Na maturitu dohliadne viac učiteľov

Bez podvádzania pri maturite. Rezort školstva plánuje sprísniť kontroly počas písomnej časti skúšky. Na študentov by malo dozerať viac externých učiteľov. Ministerstvo tým chce zabrániť odpisovaniu, ale aj chybám zo strany učiteľov. Školy si nevedia predstaviť, ako sa dá nová požiadavka personálne zvládnuť.

16.08.2016 13:00
maturita, škola, študenti Foto:
Rezort školstva plánuje sprísniť kontroly počas písomnej časti skúšky.
debata

Dnes na písomné maturity dohliadajú aj učitelia z iných škôl než tých, kde testovanie prebieha. Zákon nariaďuje, aby bol počas celej skúšky v triede prítomný jeden externista. V praxi to však školy riešia dvoma až troma cudzími učiteľmi, ktorí postupne chodia z triedy do triedy a kontrolujú priebeh maturity. Žiaci tak po zvyšok času zostávajú s učiteľom, ktorého poznajú. To môže vytvoriť možnosti na podvádzanie. Ministerstvo školstva chce preto zmeniť školský zákon. „Plánujeme v každej učebni zabezpečiť externého učiteľa z inej školy s inou aprobáciou ako testovaný predmet,“ vysvetľuje jeho tlačové oddelenie. To znamená, že dozorujúci učiteľ nesmie skúšaný predmet vyučovať.

Pavel Sadloň, riaditeľ Gymnázia na Ulici Ladislava Sáru v Bratislave, hovorí, že to bude problém zvládnuť personálne. Každý rok majú okolo 150 maturantov, ktorí sú rozdelení do 10 skupín po pätnásť žiakov. Dozor zvyčajne zabezpečujú dvaja cudzí učitelia. „Ak sa podmienky sprísnia, budem na jedny maturity potrebovať asi tridsať ľudí,“ počíta riaditeľ. „Každej skupine bude jeden externista, plus jeden náš učiteľ na administratívu, a ďalších pedagógov pošlem ja zo školy robiť dozor inde,“ vymenúva Sadloň. Riaditeľ upozorňuje, že okrem piatich maturantských tried musí zabezpečiť vyučovanie aj v ďalších 25 triedach nižších ročníkov. „Ministerstvo bude musieť zrejme rátať s tým, že v deň maturít bude zrušená výučba,“ upozorňuje Sadloň, s tým, že už teraz strácame vyučovacie dni.

S tým súhlasí aj riaditeľka Hotelovej akadémie na Hlinskej ulici v Žiline, Helena Milčevová. „Zoberte si, že externá časť maturít je pre všetky školy v jednom termíne, a navyše externí učitelia sa čiastočne podieľajú aj na oprave testov,“ dopĺňa Milčevová. Sprísňovaniu rovnako ako Sadloň nerozumie. „Cez školskú inšpekciu sa predsa dá krásne skontrolovať, na ktorej škole nastal problém,“ myslí si riaditeľka a dodáva, že u nich dozor pri 150 maturantoch zvyčajne vykonávajú traja až štyria externisti.

Učitelia za výkon funkcie externých predsedov a externých členov maturitných komisií dostávajú príspevok z ministerstva školstva . Ak škola vyšle svojho zamestnanca, dostane 33,50 eur. Odmena pre predsedu školskej maturitnej komisie sa zasa pohybuje vo výške 25,50 eura. Dá sa teda predpokladať, že sprísnenie kontrol sa prejaví aj na rozpočte ministerstva. To, o akú sumu pôjde, rezort zatiaľ nespresnil. Nové podmienky plánuje sformulovať tak, aby ich vláda schválila do konca roka.

Štátna školská inšpekcia vo svojej správe za rok 2015/2016 týkajúcej sa kontroly počas písomných maturít konštatuje, že počet nedostatkov každým rokom klesá. Pri kontrole na 105 školách ich vlani zaznamenali 18. Rok predtým na 128 školách odhalili približne 50 porušení pokynov. Zdenka Farkasová zo školského inšpekčného centra Nitra potvrdila, že v tomto roku neriešili ani jeden podnet v súvislosti s maturitnými skúškami. Podľa jej slov skontrolovali deväť gymnázií a rovnaký počet stredných odborných škôl.

Pokiaľ ide o pochybné praktiky zo strany žiakov, Romana Kanovská, riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM), hovorí, že najčastejšie zisťujú, prečo štvorkár vyplní test takmer bez chyby. „Podozrenie vyvoláva aj situácia, keď sa opakuje rovnaká nesprávna odpoveď v celej skupine žiakov,“ vymenúva Kanovská, s tým, že podnety následne posúvajú Štátnej školskej inšpekcii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #maturitné skúšky