Kapuš: Odklad štartu by nemal našu družicu ohroziť

SkCube je úplne prvá slovenská družica, ktorá sa z provizórnych podmienok dostala až na prah štartu na americkej rakete Falcon 9, ktorý sa však opäť odsunul. Satelit s rozmermi 10 x 10 x 10 centimetrov bude z vesmíru snímať Zem a monitorovať udalosti v atmosfére.

18.08.2016 07:00
Jakub Kapuš Foto: ,
Jakub Kapuš si myslí, že v októbri by sa ich dielo mohlo konečne odpútať od Zeme.
debata (7)

Kamerou, ktorú obsahuje, by mala družica spraviť aj fotku Slovenska. Spojiť sa s ňou budú môcť aj rádioamatéri. Realizačný tím správa o ďalšom odsune termínu jej letu do vesmíru nepotešila, no nezúfa. Ako s úsmevom hovorí líder skupiny Jakub Kapuš už neverí ničomu, no myslí si, že v októbri by sa ich dielo mohlo konečne odpútať od Zeme. Predĺžené čakanie by náš satelit poškodiť nemalo.

Prvá slovenská družica skCUBE mala odletieť do vesmíru pôvodne v máji, teraz sa štart odložil až na jeseň. Kde je družica teraz?
Postupne sa termín štartu presúval z mája na jún, neskôr nám oznámili, že to nebude skôr ako v júli, a teraz nám prišiel oficiálny list od americkej strany, že to bude niekedy v rozmedzí september až október. Podľa neoficiálnych správ to vyzerá na polovicu až koniec októbra. Začiatkom mája sme boli družicu odovzdať a zintegrovať. Niekoľko dní sme strávili v Holandsku u nášho partnera, kde sme ju v dielni skontrolovali. Spravilo sa tiež množstvo ďalších testov a takzvaných chekov, predtým než bola naša družica oficiálne osadená do vypúšťacieho kontajnera a vtedy sme sa s ňou rozlúčili. Takže teraz ju už majú v moci Holanďania. Pokiaľ mám správne informácie, tak stále čaká v super čistej miestnosti, takzvanom cleanroome v Holandsku a aj prevoz do Ameriky sa posunul, tým, že sa oddialil štart.

Priniesol posun štartu aj nejaké praktické problémy?
Určite áno. Mali sme už niekoľko mesiacov, od mája prijímať dáta. Máme aj spoluprácu s partnermi v zahraničí, ktorým mali tieto dáta pomôcť, a teraz musia čakať spolu s nami.

Prečo došlo k odkladu?
Tiež by som to rád vedel úplne presne, ale bohužiaľ neviem. V liste, ktorý nám poslali, bolo iba stručne napísané, že za to v podstate môže minuloročná júnová havária americkej rakety Falcon 9, keď viezla zásoby na vesmírnu stanicu. Potom na pol roka stratili licenciu a muselo prebehnúť vyšetrovanie. Takže sa museli všetky lety, ktoré už boli naplánované, o pol roka posunúť. Plus udali aj ďalší dôvod. O niekoľkomesačný odklad požiadal aj hlavný zákazník. Na rakete, na ktorej bude letieť aj naša družica, je vždy nejaký primárny zákazník, v tomto prípade Taiwanská vesmírna agentúra, ktorá tam má satelit na diaľkové pozorovanie Zeme, ktorý je veľký, má asi pol tony. Okolo tohto veľkého satelitu je potom veľa sekundárnych zákazníkov medzi ktorých patríme aj my. Bude tam spolu 87 takýchto malých satelitov ako náš, ale musíme sa prispôsobovať hlavnému zákazníkovi, ktorý dáva väčšinu financií na let.

Prvá slovenská družica je pripravená na štart. Foto: SITA, Robert Tappert
družica, skCUBE Prvá slovenská družica je pripravená na štart.

Je jeseň tohto roka definitívnym termínom?
Už neverím ničomu a bojím sa dávať nejaké presné termíny, lebo potom sa to presunie. Ale vyzerá to tak, že október by mal platiť. Predpokladám, že ako pri každej zmluve aj pri tejto by mohlo veľmi veľké omeškanie znamenať aj penále, ktoré by Američania museli zaplatiť hlavnému zákazníkovi, takže pravdepodobne bude vyvinuté maximálne úsilie. Niektorí ľudia si myslia, stálo to toľké peniaze, tak prečo to nefunguje. Treba si uvedomiť, že keď si kúpite obyčajnú letenku, tak len zmeniť na nej meno alebo prebukovať na iný let je strašný problém. Pri raketách, keď každý štart sa chystá niekoľko rokov, každá družica sa vyvíja a testuje niekoľko rokov, tak to je o to zložitejšie.

Tím, ktorý družicu zostavoval, je sklamaný?
Ani nie. Samozrejme, nie sme z toho úplne šťastní. Už by sme mali čakanie najradšej za sebou, aby sme videli výsledok svojej práce, ale nie sme zúfalí. Stále máme práce nad hlavu, aspoň postíhame veľa vecí dorobiť.

Letnú prestávku teda nemáte?
Určite prestávku nemáme. Robíme, čo môžeme. Dobiehame to, čo sa dá. Budujeme sieť pozemných staníc neďaleko Bratislavy, na Žilinskej univerzite aj v Košiciach na leteckej fakulte. Plus sme spravili nový web. Robíme rôzne simulácie, pripravuje materiály. Plánujeme spraviť aj „roadshow“ po stredných a vysokých školách, aby sme pomocou nášho projektu spopularizovali vedu a výskum na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #družica #skCUBE