Homofóbom roka sa stal Marian Kotleba

Víťazom štvrtého ročníka ankety o anti-cenu Homofób roka sa stal predseda Banskobystrického kraja a poslanec Národnej rady SR Marian Kotleba.

17.08.2016 12:44
Marian Kotleba Foto: ,
Prvé miesto si Kotleba vyslúžil za výrok o tom, že chce zaviesť cenzúru a obmedziť práva LGBTI ľudí.
debata (54)

Ako ďalej informoval riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher, prvé miesto si Kotleba vyslúžil za výrok o tom, že chce zaviesť cenzúru a obmedziť práva LGBTI ľudí. Ako vysvetlil Weisenbacher, išlo o výrok: „Zavedieme pravidlá na kontrolu obsahu médií, nedovolíme, aby boli deti oblbované zvrátenosťami.“

Kotleba v počte hlasov predbehol poslanca parlamentu Borisa Kollára s jeho definíciou správnej rodiny: „Rodina je otec, mama a deti. Maximálne mama, mama, mama, mama, mama, mama, mama a moje deti! Dvaja teploši a dieťa? Zvrátené!“ Do ankety ľudia poslali 16 340 hlasov.

„Verím, že aj tento signál pomôže rozpustiť stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko. Denne totiž ústami svojich predstaviteľov dokazuje, že jej cieľom je zničenie ústavného zriadenia a popieranie ľudských práv občanov Slovenska," vysvetlil Weisenbacher.

Anketu zorganizovali pri príležitosti Medzinárodného dňa proti homofóbii (IDAHO) mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv (IĽP) a Dúhové Slovensko n.z. Tento deň si svet pripomína 17. mája. Do hlasovania na webovej stránke ludskeprava.sk/ho­mofob sa mohol zapojiť ktokoľvek. Organizátori už teraz zbierajú nominácie do ďalšieho ročníka. „Oproti minulému roku sa počet hlasujúcich viac ako strojnásobil, čo potvrdzuje fakt, že spoločnosť si začína uvedomovať nebezpečnosť homofóbie. Teraz je rad na vláde a parlamente, aby vhodnou legislatívou umožnili postihovanie takýchto výrokov podobne, ako je to v prípade rasizmu či antisemitizmu,“ priblížila Alena Krempaská z mimovládky Dúhové Slovensko.

Trofejou pre víťaza je štylizovaný piktogram, zdeformovaná tvár, ktorá v sebe ukrýva aj nápis 4 %, teda tradične chápaný podiel neheterosexuálnych osôb v populácii. Autorom je dizajnér Maroš Schmidt. Organizátori ankety sa ju pokúsia víťazovi odovzdať, no podľa vlastných slov nerátajú s ústretovosťou. V minulosti sa víťazmi ankety stali poslanec Štefan Kuffa za svoj výrok o topení gejov, Konferencia biskupov Slovenska s tvrdením, že ľudsko-právni aktivisti sú „aktéri kultúry smrti“ a hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromík. Cenu si však odmietli prevziať.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #homofób