmi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Policajtom podľa správy chýba samostatnosť v postupe a rozhodovaní, nereagujú na pokyny prokurátorov, nesprávne formulujú skutky v uzneseniach, nesprávne posudzujú skutky, nedôsledne analyzujú dôkazy, ktoré získajú, dodávajú obrazové a zvukové záznamy v nízkej kvalite.

Bývalý vyšetrovateľ, ktorý si neprial zverejniť svoje meno, tvrdí, že je to chyba systému, nie toho, že by vyšetrovatelia boli neschopní. „Dobrí vyšetrovatelia sú aj dnes, ale keď dostanú od neskúsených policajtov, ktorí zaisťujú stopy, nedostatočné dôkazy, čo majú potom predložiť prokurátorovi, keď iné nemajú?" poukazuje. Pripomína tiež, že veľa odborníkov odchádza zo silových zložiek. „Dnes už nemáte šancu vychovať dobrého vyšetrovateľa, na to treba čas. Kým sa nezmení systém v polícii, nebude to inak," doplnil.

Z radov polície odchádzajú dobrí kriminalisti aj podľa advokáta Stanislava Pavla. Advokát vidí problém v nízkych platoch, ako aj v obmedzenej možnosti ďalej kariérne rásť. Korupciu podľa neho neriešia bežní policajti, ale z Národnej kriminálnej agentúry. Tam by mali byť už zdatní odborníci, ale nemusí to byť tak.

Polícia má iný pohľad

Prezídium Policajného zboru, pod ktorý patrí NAKA, uvádza, že má iný pohľad na prácu policajtov, ako uvádza prokuratúra. Jej správou sa bude zaoberať. „Skutočnosti, na ktoré sa pohľad prokuratúry a polície odlišuje, budú predmetom súčinnostných porád vedenia Policajného zboru s Generálnou prokuratúrou," reagovala vo svojom stanovisku kancelária prezidenta Policajného zboru. Viac informácií k technike, ktorú policajti používajú, aj odbornostiam a praxi policajtov a vyšetrovateľov neuviedla.

Hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová iba pripomenula, že vlani odišlo z polície 953 policajtov. Koľkí z nich boli vyšetrovatelia, rezort nevedel hneď spresniť, Dobiášová odôvodnila, že potrebujú viac času na analyzovanie spisov.

Nepomáha ani nedôvera ľudí

Úrad špeciálnej prokuratúry tiež upozornil, že odhaľovaniu korupčnej trestnej činnosti neprospieva ani nízka dôvera občanov vo vzťahu k justícii, prokuratúre a polícii.

„Ľudia majú menší záujem ohlasovať korupciu, keď vidia, akým spôsobom sú medializované kauzy riešené, ťahajú sa dlho," myslí si advokát Pavol. Poukázal aj na to, že takisto aj rozhodnutia Najvyššie súdu vedú často k oslobodzujúcim rozsudkom. Hoci sa spočiatku kauza zdá jasná, v konečnom dôsledku súd vydá oslobodzujúci verdikt.

Oznamovateľov korupcie chráni u nás zákon. Ak nahlásia skutok ešte pred jeho samotným dokonaním, napríklad pred odovzdaním úplatku, nie je voči nim vedené trestné stíhanie. Takisto za nahlásenie korupcie môže človek získať odmenu. Pavol si myslí, že ľudia nevedia, že také niečo existuje.

Podľa správy najčastejšie sa vyskytujúcim korupčným trestným činom vlani bolo podplácanie, nasledovalo prijímanie úplatku. Pohnútky, ktoré vedú ku korupčnému správaniu, sú, ako tvrdí dokument, rôznorodé. Nie je to vždy ziskuchtivosť, ale môže to byť aj stav núdze, napríklad u pacientov, ktorí podplácajú lekárov, aby si zaistili náležité lekárske ošetrenie. Korupciou sa môžu kupovať nielen zhodnotiteľné informácie, ale napríklad aj mlčanie.

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #polícia #prokurátor