Spor o koncesionárske poplatky. Skončí sa dohodou?

O zvyšovaní koncesionárskych poplatkov dnes rokuje vláda. Môže to byť začiatok rozhodovania o budúcnosti ministra kultúry Marka Maďariča (Smer), ale aj nemusí. Ten síce v minulosti naznačil, že zváži odchod z funkcie, ak by tento zámer neprešiel, dnes však hovorí, že demisia je len jedna z možností. Proti zdražovaniu sa postavila SNS, jeden z koaličných partnerov. Podľa Maďaričovho návrhu by sa koncesie mali od budúceho roka zmeniť zo súčasných 4,64 eura na 7 eur.

17.08.2016 07:00
STV, RTVS, verejnoprávna televízia, Mlynská dolina Foto: ,
Koncesionárske poplatky by sa podľa SNS nemali zvyšovať,
debata (43)

Politológa Tomáša Koziaka úvahy ministra Maďariča o možnej demisii dosť prekvapili, pretože postavili spor na ostrie noža. Pripomína, že z pohľadu fungovania štátu nie je zvyšovanie koncesionárskych poplatkov nejakou zásadnou záležitosťou, máme oveľa dôležitejšie veci ako to, či služby verejnoprávnej RTVS budú pre ľudí drahšie.

Ministerstvo kultúry sme požiadali o vyjadrenie, či minister nezmenil svoj zámer odstúpiť z funkcie. „Je dosť veľký rozdiel oznámiť zámer podať demisiu a odpovedať na novinársku otázku, či minister podá demisiu tým, že je to len jedna z možností. A takto to aj bolo povedané," reagoval hovorca kultúrneho rezortu Jozef Bednár.

SNS trvá už dlhšie na svojom odmietavom stanovisku k navrhovanej novele zákona o úhradách pre RTVS, ktorú predstavilo ministerstvo kultúry v máji. Šéf národniarov Andrej Danko na utorňajšej tlačovej besede toto stanovisko zopakoval. Vyhlásil, že zvýšenie o 36 eur za rok je pre rodiny veľká suma a ani jeden zákon, ktorý bude siahať ľuďom do peňaženiek, nebude prechádzať so súhlasom jeho strany.

„V tejto podobe to SNS za žiadnych podmienok nepodporí. Ak sa pýtate, či ministri zo SNS na vláde podporia návrh Marka Maďariča, môžem povedať, že na to nemajú politický mandát," povedal Danko. Zámer Maďariča odstúpiť z funkcie ministra označil Danko za hystériu a individuálne konanie.

Dôležité je, na čom sa teraz dohodnú koaliční partneri vo vláde. Tak totiž pravdepodobne budú hlasovať poslanci, keď sa bude v parlamente prerokovávať novela zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS). Politológ nepredpokladá, že v tomto prípade dostanú poslanci voľnú ruku, aby každý hlasoval tak, ako uzná za vhodné. Maďarič je významnou postavou, je podpredsedom Smeru a v strane má autoritu, preto zrejme koalícia nájde kompromis. Teda, aby nezavrhla námietky národniarov, a pritom Maďarič nemusel odstúpiť.

„Som presvedčený, že sa dohodnú na nejakom kompromise, možno na odklade tejto novely, aby Maďarič nemusel dodržať sľub. Ak by ho nedodržal, bola by to voda na mlyn opozícii, ktorá by mu pri každej príležitosti vyčítala, že si nestojí za slovom," predpokladá Koziak.

Novela zákona, ktorú predkladá minister kultúry, počíta s tým, že koncesionárske poplatky pre fyzické osoby sa zvýšia zo súčasných 4,64 eura na 7 eur. Táto sadzba by sa mala meniť každé štyri roky podľa miery inflácie. Zamestnávatelia by mali platiť koncesionárske poplatky podľa toho, koľko majú zamestnancov, od 7 do 697 eur. K návrhu zákona prišlo 170 pripomienok, polovicu z nich minister kultúry ako predkladateľ neakceptoval. Podľa SNS by sa koncesionárske poplatky nemali zvyšovať, kým sa nenájdu rezervy pri financovaní verejnoprávnych médií a kým sa neuskutoční analýza hospodárenia RTVS. Výška poplatkov sa nemenila už 13 rokov.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #RTVS #Marek Maďarič #koncesionárske poplatky