Horský: Sieť bude účinkovať už len ako splátka dlhov

Politológ Michal Horský neverí, že strana Sieť získa dôveru občanov. Nepomôže tomu ani nový predseda Roman Brecely. Pochybuje tiež o tom, že by strana ako celok alebo jej jednotlivci mohli kandidovať v nasledujúcich komunálnych voľbách. Nemyslí si však, že Sieť s novým vedením naruší stabilitu vlády. Predpokladá, že strana bude existovať už len kvôli tomu, aby dokázala splatiť svoje dlhy.

15.08.2016 07:00
debata (57)
Politológ Michal Horský.

Čo hovoríte na výsledky snemu?
Výsledky snemu možno pripodobniť k šachovej partii – simultánke – teraz už pána expredsedu Radoslava Procházku s delegátmi i členmi strany Sieť. V úvode Prochádzka obetoval hlavnú šachovú figúru tejto hry – samého seba, čoby kráľa strany, a zároveň z rokovacej siene akoby vyšachoval päť pešiakov zostavy Platformy za zodpovednú politiku Andreja Hrnčiara. Na všeobecné prekvapenie Procházka obetoval v tejto partii aj obrannú figúrku „baštu" Tomáša Stoklasu a po týchto krokoch vytiahol do boja čierneho koňa celej šachovej partie ministra dopravy Brecelyho. Účastníci snemu už v prvom kole zvolili svojho nového predsedu, čím fakticky rezignovali na kompromisné dohody oboch platforiem, rezignovali aj na obnovu sily strany a skončili svoje snemovanie i simultánnu partiu expredsedu Procházku.

Má strana šancu vstať z popola?
Táto šachová partia má vážnu chybu. Sieť v takejto zostave nie je vstave obnoviť dôveru občanov aspoň na piatich percentách. Tým, že účastníci snemu zvolili nového predsedu, nevyslali žiaden pozitívny ohlas ani platforme, ani verejnosti, že strana zvažuje ďalšie politické účinkovanie. Namiesto toho dali signál, že v takejto zostave iba ťažko môžu uvažovať o tom, že by niektorí z jej členov alebo ako strana kandidovali v komunálnych voľbách a do samosprávy.

Akú má podporu v strane Hrnčiar a akú Procházka?
Hrnčiar má zrejme mizivú podporu, keď spolu s členmi platformy opustil rokovacu miestnosť. V tomto okamihu strana už iba predstiera svoje politické účinkovanie.

Dokáže teraz Sieť zabezpečiť stabilnú podporu vládnej koalícii?
Výsledok sobotňajšieho snemu jasne nasvedčuje tomu, že strana bude účinkovať už len ako splátka dlhov predošlých premrštených volebných kampaní expredsedu Procházku, prípadne počíta aj s tým, že aj účastníci platformy majú svoje plány a predstavy, akým spôsobom sa budú podieľať na vládnom koláči. Vládna koalícia bude musieť rokovať s jednou aj druhou stranou. Ak stúpenci Procházku a Hrnčiara nemajú v sebe pud sebazáchovy, tak pád vlády by pre nich znamenal len to, že by sa stali politickými mŕtvolami.

Mala by sa Sieť spojiť s SDKÚ, KDH alebo so Šancou, tak ako to povedal na sneme Procházka?
Stranu Sieť čaká politický marazmus, ktorý teraz postihol stranu SDKÚ, do ktorého ju priviedol jej predseda Pavol Frešo, alebo osud Šance, z ktorej už odišla jej predsedníčka. Ten druhý variant – odchod Procházku – sa zdá byť schodnejší.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Sieť #Roman Brecely