Bankomatoví mafiáni opäť na slobode

Gang, ktorý vytrhával oceľovým lanom bankomaty zo stien, sa nedarí dostať za mreže. O prepustení troch ľudí na slobodu rozhodol minulý týždeň Krajský súd v Trnave.

17.08.2016 13:00
bankomat, peniaze, banka Foto:
Gang, ktorý vytrháva bankomaty zo stien, sa nedarí dostať za mreže. Ilustračná snímka.
debata (12)

Počas troch rokov, ako sa kauza začala ťahať po súdoch, padlo taketo rozhodnutie súdu už trikrát. Raz sa z väzenia dostali vďaka procesnej chybe, dvakrát ich sťažnostiam proti väzbe vyhovel súd.

Lupiči majú na krku až dve obžaloby. Prvú za vykrádanie bankomatov na Slovensku a druhú za ten istý zločin, ale v Česku a Rakúsku. Prokurátor sa snažil, aby bola trojica stíhaná vo väzbe, súdy však rozhodli inak.

„Krajský súd považoval ďalšie trvanie väzby za ústavne nekonformné, a preto neprípustné,“ vysvetlila minulotýždňové rozhodnutie zástupkyňa hovorkyne Krajského súdu v Trnave Michaela Krzysztofek. Keďže súd rozhodoval na neverejnom zasadnutí, presné dôvody nie sú známe. Nepozná ich ani Generálna prokuratúra, ktorej zatiaľ toto rozhodnutie nebolo doručené.

Denník Pravda sa trnavského krajského súdu pýtal aj na konkrétne dôvody, prečo by mali byť obžalovaní prepustení zo súdnej väzby, aké odôvodnenie mala sťažnosť generálneho prokurátora spred roka a kedy bude rozhodnutie doručené na generálnu prokuratúru. „Zákonný sudca vo veci čerpá dovolenku, z toho dôvodu nie je možné na vaše otázky odpovedať,“ odpovedala Krzysztofek.

Termín nekonformné trvanie väzby by vo všeobecnej rovine mohol znamenať výrazný zásah do ľudských práv. „Je však ťažké odhadnúť, o čo konkrétne mohlo ísť,“ vraví odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská. Podľa nej je komplikované striktne povedať, či by mali, alebo nemali byť obžalovaní vo väzbe. „Keď im nie je právoplatným rozsudkom dokázaná vina, v zásade by mali byť považovaní za nevinných,“ vysvetľuje Kurilovská.

Sudca by mal pri takomto rozhodnutí zvážiť viaceré okolnosti, napríklad či nehrozí útek do zahraničia, ovplyvňovanie svedkov a podobne. Dodala však, že je nemysliteľné, aby bol niekto prepustený chybou sudcu tak, ako sa to stalo pred tromi rokmi.

V obžalobe za lúpež bankomatov v Česku a Rakúsku sa od jej podania, ktoré bolo začiatkom apríla 2015, pojednávalo len raz. „Bolo vytýčených niekoľko termínov hlavných pojednávaní, ktoré sa však vzhľadom na práceneschopnosti (ochorenia) predsedu senátu, prísediaceho aj obhajcu nekonali,“ ozrejmila Andrea Predajňová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry.

Za krádeže na Slovensku dostal hlavný obvinený Ján G. 12,5 roka, ďalší dvaja členovia gangu po 10 rokov. Obhajoba sa v prípade odvolala a rozsudok bol neprávoplatný.

Lúpeže sa stali v roku 2010, celkovo išlo až o 70 útokov, v 22 prípadoch bol stroj na vydávanie peňazí ukradnutý celý. Zo slovenských automatov sa zlodejom podarilo odcudziť približne 280-tisíc eur. Scenár bol viac-menej podobný. Výkonným a mohutným autom prerazili vchod do budovy, bankomat priviazali oceľovým ľanom a vytrhli. Boli dobre informovaní, vedeli v ktorom automate je dostatok peňazí. V autách tiež mali k dispozícii samopal a krátke guľové zbrane, tie ani raz nepoužili.

Skupina bola organizovaná a technicky vybavená. Používali vysielačky, mali sprievodné vozidlo s technikou na rušenie signálu, na zničenie pachových stôp používali korenie a používali tiež kovové ježky, ktoré spôsobujú prenasledovateľom defekt. Na lúpeže využívali kradnuté autá, ktoré zabezpečoval hlavný obžalovaný a údajný šéf gangu Ján G.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #bankomatová mafia