Most-Híd začne rokovať s päticou odídencov zo Siete

Nespokojná pätica poslancov NR SR za stranu Sieť na čele s Andrejom Hrnčiarom, ktorá oznámila svoj odchod zo strany, mieri do poslaneckého klubu strany Most-Híd. Predseda Mosta bude s nimi už v stredu rokovať o ich možnom prijatí. Béla Bugár to povedal na tlačovej besede v centrále strany Most-Híd. Okrem Hrnčiara sú to poslanci Eduard Adamčík, Katarína Cséfalvayová, Martin Fedor a Igor Janckulík.

16.08.2016 14:28 , aktualizované: 21:00
Andrej Hrnčiar Foto: ,
Skupina okolo Andreja Hrnčiara (v strede) odchádza zo strany Sieť.
debata (65)

Líder strany Most-Híd je diskusii s odídencami zo Siete otvorený. „Riešime situáciu, ktorá nastala po odchode poslancov zo strany Sieť, keďže sa jednoznačne vyjadrili, že chcú s nami spolupracovať,“ povedal Béla Bugár po rokovaní predsedníctva strany Most-Híd.

„Členovia predsedníctva dostali splnomocnenie začať rokovania s týmito poslancami. Zajtra zavolám aj týmto poslancom a budem informovať predsedov koaličných strán. Chcem zabezpečiť stabilitu vládnej koalície,“ dodal Bugár s tým, že ak pätica vstúpi do klubu Mosta, ďalšie záležitosti budú už zodpovednosťou Koaličnej rady a premiéra Roberta Fica.

Bugár sa neobáva toho, že do svojho klubu prípadne vezme Hrnčiara, ktorý už v minulosti z toho istého klubu vystúpil. „Hrnčiar bol jediným poslancom, ktorý keď odišiel z nášho poslaneckého klubu, vrátil mandát. Momentálne začneme rokovať len o podmienkach, za akých sa bude dať s nimi pracovať,“ reagoval predseda Mosta.

Zároveň si Bugár nemyslí, že by Hrnčiar nástojil na tom, aby dostal miesto ministra dopravy. Taktiež Bugár odmieta, že sa budú prerozdeľovať posty medzi SNS a Mostom-Híd, keďže budú mať rovnaký počet poslancov. Ak by sa handrkovali, sklamali by voličov.

Otáznik nad ministrom Brecelym

Postavenie ministra dopravy Romana Brecelyho vo vláde, ktorý je po sobotňajšom sneme strany Sieť jej predsedom, je v terajšej situácii otázne.

Otáznik visí aj nad podobou vládnej štvorkoalície. V parlamente ostali za stranu Sieť dvaja poslanci Radoslav Procházka a Alena Bašistová, ktorá doteraz podporovala koalíciu. Procházka sa uchádza o post sudcu Všeobecného súdu Európskej únie.

Ako povedal Pravde podpredseda SNS Anton Hrnko o situácii v štvorkoalícii bude rokovať predsedníctvo SNS.

Nespokojní hrnčiarovci

Piati poslanci nedostali ani od nového predsedu Siete Romana Brecelyho žiadne záruky na odstránenie dôvodov ich nespokojnosti, a tak zvolili odchod zo Siete. „Ani po sobotňajšom sneme sa v strane Sieť nič nemení, neexistuje žiadna garancia zmeny spôsobu doterajšej komunikácie a štýlu práce. Nemôžeme ďalej niesť zodpovednosť za dianie v strane,“ uvádza sa vo vyhlásení poslancov.

Pätica poslancov má ambíciu na základe programovej blízkosti vstúpiť do poslaneckého klubu strany Most-Híd. „V rámci neho by sme chceli pokračovať v presadzovaní zodpovednej politiky a podieľať sa na plnení Programového vyhlásenia vlády SR,“ uviedla pätica poslancov vo vyhlásení.

Vedenie Siete vraj lanári nezaradených poslancov

Vedenie strany Sieť kontaktovalo podľa Hrnčiara jedného z trojice poslancov, ktorí opustili po voľbách hnutie Sme rodina – Boris Kollár. Dôvodom má byť snaha Siete získať do strany niekoľko poslancov.

Kontakt potvrdil jeden z trojice Rastislav Holúbek. „Dostal som sms správu, či sa nestretneme, som však na dovolenke, budem to riešiť, keď sa vrátim,“ povedal Holúbek. Okrem neho z hnutia Sme rodina vystúpil Peter Marček, ten však povedal, že jeho nikto nekontaktoval. Zo Sme rodina odišla aj Martina Šimkovičová.

Brecely: Na ich odchod neexistuje relevantný dôvod

Na odchod pätice poslancov zo Siete nie je podľa predsedu strany Romana Brecelyho žiadny relevantný dôvod. Ako povedal, jedinou ich zásadnou výhradou bolo pôsobenie predchádzajúceho predsedu Radoslava Procházku, ktorý sa v záujme udržania jednoty strany na sneme vzdal svojej funkcie a dal tak priestor novej krvi.

„Žiadne ďalšie výhrady neodzneli ani na včerajšom stretnutí a dodnes mi nie sú známe. Z celej doterajšej komunikácie skupiny poslancov je zrejmé, že zo strany boli rozhodnutí odísť už dávno pred snemom a že ich jediným cieľom bolo vlastnej strane čo najviac ublížiť,“ vyhlásil Brecely.

V tejto chvíli vníma túto skupinu poslancov ako pekný darček pre každého, kto ich bude chcieť politicky kanibalizovať. „Všetky ďalšie otázky bude na svojom najbližšom zasadnutí riešiť predsedníctvo Siete,” dodal.

Zmeny priniesol už snem

Pätica poslancov okolo Andreja Hrnčiara sa nezúčastnila ani na sobotňajšom mimoriadnom sneme Siete. Z rokovania odišli, pretože nepresadili pri schvaľovaní programu, aby delegáti najskôr rokovali o tom, aby snem zrušil rozhodnutie Radoslava Procházku o zbavení funkcií Andreja Hrnčiara a Martina Fedora.

Predseda strany Sieť Radoslav Procházka odvolal 17. júna prvého podpredsedu strany Sieť Andreja Hrnčiara. Dôvodom malo byť rokovanie s predsedami strán Smer a Most-Híd o možnostiach vzájomnej dohody a spolupráce medzi ním a niekoľkými ďalšími poslancami za Sieť na jednej strane a stranami Smer a Most-Híd na druhej strane mimo oficiálnych štruktúr a poverenia od orgánov Siete. Z rovnakého dôvodu odvolal z funkcie člena predsedníctva a spoluorganizátora tohto postupu Martina Fedora.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #koalícia #Andrej Hrnčiar #Sieť #Roman Brecely