Hrnčiar čaká na pozvanie nového šéfa Siete

Vládna koalícia by mala mať podporu siedmich poslancov Siete aj po sobotňajšom sneme. Delegáti na ňom zvolili za predsedu strany súčasného ministra dopravy Romana Brecelyho. Ten plánuje hneď rokovať s piatimi nespokojencami okolo Andreja Hrnčiara. Bývalý šéf Siete Radoslav Procházka zostáva radovým poslancom. Špekuluje sa, že sa bude uchádzať o sudcovský post v zahraničí.

15.08.2016 08:30
Andrej Hrnčiar Foto: ,
Skupina okolo Andreja Hrnčiara (v strede) zo zasadnutia odišla.
debata (3)

Snem v Trnave bol plný prekvapení. Pôvodne totiž na post predsedu boli iní kandidáti. Eduarda Adamčíka navrhla skupina Procházkových kritikov, okrem neho súboj o funkciu vopred avizoval Tomáš Stoklasa, ktorý sa považuje za Procházkovho človeka. Nakoniec Adamčík kandidatúru stiahol a skupina okolo Hrnčiara odišla zo snemu, Stoklasa sa zase kandidatúry vzdal v prospech ministra dopravy. Toho navrhli delegáti priamo na sneme.

Politológ Michal Horský si myslí, že stabilita koalície by mohla byť zachovaná. „Ak stúpenci Procházku a Hrnčiara nemajú v sebe pud sebazáchovy, tak pád vlády by pre nich znamenal politický koniec,“ tvrdí.

Politický analytik Ján Baránek mieni, že zvolenie Brecelyho je udržiavacím scenárom, ktorý stranu neposunie dopredu a nenaštartuje jej avizované oživenie. „Odchodom hrnčiarovcov zo snemu sa stratili posledné šance na revitalizáciu strany,“ myslí si Baránek. Nový predseda je podľa neho Procházkov človek, strana pod jeho vedením bude naďalej zotrvačne fungovať a splácať dlhy, neprispeje to však k jej posilneniu.

Keďže v Sieti aj po sneme zostali dva tábory, Baránek poukázal, že koaliční partneri budú musieť vyjednávať s oboma. Tie však nemusia mať kompatibilné záujmy. Je tiež otázne, akým spôsobom bude pätica zastúpená na koaličnej rade. „Všetci si uvedomujú, že cez ďalšie voľby by neprešli,“ dodal s tým, že v tomto prípade ostáva otázne, či sa oba tábory v rámci strany budú pokúšať ostať čo najdlhšie súčasťou koalície, prípadne sa jeden z nich vzbúri.

Nový predseda Siete Roman Brecely. Foto: Pravda, Žaneta Mikulíková
Roman Brecely Nový predseda Siete Roman Brecely.

Delegáti odôvodnili Brecelyho kandidatúru tým, že strana je v kríze a potrebuje krízového manažéra, čo rozladilo Procházku tak, že zabudol na zapnuté mikrofóny. Delegáti a médiá si tak vypočuli niekoľko vulgarizmov. „Ja idem do prdele, s vami sa nedá robiť… Krízový manažér, kokos, vám musí j…ť, chlapi, fakt vám musí j…ť." Procházka to hovoril Brecelymu a Stoklasovi, ktorý sa rozhodol podporiť ministra dopravy. Neskôr sa za tieto slová ospravedlnil.

„Nebola to moja ambícia. Na toto som nebol pripravený,“ reagoval Brecely krátko po tom, čo ho ako kandidáta navrhol starosta obce Brezovica nad Torysou Jozef Hodoši. Neskôr priznal, že o tejto možnosti hovoril s niektorými delegátmi večer pred snemom.

O vulgárnom slovníku exšéfa Siete si analytik Baránek myslí, že Procházka nezvláda sám seba. „Prepadol hlbokému narcizmu. Sám sa zamotal takým spôsobom, že už sa v tom prestali vyznať aj členovia Siete, a pokiaľ si myslel, že to pôjde takým spôsobom, že na sneme nikoho nezvolia a on zostane predsedom, tak to bol dosť naivný plán,“ pripomenul analytik. Ukázalo sa podľa neho, že členovia majú zvyšky pudu sebazáchovy.

Ešte pred voľbou predsedu strany pätica poslancov okolo Andreja Hrnčiara opustila rokovanie snemu, pretože nepresadila pri schvaľovaní programu, aby delegáti najskôr rokovali o zrušení rozhodnutia Radoslava Procházku, ktorým zbavil funkcií podpredsedov strany Hrnčiara a Martina Fedora. Spolu s nimi odišli Eduard Adamčík, Katarína Cséfalvayová a Igor Janckulík.

Výsledky snemu táto platforma zobrala na vedomie. Hrnčiar nechcel prezradiť, aké ďalšie kroky podniknú. „Počkáme si na to, čo urobí nový predseda, chce sa s nami stretnúť, tak sa stretneme a vypočujeme si, s čím príde,“ priblížil Hrnčiar s tým, že sú otvorené všetky možnosti, v hre je aj odchod zo strany. „Je veľa možností, ako ďalej, chceme dať šancu novému predsedovi, nechceme dopredu robiť rozhodnutia, počkáme si na stretnutie,“ zhodnotil.

Na ťahu je podľa neho Brecely, ktorý by im mal priblížiť svoju predstavu. „Nie je to o tom, že my máme nejaké požiadavky, ktoré musia byť splnené, aby sme zostali. Otázka, je, čo bude ďalej so stranou. Či to pôjde tak ako doteraz, čo pre nás bude problém, alebo bude chcieť fungovanie strany zmeniť,“ dodal Hrnčiar. V strane zatiaľ všetci piati zotrvávajú.

Novozvolený predseda Brecely pred novinármi povedal, že Procházka Sieť dostal do parlamentu a vládnej koalície, za čo mu patrí vďaka. Zo Siete chce mať modernú stranu. Podľa neho nejde o vzkriesenie strany, ale o konsolidáciu, čo vníma ako manažérsku úlohu. „Jednou z prvoradých úloh bude pre mňa nastavenie férovej komunikácie s poslancami, ktorí nás reprezentujú v parlamente,“ povedal. Dlhy sa chystá riešiť, nevidel zatiaľ finančné výkazy.

Expredseda Siete Radoslav Procházka, ktorý až v Trnave oznámil, že nebude kandidovať, zostáva v strane ako radový člen a tiež ako poslanec. „Bolo to demokratické hlasovanie,“ konštatoval o voľbe nového predsedu.

Radoslav Procházka až na sneme oznámil, že... Foto: SITA, Ivan Kopčáni
sieť, Radoslav Procházka Radoslav Procházka až na sneme oznámil, že nebude kandidovať na funkciu predsedu.

V príhovore delegátom povedal, že jeho odchod dáva príležitosť na celkovú katarziu v strane. Sieť podľa neho potrebuje do konca roka ešte jeden snem, ktorý by bol o programe. „Pokus o katarziu by mal mať aj formu nového názvu,“ uviedol s tým, že pred dvomi rokmi vybral neštandardný názov pre stranu. Sieť by sa mala spojiť s ďalšími stranami. „Mimo parlamentu existujú strany, s ktorými stojí za to hovoriť o spolupráci či spojení,“ povedal. Ako príklad spomenul KDH, SDKÚ a stranu Šanca. Vyskúšať by mal nový predseda aj komunikáciu s tými, ktorí zo strany odišli. „Minulosť ide na moje tričko. Vy môžete snem využiť na debatu, ako to budete robiť v budúcnosti,“ vyhlásil.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Andrej Hrnčiar #Sieť #Roman Brecely